Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, połączyć z masą krówkową. Ponadto: 2 opakowania galaretki truskawkowej (rozpuścić w 3 szklankach wody) około 1 kg świeżych truskawek Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić
Praktyczna pldodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się chętni na takie deserki. Składniki: 1 galaretka truskawkowa truskawki bezy 150 ml kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną rozlać do kieliszków, dodać pokrojone z 3-4 truskawki. Włożyć do lodówki by galaretka(...)stężała. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na galaretkę pokruszyć 3-4 bezy, nałożyć szprycą bitą śmietanę i udekorować listkiem mięty, truskawką i czekoladową rurką. Porcja na 4 kieliszki
Ala piecze i gotujeNadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić(...)dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą
Monia miesza i gotujeproporcjach: 1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżka mleka, itp., jeśli 4 jajka to 4 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Proste? To pieczemy:) Składniki: 500 g truskawek 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 3,2% lub 2,0% 4 łyżki śmietanki 36% szczypta soli łyżeczka cukru pudru tłuszcz do wysmarowania formy mąka kukurydziana do podsypania(...)formy Wykonanie: Truskawki umyj, wysusz i pokrój wzdłuż na dwie części. Resztę składników wsyp do miski i wymieszaj razem mikserem na gładką masę. Na końcu dodawaj jajka cały czas mieszając. Wysmaruj tłuszczem formę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie
Zasmakuj KuchniSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)zdjąć z ognia i wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzed zimą warto zadbać o zapas witamin, dlatego zabrałam się za robienie konfitur. Sezon na truskawki w pełni, więc i ceny przyzwoite, dlatego można się zaopatrzyć i zabrać za smażenie :) Składniki: - 2 kg truskawek - 1 kg cukru kryształu Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę by puściły
Zainspirowana w kuchniBardzo prosty i smaczny koktajl truskawka – kiwi .Uwielbiam to połączenie smakowe i polecam je również wam. Składniki: 500 g truskawek 4 dojrzałe kiwi Truskawki obrać z szypułek ,zmiksować na mus . Następnie obrać kiwi ze skórki i też zmiksować . Do szklanek wlewamy najpierw mus truskawkowy, potem rzadszy – kiwi .Smacznego
Ladylaura.składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju dodatkowo: ok. 500 g średniej wielkości świeżych truskawek cukier różany lub zwykły śmietana wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy
Domowy Smak JedzeniaWitajcie :) dzisiaj tak na szynko pyszna zebra z truskawkami i coca colą. Do upieczenia ciasta użyłam foremki PAPILART .Foremki bardzo polecam, ciasto w takiej formie śmiało można zabrać na działkę lub piknik, jest bardzo wygodne:) Zapraszam do wypróbowania a zainteresowanych foremkami PapilArt zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 i 3/4 szklanki maki typ 550 1,5 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 szklanka coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka mała miseczka truskawek tak aby zakryły foremkę Foremka PAPILART o średnicy 20 cm Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać olej i coca colę, wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis jest banalnie prosty, nie potrzebujemy tutaj żadnych wyszukanych składników, no i udają się zawsze (czasem są bardziej "wybujałe" w górę, innym razem mniej, ale smaczne są zawsze). Oczywiście truskawki możemy zamienić na każde inne owoce, albo zwyczajnie je pominąć. Babeczki po upieczeniu możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, obsypać cukrem pudrem ... U mnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego(...)dodatki pomijam :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki lub inne owoce Wykonanie: Mieszamy ze sobą suche składniki tj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mleko i olej
Walijskie Pichceniesezonie truskawkowym nie może zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek(...)mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą
Ala piecze i gotujedodajemy żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 4-5 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte truskawki blendujemy z cukrem (ja wolę kwaskowaty
Cynamonowe szczęścieCIASTO: 4 duże jajka 12 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 20 dag rabarbaru 2 łyżki cukru karmelowego 20 dag drobnych truskawek łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć część z liściem, łodygę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, posypać karmelowym cukrem, wymieszać. Truskawki opłukać, dobrze osączyć. Blachę o wymiarach(...)zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Nie przesadźcie z tą mąką, bo mnie sypnęło się nieco za dużo :/ Piec około 45 minut do suchego
Kuchenne zapiski Edytypierogi z farszem wytrawnym, np grzybowym, albo mięsnym, to w sezonie wakacyjnym obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi owocowe. Najczęściej nadzieniem są jagody, ale nie może też zabraknąć truskawek. Myślę, że nie trzeba ich reklamować - pierogi lubi w zasadzie każdy, a truskawki też mają swoją rzeszę fanów. Pierogi z truskawkami łączą w sobie to co najlepsze
Milion SmakówJeden z najlepszych koktajli alkoholowych, prosecco z truskawkami to hit tego sezonu! Orzeźwiające, owocowe i musujące. Na specjalne okazje, idealne do kibicowania ulubionej drużynie na Euro 2016. Innym, popularnym drinkiem z prosecco jest bellini, przygotowywane na bazie prosecco z musem z brzoskwiń. Rossini Składniki: schłodzone prosecco truskawki cukier puder Przygotowanie: Do wysokiego blendera wkładamy umyte, osuszone truskawki bez szypułek
Moja smaczna kuchnia