Wspomnienie dzieciństwa... Któż z Was ma podobne?! Składniki: Na 1 wafel kwadratowy: 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa (lub inny smak
Kuchnia w czekoladzieszklanki oleju (użyłam ryżowy, ale może też być rzepakowy) 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy) Dodatkowo: czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej ( klik ) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę(...)dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite). Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę
Słodkie okruszkiorkiszowym spodzie, z dodatkiem truskawek, bezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z brzoskwiniami. Sezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm(...)dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne ZdroweJeśli mamy ochotę na jakiś ciekawy deser do kawki, to czasem wystarczy nam zwykły czekoladowy wafelek, z którego można wyczarować Trufle wafelkowo-serowe . Składniki: 1
Kuchnia co dniaPyszne ciasto z migdałami na herbatnikach.Bez pieczenia-znika bardzo szybko ;). Przepis znalazłam na stronie knurr.pl. Zapraszam po przepis ;). SKŁADNIKI 250g herbatników 3,5 szklanki mleka
Mała w garnku mieszadłuższym czasie bez pieczenia ciast nie mogłam nie skorzystać z sezonu na truskawki i nie upiec takiego cuda :) Ciasto nie jest słodkie i o wiele mniej kaloryczne niż wersje z tradycyjnym kremem. Biszkopt upiekłam z tego przepisu z tym, piekłam go w tortownicy. Masa truskawkowa: 2 serki Danio 1 duży jogurt o smaku kiwi
Słodka Kraina Wypiekówmoże być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek Wykonanie: Tortownicę
Sto kolorów kuchnipianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników 100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 450 ml wody PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy
Moje Kuchenne Rewelacjebezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż z reguły się je przygotowuje, najpierw ułożyłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia truskawki(...)Ciasto wyszło mocno truskawkowe, wilgotne, słodkie, pachnące karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe. Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 35 g płatki owsiane 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego ¼ szklanka oleju rzepakowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębezy z kremem patissiere z likierem truskawkowym. Jak to wyszło? Tak wyszło, że wszystkie bezy zniknęły w ciągu 3 godzin. Ja zjadłam jedną sztukę, resztę pożarł mój nastoletni syn i wyjadł sam krem z miseczki co znaczy, że musiał być mega pyszny, bo Młody rzadko z takim entuzjazmem pochłania słodycze :) To zaczynamy Kochani! BEZY: 2 białka z dużych jajek (rozmiar(...)Pianę wyłożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam takie okrągłe "róże". I teraz tak. W 100 stopniach bezy suszyły się 10 minut, potem obniżyłam temperaturę do 80 stopni i suszyłam je 2-3 godziny. Na końcu uchyliłam drzwiczki i tak studziłam bezy. KREM PATISSIERE TRUSKAWKOWY: 175 ml mleka 125 ml likieru truskawkowego (ja użyłam Dalkowski Strawberry ) 3 żółtka 40 g cukru
Blondynka GotujeZakochałam się w tym połączeniu-delikatna i chrupiąca zarazem beza zawinięta z bitą śmietaną,i do tego dla kontrastu koloru i smaku mus z truskawek-czego chcieć więcej.....Dziękuję za przepis Ewelinko :) polecam gorąco szczególnie teraz jak sezon truskawkowy w pełni Składniki: 8 białek, 2 szkl.cukru łyżka octu winnego, łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml śmietanki kremówki 36 %(najlepiej takiej(...)dekoracji) cukier puder do smaku do truskawek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną masę,dodajemy cukier,mąkę i ocet,mieszamy dokładnie. Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,rozsmarowujemy naszą bezę. pieczemy w 150 stopniach ok 40-45 min. po wyjęciu z piekarnika ,jeszcze gorącą bezę kładziemy na ściereczkę posypaną cukrem(papierem do góry),zdejmujemy papier i zwijamy
Swojskie jedzonkotruskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej(...)mieszać na najwolniejszym biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i w miarę szybko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć truskawki - gęsto ale nie za gęsto. Piec ok. 40 min. w 175 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia. Ponieważ ciasto biszkoptowe jest
Ze smakiem bez glutenurabarbarową wersję :). Rabarbar oczywiście trzeba wcześniej odpowiednio przygotować, czyli w tym przypadku wymieszać z cukrem i upiec. Taki pieczony rabarbar jest przyjemnie kwaskowy ( ale już nie kwaśny ), co idealnie współgra ze słodką bezą. Do swojej Chmurki zrobiłam spód bez pieczenia, z ciasteczek, ale można zrobić go z kruchego ciasta, albo nawet z orkrągłych biszkopcików, jak Wam wygodniej. Rabarbarowa(...)Warstwa z rabarbarem i galaretką : 350 g rabarbaru 100 g brązowego cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub malinowe 650 ml wody Krem śmietankowy : 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonej 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Beza : 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej około
Opowieści z piekarnikaCiasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut – do suchego patyczka, w funkcji góra-dół *** *** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) *** *** Galaretki rozpuszczamy(...)truskawkowy. Całość wstawiamy na około 10 minut do zamrażarki aby mus stężał *** *** Na stężały mus wykładamy resztę masy śmietanowej *** *** Drugi blat biszkoptu drobno kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta *** *** Ciasto chłodzimy przez co najmniej 5 godzin w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy według upodobań *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ
Blog z Apetytem