szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak. Efekt taki, że ciasto rozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było jak znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią(...)tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach - wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek
Grunt to przepis!łyżki dżemu truskawkowego 200ml śmietany kremówki łyżka cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut(...)dodając powoli cukier (tak jak na bezę) Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i odstawiamy by lekko ostygła. Dodajemy olej oraz żółtko i energicznie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie wszystkie trzy składniki mieszamy razem szpatułką tak by piana z białek nie opadła. Białą czekoladę rozpuszczamy i na papierze do pieczenia rozsmarowujemy czubatą łyżkę czekolady
wysmienitymojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli(...)koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli(...)koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli(...)koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli(...)koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce
moj przepis naposmarowania biszkoptu: 150 ml dżemu malinowego, wiśniowego lub truskawkowego (u mnie malinowy bez cukru). Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. W osobnej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę składników suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Składniki na krem
Jeść, by żyć w zdrowiucukier waniliowy - 1 łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka
Zainspirowana w kuchniSposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielić od białek. Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut. Upieczone, wystudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (u mnie bez). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm. Można użyć dowolonego smaku kisielu o kolorze czerwonym: wiśniowego, truskawkowego, malinowego. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki. Ciasto trochę się
Gospodyni Miejskacukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia1/3 dużego aromatu śmietankowegoposypka cukrowa Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Białka jaj ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka i ucierałam dalej. W osobnej misce dobrze mieszam mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaję
W kuchni Karmel-itkiDziś mam dla Was przepis na owsiane gofry. Gofry przygotowałam bez mąki pszennej. Głównym składnikiem są płatki owsiane górskie. Do tego niewielka ilość mąki ziemniaczanej. Gofry wyszły pyszne. Idealnie smakują same, jak i z ulubionymi dodatkami. U nas dziś owoce (wiśnie w syropie, świeże borówki) lub konfitura truskawkowa. Prosto, szybko, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 4 gofry(...)górskich u mnie z Magia Kuchni 2 jajka klasy M 100 ml mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki skórki pomarańczowej * do nabycia w Magia Kuchni *skórka nadaje gofrom fajny smak, można pominąć Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko, wbijamy
Słodkie okruszkiciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, składniki: na tortownicę o średnicy 25-26 cm: na spód bez pieczenia z nutellą: ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam domowych muffinek waniliowych, ale sprawdzi się tez babka, biszkopt lub biszkopty, herbatniki, a także mieszanka ciast i ciastek) 1/4 szklanki(...)waniliowego jogurtu) 1 i 1/2 łyżki żelatyny plus 6 łyżek wody, opcjonalnie cukier puder (do smaku) kilka kostek czekolady do starcia na wierzch Przepis na ciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, przygotowanie: Ciasto / ciastka bardzo drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, masło i kakao. Wlać do pokruszonego ciasta, dodać wiórki, krem
Lekcje w kuchniPyszne lekkie ciasto o smaku truskawek. Ciasto a może i deser o charakterze pianki, idealne na cieple dni, polecam. SKŁADNIKI : 2 galaretki truskawkowe
Kulinarne Fantazje MarioliKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentymentKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentyment