łyżki naturalnego kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem do rolady: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 szklanka wody cukier puder do oprószenia rolady Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Wylewamy ją na płaskie naczynie. Pamiętając, że będziemy potrzebować pokroić stężałą galaretkę w grube
Słodkie okruszkiSmocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany również w krajach Azji. Pitaja odmiany czerwonej jest jednym z ładniejszych owoców, szczególnie po przekrojeniu Smak miąższu jednak może rozczarować, gdyż jest bardzo delikatny, praktycznie mdły , przez
Tajemnice Smakucałe jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 50ml mleka 60g masła 2,5 łyżki cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 4 łyżki wódki dżem truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na pączki, które trzymam w lodówce wyjęłam parę godzin wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki
Waniliowe Improwizacjepory pojawiały się na blogu głównie w wersji słodkiej: Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Naleśniki z twarożkiem kokosowym (Keto, Paleo, LowCarb, LCHF, bez nabiału) Przepis na nie w wersji wytrawnej jest analogiczny do tych naleśników , oczywiście z wyłączeniem
Modern Cave Girltrzeba rozłożyć w czasie. Ale rekompensują to ładnym wyglądem i oczywiście smakiem. A radość dzieci bezcenna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i turkusowa) 0,5l mleka 3 łyżki żelatyny ok. 1/3szkl. zimnej wody 3 łyżki cukru kryształu 1łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Przygotowanie tego ciasta rozdzieliłam sobie
Waniliowe Improwizacjedodatkowy atut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 100g serka waniliowego 20g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche) Sposób przygotowania: Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się
Waniliowe ImprowizacjeCiasto lekko zagniatamy, dzielimy na małe porcje. Każdą forujemy w kulkę, spłaszczamy, na środku stawiamy szklankę dnem, dociskamy, robiąc wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy 2-3 łyżki powideł truskawkowych. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie brzegi bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 min w tepm.170-180C. Do zarumienienia. Ciasto jest
Radość kipiąca uśmiechem.kostki margaryny Masa budyniowa: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1/2 kostka miękkiej margaryny/masła Truskawki: 500 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania: 1. Biszkopt i sernik najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej. 2. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier
Kuchnia domowa AniSmaży się błyskawicznie i nie czekam nad jednym naleśnikiem aż mi się zrumieni. Do smażenia użyłam masła. Do przełożenia miałam waniliowy ser w wiaderku i własnej roboty dżemik truskawkowy oraz bitą śmietanę. Do osłodzenia polałam syropem z czarnej porzeczki też własnej roboty Składniki: * mleko 2 szklanki * 1 jajko * pół łyżeczki sody * mąki…tyle, żeby ciasto było lejące
Pieprzyć z FantazjąCześć! Sezon truskawkowy zaczyna się i nie ma innego wyjścia jak na śniadanie, obiad i kolację wcinać truskawki…Tak jest teraz u mnie w domu. No może czasami jakąś kanapeczkę się zje albo jajeczko dla odmiany. Dostałam mąkę od koleżanki, prosto z młyna. Jakościowo taka mąka to rewelacja. Dużo lepiej wyrabia się, ciasto jest jasne a nie ciemne
Pieprzyć z Fantazjącukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam
Pieprzyć z FantazjąOstatnie chwile przed świętami! Niech zatem będą lekkie, bo już niedługo trzeba będzie spróbować dwunastu wigilijnych potraw, a w kolejne dni zasiadać do świątecznych obiadów. Koktajl truskawkowy z bananem zastąpi każdy posiłek, przyniesie orzeźwienie w przedświątecznej gorączce, nasyci i doda energii! Jogurt i mleko możesz zastąpić mieszanką mleczka kokosowego z wodą lub napojem sojowym czy migdałowym. Nie musisz też dosładzać
Eat me! Fit me!link https://s9.pl/2019/11/07/idealny-biszkopt-na-tort/ 600-660 ml śmietany 30 %( ja użyłam dwóch o pojemności 330 ml) 500 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru słoik ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram) owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki) szklanka dobrze zaparzonej herbaty owocowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: biszkopt
Blog kulinarny S9.PLcukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczka sody 1 płaska łyżka kakao 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 4 łyżki dżemu (u mnie truskawkowy) tabliczka czekolady na polewę keksówka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko
Mała w garnku miesza