udka w marynacie - 588 przepisów (strona:21/40)

Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 172

zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie  i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie  odwracam mięso na drugą stronę

Bea(u)ty kitchen
Szybki obiad 151

mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko

Na moim talerzu
Szybki obiad 341

mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko

NA MOIM TALERZU
Kurczak po cygańsku 646

Kurczak po cygańsku to całkiem szybki i z pewnością ciekawy pomysł na wykorzystanie udek kurczaka. Uprzednio podsmażone udka zalewa się mieszanką ketchupu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości

Smaki Na Talerzu
1549. Kurczak w czosnkowej marynacie 216

Tego kurczaka robiłam w niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i tak też zrobiłam...Ja kurczaka włożyłam do marynaty z przyprawami i odstawiłam do lodówki...na kilka godzin..Pojechaliśmy do kościoła, a potem na cmentarz..w drodze powrotnej zajechaliśmy do rodziców.... tam zjedliśmy obiad

Moje domowe kucharzenie
Pieczone udka z kurczaka z warzywami 209

spodziewam się gości, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka   Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego -sok z połowy cytryny -1 łyżka

Smakuj życie!
Cytrynowe roladki i kluski śląskie 191

pieprz 2 łyżki śmietany 3/4 szkl białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę

Gotowanie jest łatwe
Udka w kurkach 217

Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut

Mango Papaja
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 133

przy pomocy widelca. Mięciutkie i soczyste mięso bardzo ładnie dzieli się wzdłuż włókien na małe kąski. Żeby shawarma miała swój aromat i smak trzeba ją wcześniej zamacerować w pachnącej marynacie. Niech Was nie przeraża długa lista przypraw, której trzeba użyć do specjalnej bejcy. Niektóre składniki, jak kurkumę można pominąć, a zamiast niej użyć curry. Obejdzie się też bez ziela angielskiego(...)menu na tydzień” . Jeśli podoba Wam się przepis na shawarmę na pewno zasmakuje Wam grecki gyros. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 205

towarzystwie mieszanki sałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu

R'n'G Kitchen
Udka pieczone ze śliwkami 146

mały słoik śliwek w syropie 1 łyżeczka słodkiej papryki Kilka gałązek świeżego tymianku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Udka myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Syrop ze śliwek łączymy z papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy mięso. Pozostawiamy je w takiej marynacie minimum 12 godzin, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy śliwki oraz listki tymianku i wstawiamy do piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Domowe marynaty do kurczaka 182

Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu

Menu Zdrowia
Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną 205

blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy

Gorący kąsek
Kurczak lepszy niż w KFC. Jak zrobić taką panierkę? PRZEPIS 1662

oleju. Możecie też zamarynować mięso według naszego przepisu. Będzie dużo delikatniejsze i aromatyczne. A więc, do dzieła! Składniki: Na marynatę: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka soli, pieprz. 500 gramów piersi z kurczaka lub fileta z udek. Ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery kopiaste łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli. Panierka: dwie szklanki

Kulinarna Polska
Marynata miodowo- musztardowa 252

przyczyną mięso stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Delikatny słodko- ostry smak doda mu prawdziwego charakteru. Marynata miodowa idealnie sprawdza się z drobiem. Na moim stole ostatnio zagościła w towarzystwie kurczaka- a dokładniej jego udka. Powiem nieskromnie- palce lizać ;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek 4 łyżeczki naturalnego miodu  4 łyżeczki musztardy  pół łyżeczki(...)smaku  Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natrzeć nią oczyszczone i osuszone nogi z kurczaka. Mięso marynować w lodówce przez dzień. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać marynatą.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani