Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie(...)naturalnego 240 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła orzechowego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 g truskawek Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie
Domowa cukiernia Ewycukru, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa: 1/2 szklanki śmietany 36% 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 truskawki, Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam(...)kształcie serca wykrawam w biszkopcie 8 serduszek. W dwóch serduszkach na środku wykrawam mniejsze serduszko. 3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki ugniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję truskawki oraz tężejącą galaretkę. Miksuję. 4. Biszkoptowe serduszko smaruję masą i przykrywam następnym serduszkiem. Tak postępuję jeszcze dwa razy
Tradycyjna kuchnia Kasipytajcie ile razy zrobiłam ten deser w tym tygodniu.Jest idealny .Słodycz truskawek , pokruszonej bezy i śmietany pasuje do malinowego sosu idealnie.Polecam. Składniki : 200 g truskawek 150 ml śmietany kremówki ubijamy z łyżką cukru kilka bez maliny ,mrożone około 200 g Maliny rozmrażamy w mikrofalówce ,rozgniatamy łyżeczką na gładki sos,jeśli ma za mało płynu można dodać kilka łyżek czerwonego wina(...)pucharkach układamy warstwami: truskawki bita śmietana malinowy sos pokruszona beza i całość powtarzamy jeszcze
Ladylaura.Pomysł na pięknie prezentujący się i pyszny w smaku deser walentynkowy :) Minimum pracy, maksimum przyjemności. Wilgotne, zakalcowate brownie połamane na kuszące kawałki, podawane z niesłodką ubitą śmietanką i soczystymi truskawkami. Samo ciasto jest idealnie słodkie, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3, dlatego dodałam(...)oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g brązowego cukru 75 g cukru pudru + 300 ml śmietany 30% truskawki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy i cukry. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z pozostałymi
Domowa cukiernia Ewyadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki (3-4 porcje) 100 g podłużnych biszkoptów ladyfingers 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, truskawki pokroić na ćwiartki, odłożyć. Po wystudzeniu galaretki, kremówkę(...)ubić na sztywno. Stopniowo dodawać zimną galaretkę, cały czas miksując, ale tylko do połączenia. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, ułożyć w pucharkach, dodać pokrojone truskawki. Na wierzch wyłożyć truskawkową piankę. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydrobne kawałki, dodajemy łyżkę surowego ciasta i barwnik spożywczy. Masę dokładnie zagniatamy – ma przypominać masę na cakepops i mieć konsystencję sztywnej plasteliny. Z gotowej masy formujemy kształt truskawek: najpierw kulkę, potem z jednej strony robimy wystający szpic (jak łezka) a z drugiej dziurkę. Nie trzeba mieć do tego specjalnych narzędzi, nada się np. dobrze umyty długopis. Do foremki(...)muffinki wyłożonej papilotkami nakładamy po łyżce białego ciasta (lepiej go nie mieszać, nawet jeśli konsystencja nie jest zupełnie jednolita, bo całość będzie mniej puszysta). Wkładamy po „truskawce” i przykrywamy resztą ciasta. Dobrze jest popchnąć np. wykałaczką białe ciasto w dziurki w truskawkach, tak żeby mieć pewność że dobrze przylega do serduszka, można kilka razy uderzyć reż blaszką
CiastkozercyWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne gofry serduszka z bitą śmietaną, truskawkami i przepysznym Dżemem wieloowocowym firmy Orzech . Przepis znalazłam w książce Pyszne 25. Gofry w sam raz na Walentynki :) Składniki : 200 g mąki 1 cukier waniliowy(...)mleka 2 jajka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru truskawki Dżem wieloowocowy Orzech Wykonanie : Do miski wlać mleko , dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,olej i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. Gofrownicę rozgrzać, lekko natłuścić, wlewać porcje ciasta, piec
Sama słodycz i szczypta chiliJednak chyba tego nie żałuję, samopoczucie jakie dzisiaj mnie ogarnia jest warte 27 godzin snu i nicnierobienia. SKŁADNIKI: 2 łyżki soi (przed gotowaniem) łyżka mąki kokosowej 150g mrożonych truskawek łyżka mleka kokosowego (gęstego) łyżka wiórków kokosowych WYKONANIE: soję na noc zalewamy wodą, nast. dnia gotujemy do miękkości, truskawki rozmrażamy ugotowaną soję blendujemy z truskawkami (jeśli puściły sok, to razem
healthy dreamsSzybki, pyszny i orzeźwiający koktajl z lodami, nie można się oprzeć. Truskawkowo-miętowy zawrót głowy Składniki: - 500 g truskawek - 300 g lodów waniliowych - 200 ml naparu z mięty Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osączamy. Miksujemy z lodami i naparem mięty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców. Życzę smacznego
Kulinarne życieSkładniki: (na 2 porcje) - duży jogurt naturalny (ok. 400g), - szklanka truskawek (ok. 130g), - 1 banana ok. 120g), - łyżka migdałów (ok. 10g). Sposób przygotowania: 1. Miksujemy ½ jogurtu z truskawkami. 2. Miksujemy ½ jogurtu z bananem. 3. Do pucharków wlewamy jogurt z bananem i jogurt z truskawkami (delikatnie, żeby dwie masy się nie zmieszały) 4. Całość posypujemy migdałami. Deser jest bogaty w: - pełnowartościowe
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 szklanki) - 1 litr wody mineralnej niegazowanej - 2 truskawki (ok. 20g), - listki mięty. Sposób przygotowania: 1. Wodę miksujemy z truskawkami i przelewamy do dzbanka. 2. Wrzucamy do dzbanka listki mięty. Lemoniada jest bogata w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 250 ml Energia: 1,40 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - szklanka mleka 2% (ok. 250ml), - 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g) - 1 łyżeczka nasion chia (ok. 5g), - 5 truskawek (ok. 50g). Sposób przygotowania 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane i nasiona chia. 2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy). 3. Do gotowej owsianki dodajemy pokrojone truskawki.. Owsianka jest bogata(...)błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran, - omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 365 g Energia: 385,4 kcal Białko: 16,8 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 3 porcje) - szklanka truskawek (ok. 150 g), - 2 ½ szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 20 g) Sposób przygotowania 1. Truskawki zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 2 min. (jeżeli są mrożone chwilę dłużej). 2. Mąkę ziemniaczaną połączyć z ½ szklanki wody. 3. Mąką ziemniaczaną wlać(...)owoców i zagotować (cały czas mieszając). Kisiel jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 220 g Energia: 38,0 kcal Białko: 0,4 g Tłuszcze: 0,2 g Węglowodany: 9,15 Błonnik pokarmowy : 0,9 g Smaczneg
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - 1 banan (ok. 120g), - szklanka mleka 2% (ok. 250 ml), - ¼ awokado (ok. 35g), - 5 truskawek (75g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banana z truskawkami, awokado i mlekiem. Koktajl jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z mleka) potrzebny jest do prawidłowej budowy kości, - potas (pochodzący z banana), który odpowiada
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła(...)łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi
Bullio