Fale dunaju 248Chwila przerwy od wypieków truskawkowych. Nie żeby mi się truskawki przejadły bo myślę, że taki stan jest nie możliwy ale pomyślałam, że mała odmiana na blogu się przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami
ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 187Sezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych
Moje domowe kucharzenie
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 196Lubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów
Ze smakiem i z pasją
Menu sylwestrowe 206wyczuwalnego podekscytowania. Specjalnie dla nich przygotowałyśmy propozycje menu sylwestrowego: Przekąski w postaci Sylwestrowych ośmiorniczek Później na ciepło pizza np. wkształcie ciuchci A na sam koniec tort tęczowy z koktajlem truskawkowym. Same cudne, fantastycznie wyglądające smakołyki
Kolizje Smaków
Lekki piankowy tort na zimno 218każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych 330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz
Kolizje Smaków
Smoothie truskawkowo-bananowe 240Pyszne, lekkie i orzeźwiające smoothie truskawkowo-bananowe. Idealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smaków
Bita śmietana z truskawkami inaczej 233dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego
Kolizje Smaków
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 261jednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” /Swiss chard/, ma wiele innych barwnych nazw, np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną
Chilli Czosnek i Oliwa
Jeżynowy sernik na zimno 335serka homogenizowanego naturalnego350 g jeżyn1/2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mleka3 łyżki żelatyny1 galaretkajeżyny do dekoracji na wierzchubiszkopty do wyłożenia tortownicyGalaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie podgrzać i wymieszać aby dokładnie się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem, następnie
Monia miesza i gotuje
Lava Flow- drink 257Kochani, chcecie poczuć gorące rytmy, słońce , plaże i beztroski czas ? Jeżeli tak, to zapraszam Was na hawajskie klimaty- czyli Lava Flow- drinka o smaku truskawek , banana
Smaki Edyty
Tarta jagodowa 261szklanki migdałów 50 g masła 10 herbatników masa serowa: 800 g twarogu tłustego 100 g cukru galaretka malinowa galaretka kiwi pół szklanki wrzątku dodatki 3 łyżki dżemu truskawkowego 500 g jagód Przygotowanie: Migdały zblenduj razem z herbatnikami, dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie gładka masa, ułóż nią spód tarty. W szklance wymieszaj obie galaretki z wrzątkiem ( jeżeli
Niezły Młynek
Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico 444kurczaka. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia wykorzystałam ocet balsamiczny, cukier i czarny pieprz. Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico, koniecznie trzeba ją wypróbować w sezonie truskawkowym! na sos: 1 łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 235Gryczane, drożdżowe bliny z dodatkiem dyni podane z kremowym serkiem z kolorowym pieprzem oraz z gotowanym na parze łososiem z truskawkową salsą. Pyszne danie które podałam na kolację dla czterech osób z powodzeniem może stanowić obiad dla dwóch. Gorąco polecam :) bliny (8 szt): 1,5 szklanki mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko
Mienta blog
GALARETKOWIEC 211galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję
RAROSSA
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 230Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek5 łyżek cukru pudru200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru
RAROSSA