udka w sosie - 1461 przepisów (strona:5/98)

Pieczone udka z warzywami 226

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym 173

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 218

łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki letniej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soli. KURCZAK W SOSIE BBQ: 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi;  2 łyżki oleju; 2 czerwone cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); Sól; Pieprz. PIKANTNY(...)patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości. Uduszone mięso z kurczaka wyjąć

Gospodyni Miejska
Paprykowe udka z kurczaka 153

razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)łyżki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec

Kuchcik gotuje
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 228

cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)   SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego sezamu 1/4 łyżeczki chili PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczony kurczak – niedzielny obiad 291

Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kacze udka w pomarańczach 118

ogromną przyjemnością i smakiem. Marynowałam przez noc w soku z pomarańczy i sosie sojowym, a następnego dnia upiekłam pod przykryciem. Mięso pięknie pachnie pomarańczą, jest bardzo kruche i miękkie. Zdecydowanie wolę mięso z udka niż piersi i to każdego rodzaju drobiu. Jeśli więc piekę jakiekolwiek ptactwo w całości(...)pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym. • Udka natrzeć solą i pieprzem i zanurzyć w marynacie na kilka godzin lub na całą noc. • Wyłożyć udka na blaszkę do pieczenia, polać

To co kocham
Udka po tajsku 102

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków(...)ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na grillu. Składniki: 8 udek 5 łyżek sosu sojowego jasnego 3-4 łyżki oleju  2 łyżki płynnego miodu sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta chili 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 102

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków(...)ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na grillu. Składniki: 8 udek 5 łyżek sosu sojowego jasnego 3-4 łyżki oleju  2 łyżki płynnego miodu sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta chili 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Kuchnia MagdaLeny
Udka kurczaka w sosie pomidorowym 151

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym, idealne danie na kilka dni. Soczyste mięso w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami podane z ziemniakami, najlepiej puree i dowolną surówką czy warzywami z wody. Obiad, który smakuje nawet w te upalne dni. Polecam na rodzinny obiad, nie tylko w tygodniu. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) przyprawa do kurczaka, pieprz, lubczyk 3 łyżki(...)oleju SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier puder, majeranek łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i lubczykiem, polewam 3 łyżkami oleju. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso

Zasmakuj Kuchni
Udko duszone z brukselką i zapiekane ziemniaki 149

oczyszczone udka, lekko podsmażyć z obu stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować. Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką. Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki(...)Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka by się ogrzały i nieco zapiekły. Podawać porcje ziemniaków, udko i polewać obficie zielonym sosem

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w ananasach 110

tłuszczu. Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję. Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami

Gotowanie jest łatwe
Pieczone udka z kurczaka 179

Pieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka kurczaka duszone w piwie z musztardą i miodem / Chicken thighs stewed in beer with mustard and honey 317

umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć udka kurczaka z obu stron na brązowy kolor. Cebulę posiekać i dodać do udek pod koniec smażenia. W osobnym naczyniu przygotować sos – wymieszać ze sobą piwo, miód, musztardę, pieprz cayenne i kminek.  Tak wymieszane składniki wlać do patelni z udkami. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień, przyprawić

Świat Smaku
Udka w sosie 157

Podobny przepis już jest na blogu..a mianowicie kurczak po papiesku ..był tak smaczny, że musiałam zrobić powtórkę...ale zrobiłam ciut inaczej..tym razem miałam udka i je podsmażyłam , a potem piekłam razem z sosem i pieczarkami...do sosu dodałam ocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów(...)Społem "   listek , ziele marchewka cebula  Udka  umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.  Wodę, sos, cukier, maggi, ocet wymieszać.Udka podsmazyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na blaszkę , do łożyć pieczarki, cebulę i paprykę, dolać sos i wymieszać. Piec do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie