Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)temperaturze 170st. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą
Gotowanie moimi oczamiTruskawki ciąg dalszy . . . . . . Orzeźwiający napój truskawkowy. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g truskawek 2 szklanki zimnej gazowanej wody 3 łyżki cukru lód ( u mnie było 20 kostek ) Sposób wykonania: Lód rozkruszyłam za pomocą blendera, dodałam umyte i oczyszczone truskawki, zmiksowałam.Wlałam dwie szklanki wody, dodałam cukier. ( cukier wg uznania ), ponownie zmiksowałam. Rozlałam w kieliszki
Darcia w kuchnicukru 250 g mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli masa: 330 ml śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 300-500 gram świeżych truskawek Sposób wykonania: Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę(...)przenosimy na formę do tarty wykładając nim dno i boki formy. Przycinamy wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie
Darcia w kuchniupiec cynamonową drożdżówkę do odrywania - piekłam ją 3 razy i za każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru(...)mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka ok 1 kg truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko
sierotka maRysia w kuchniNormal 0 21 Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć ze śmietaną. Przełożyć masę lodową do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu lody nakładamy do miseczki i dekorujemy truskawkami Normal
Camilla w kuchniKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)nadzienie: 300-400g rabarbaru 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części. Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki. Dodałam do niego konfiturę z truskawek. Wymieszałam ją z rabarbarem. Odstawiłam i zabrałam się za ciasto. Przesiałam mąkę przez sitko. Dodałam cukier wanilinowy. Cukier. Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone masło. Na koniec miękki śmietankowy
potrawyregionalneJeśli chodzi o ciasta z truskawkami to najbardziej lubię te proste, nieprzekładane i najlepiej z kruszonką. Dokładnie takie jak to ciasto piaskowe- zwarte, nie suche, dodatkiem chrupiącego kokosu. Takie prawdziwie babcine ciasto. *foremka 23*28 cm Składniki: 4 jajka 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 160 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawek na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki łyżka cukru 2 łyżki kokosu Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Wsypać mąkę, wlać masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku. Do kubka blendera wrzucić 800 g umytych i odszypułkowanych truskawek, rozmiksować je, dodać cukier, pokruszony ser i sok z cytryny. Dobrze zmiksować na jednolitą puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i całość wlać do tortownicy(...)Zastudzić. galaretkę rozpuścić w 0,5 l wrzątku i przestudzić. Na serniku ułożyć przekrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Gotowanie jest łatwesera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć(...)truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę mleka, 4 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera , żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do malinowej masy i przelać do formy, wyrównać i wstawić do lodówki. Po wyjęciu z formy udekorować truskawkami. Opublikowany
Gotowanie jest łatwelitr kefiru (grzybek tybetański) 200 g truskawek 3 łyżki cukru listki mięty Kefir przelać do kubka blendera , dodać cukier i truskawki, oraz 3-4 listki mięty Dobrze zmiksować. Schłodzić, rozlać do kubeczków, udekorować listkiem mięty i plasterkiem truskawki
Gotowanie jest łatwetruskawek (oczyszczonych) pół cytryny 700 g cukru 200 g masła 8 jajek Truskawki zmiksować, można przetrzeć przez sito ale ja tego nie robiłam. Jajka z cukrem ubić na parze , dodać sok z cytryny, i masło. Ubijać aż masło się rozpuści, następnie dodać zmiksowane truskawki i ciągle ubijając rozgrzać dobrze curd , ale nie zagotować, jajka powinny zagęścić krem w innym przypadku
Gotowanie jest łatweżółtko z ciasta czerwonego 100g mąki 100g cukru masa budyniowa 200ml mleka 120g truskawek 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150g masła w temperaturze pokojowej galaretka truskawkowa Przygotowanie: Ciasto czerwone: mąkę przesiać(...)Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pokroić w grube paski. Masa budyniowa: Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować
Amatorka kuchennaTruskawki – 50 dag Cukier – 3 łyzki Śmietana kremówka – 25 dag Jogurt naturalny – 35 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier –10 dag Truskawki oczyścić z szypułek, dokładnie umyć i zmiksować z cukrem drobnym kryształem na mus. Jogurt zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ze zmiksowanym jogurtem. Do schłodzonych szklaneczek wlać mus, następnie biały(...)krem jogurtowy i schłodzić. Ozdobić truskawkami i miętą
Camilla w kuchniPrezentuję Wam dziś niezwykle lekką i szybką w przygotowaniu sałatkę z soczystymi truskawkami i miodowym melonem. To pyszny i słodki owoc, który świetnie nadaje się do podania jako przekąska czy deser albo dodania do smacznych, letnich, owocowych chłodników czy sałatek. Jest owocem idealnym do łączenia zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami. Sami spróbujcie! Składniki: 3 garście rukoli 1 melon(...)truskawek 1 łyżka słoneczniku (można dostać w sklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) Winegret: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu szczypta chilli sól, pieprz do smaku Na półmisku układamy liście rukoli, truskawki, wycięte kulki melona i całość posypujemy słonecznikiem. Wszystkie składniki na winegret mieszamy i polewamy przed podaniem sałatkę
Podróż w kulinaria