szybkowar-uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym... 226kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć dobrze udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara dodać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojone pory z pieczarkami włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę 2 szklanki, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wyjąć udka na talerz, wywar przelać
W Mojej Kuchni Lubię
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 201całkiem niedawno, właśnie w chwilach mojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam pieprzem, solą i ostrą mieszanką przypraw. Składniki marynaty wymieszałam razem, włożyłam do niej udka i wymieszałam, aby marynata pokryła udka. Miskę przykryłam folia spożywczą i odstawiłam na kilka godzin. Ziemniaki wyszorowałam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w ósemki i dodatkowo każdy kawałek przekroiłam
Blondynka Gotuje
Udka z chrupiącą skórką i gotowaną kukurydzą 253łyżka sambal oelek pół łyżeczki soli szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy
Mango Papaja
Kurczak tandoori 279zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć
Kulinarny karnet Christophera
Kurczak marynowany w melasie z granatu 291charakter niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach. około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata: 2 łyżki melasy z granatu 3 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki
Di gotuje
Udka z kurczaka po tajsku 220Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką
mojewypiekiinietylko
Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki 174składniki ładnie się połączą. Ja użyłem całych ziarenek zielonego pieprzu, które zmiażdżyłem w moździerzu. Każde udko nacinamy skośnie trzema nacięciami, żeby marynata ładnie wniknęła. I taplamy te udka w marynacie. Najlepiej to zrobić w jakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki do naczynia(...)minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze na 30-40 minut w piekarniku - niech się grzeje. I śmiało mogę przyznać, że to jedne z najlepszych udek jakie jadłem. A zainspirowałem się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacture
Udka z kurczaka (3 różne marynaty) 133marynaty, więc liczę na to, że znajdziecie coś dla siebie.. Jako, że ogólny sposób przyrządzania jest taki sam, więc zaprezentowałam je we wspólnym zestawieniu. Pierwsza propozycja to udka w marynacie teriyaki, druga z cytrusami, a trzecia miodowo-musztardowa. Składniki przygotowałam na na 2 porcje udek
Z Hrabiną w kuchni
Kurczak w marchewce 194marynatę majonez, 1 łyżka olej, 1 łyżka miód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na godzinę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st
Gotowanie moimi oczami
Udka po tajsku 171Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)mieloną papryczkę chili. Na końcu dodajemy mąkę kukurydzianką i rozprowadzamy ją w marynacie tak, aby nie było grudek. Rondelek stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż marynata zgęstnieje. Studzimy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum
Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 171Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)mieloną papryczkę chili. Na końcu dodajemy mąkę kukurydzianką i rozprowadzamy ją w marynacie tak, aby nie było grudek. Rondelek stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż marynata zgęstnieje. Studzimy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum
Kuchnia MagdaLeny
Udka z kurczaka w miodowo-pikantnej glazurze 270solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili w płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, nakładamy na udka część marynaty z każdej strony i układamy na w naczyniu. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę obracając udka co 10 minut i nakładając na nie resztę marynaty
Mango Papaja
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 173czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz przez
karmelowy
Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie 171Przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz(...)Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy je na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem
e-PrzepisyKulinarne