młodzieżą. Było fantastycznie. Bardzo przydała mi się ta chwila Trochę odpoczęłam też od kuchni, więc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus . Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę(...)drobnego cukru • 3 duże jajka • 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze
W mojej kuchnilubi ciasta z galaretką i owocami? :) Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie. A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ... przynajmniej moje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka klasy 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę i proszek(...)najlepiej pod przykryciem, aby nie powstał "korzuch"). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta: Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia
Walijskie Pichcenienerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek
Dzieje kuchennej WiewiórySezon w pełni, truskawki coraz tańsze. Najlepiej użyć owoców z zaufanego źródła, a własne są najlepsze. Kolejny obiad na słodko <3 Składniki 300 g makaronu tagliatelle 200 g świeżych truskawek 2 łyżki słodkiej śmietany 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą), przekładamy do garnka. W między czasie: Truskawki myjemy, szypułkujemy, i razem z cukrem oraz śmietaną blendujemy. Sos dodajemy do makaronu, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchentruskawkowy prezentuję przepis na nalewkę truskawkową, która smakuje kapitalnie. Koniecznie musicie ją przygotować. Z podanego przepisu otrzymujemy 1 litr pysznego trunku. SKŁADNIKI: 1/2 lita czystej wódki, 1 kg truskawek, 1/2 kg cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki płuczę i obieram z szypułek. Owoce przekładam do dużego słoika. Truskawki zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na 2 tygodnie w słoneczne miejsce
Tradycyjna kuchnia KasiDorada z grilla smakuje wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi Faszerowana ziołowym masełkiem, podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci każdego za niebanalny smak. Niektórzy pieką rybę w folii aluminowej ja polecam kupić kratkę do ryb, skórka jest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna. Składniki: 2 wypatroszone dorady Ziołowe masło: 2 łyżki masła pęczek świeżego(...)koperku 3 ząbki czosnku Sól do smaku 4 plastry cytryny Sałatka: ½ główki lodowej sałaty Miseczka truskawek 1 świeży ogórek Oliwa z oliwek do polania Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Dorady myję osuszam ręcznikiem papierowym, solę z każdej strony dość solidnie, robię masełko ziołowe: Miękkie masło ucieram z posiekanym koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, farsz wkładam
Wanilia i Kardamonkolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego(...)masła ) cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny truskawki Wykonanie: Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie
kolorowotorcikowoSkładniki: truskawki 25 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, banan 1 duży, galaretka agrestowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 7 duże, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, listki mięty - ile potrzeba forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy (będzie wierzchem) rozsypać umyte plastry truskawek galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wlać na truskawki, schować do lodówki na galaretce ułożyć
W Mojej Kuchni Lubięstrasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego, to najprostszy deser pod słońcem i taki pyszny! ;) Dzięki temu, że bazą jest jogurt nie są aż tak kaloryczne. Jeśli dodatkowo traficie bardzo słodkie truskawki, to nie trzeba będzie ich dosładzać ;) Polecam! :) Składniki: 500-600g truskawek 300g jogurtu naturalnego miód do dosłodzenia listki mięty Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Blendujemy z jogurtem, dosładzamy
Czerwona PorzeczkaSezonowo "trza" szaleć :P Nasze pierwsze w tym roku zbiory. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 ml wrzącej wody 2 łyżki masła Farsz: 200 g truskawek 4 łyżki ksylitolu Sos: 250 g słodkiej śmietany 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę wymieszaną(...)masłem. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem. Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy
R'n'G Kitchenowsianych 100 ml mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić 1 łyżką miodu) Dodatkowo: 2-3 łyżki truskawek liofilizowanych Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Do ostudzonej kaszy dodać 1/2 płatków owsianych, mleko, olej, sok z cytryny, miód i cukier. Całość zblendować na gładką masę, a następnie(...)połączyć z resztą płatków i pokruszonymi truskawkami. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać porcje masy. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach. (Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam na drugą stronę. Powinny być całkowicie zarumienione.) Składniki
Di gotujepojawiają się piękne kwiatowe dekoracje. To zasługa rosyjskich tylek. Mama jakiś czas temu zamówiła nam je i wreszcie nadszedł czas żeby je wykorzystać. Zrobiłyśmy z mamą babeczki waniliowe z truskawką w środku i udekorowałyśmy je kremowymi kwiatami. Składniki: 115 g miękkiego masła 115 g drobnoziarnistego cukru 2 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 115 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka mleka kilka truskawek żeby włożyć do ciasta 1/2 l Decor UP Przygotowanie: Cukier i masło ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce jajek (lekko wcześniej ubite), dokładnie ubijając nim dołożymy kolejną łyżkę. Na koniec wlewamy esencję waniliową i mieszamy. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką . Na koniec dodajemy łyżkę mleka
Lili w kuchniprzygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)formy do tarty o średnicy 24 cm, docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru + 1 galaretka truskawkowa truskawki Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na masie
Domowa cukiernia Ewykoktajlu można się zakochać- przynajmniej moje podniebienie prosi o więcej. Połączenie truskawki z bazylią tworzy fantastyczny smak. Składniki: 400 g truskawek 1 banan 10-15 listków bazylii woda Przygotowanie: Banana obierz pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki pozbaw szypułek. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl. Smacznego
Kukuleczkikażdy przepyszny. Wielokrotnie robiłam już koktajle truskawkowe, postanowiłam od pewnego czasu, że wzbogacę ich smak. I tak rzeczywiście co jakiś czas powstają nowe wersje. Dzisiejszy koktajl to połączenie truskawek i maślanki, z suszonymi jagodami goji, natką z pietruszki i serkiem naturalnym. Jagody goji do tej pory znałam jedynie z opowieści, artykułów i targów, w których uczestniczyłam. Po mojej fascynacji(...)oraz środki czystości. Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i suszonymi jagodami goji Składniki: 1 szklanka maślanki 1 łyżka suszonych jagód goji plus do posypania wierzchu 1/3 szklanki truskawek 1 łyżka natki z pietruszki 2 łyżeczki serka naturalnego kremowego cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do wysokiego blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy umyte, osuszone truskawki bez szypułek oraz natkę
Moja smaczna kuchnia