Dziś mam dla Was przepis, który ostatnio odnalazłam w swoich zeszytowych zapiskach. Pyszne czekoladowe brownie z truskawkami i kawałkami czekolady. Przyznam, że u mnie ciacho to znika prędko, kroję je jeszcze ciepłe, ledwo wyjmę z piekarnika ;) Jeszcze nie piekliście to polecam spróbować, a na pewno nie pożałujecie :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta(...)Instagramie --> kliknij tutaj Składniki (kwadratowa forma 22 cm): * 200 g masła * 200 g gorzkiej czekolady * 3 jajka * 250 g cukru * 150 g mąki pszennej Dodatkowo: * kilka truskawek * 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, utrzeć mikserem, aż masa jajeczna zrobi się bielsza i puszysta. Wlać rozpuszczoną
Zrób to smacznieszybko. Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej dziś w wersji z bananami. Ale jeśli ich nie lubicie śmiało można je pominąć lub położyć na wierzch inne ulubione owoce np. plasterki truskawek. Wyjdzie równie pysznie. Spróbujcie. Składniki: 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 600 ml wody 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka soku z limonki 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć 1 większy banan (można(...)pominąć lub ułożyć inne owoce np. plasterki truskawek) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia (Uwaga! galaretki muszą być przestudzone, ale nadal płynne). Do miski wlewamy naszą śmietankę, chwilę ją miksujemy (do lekkiego napuszenia). Następnie dodajemy sok z limonki i cienkim strumykiem dolewamy galaretki, miksując na małych obrotach lub mieszając całość ręczną trzepaczką. Blaszkę wykładamy papierem
Słodkie okruszkiDzisiaj dziele się z Wami przepisem na muffinki bez grama cukru, które nadziałam świeżymi truskawkami oraz borówkami. Upiekłam je dla mojego dziecka z okazji ukończenia pierwszego roku życia. Poniższe mini słodkości przygotujcie z dzieckiem na ręku i bez miksera. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to upieczone muffinki możecie posypać cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej(...)duży, dojrzały banan 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 kostki roztopionego masła (100 g) dodatkowo owoce (12 sztuk truskawek i borówek) Banana rozgnieść i wymieszać z jajkiem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać do nich roztopione, ostudzone masło, masę bananową z jajkiem i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki wszystko
UgotowaćCiasto truskawkowo – poziomkowe jest stałym punktem u mnie w domu każdego lata. Albo tylko poziomki lub w towarzystwie truskawek. Zapach leśnych poziomek jest cudowny szkoda tylko, że tak krótko można je zbierać. Obostrzenia wirusowe sprawiły, że częściej bywaliśmy w lesie i większość z nas nadal to robi. Zachęcam do zbierania leśnych poziomek i użycia ich w cieście na zimno(...)Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g śmietany kremówki 30% 400 g jogurtu naturalnego greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500 g świeżych owoców, poziomek , truskawek duża paczka herbatników Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dno tortownicy, u mnie 20 cm wykładamy herbatnikami. Łatwiej jest układać w formie kwadratowej
gotuj ze mnąSkładniki: Sernik kokosowy: 0,5 kg sera białego 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 225 ml mleka 3 łyżki żelatyny Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 0,5 szklanki cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Sernik kokosowy - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać(...)dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę z wiórkami kokosowymi i dokładnie zmiksować robotem. Mus truskawkowy - 0,5 kg truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą
Ciastka - domowe słodkoścideser z sezonowych owoców. Bardzo awaryjny kiedy mamy niespodziewanych gości i chcemy podać coś słodkiego czego przygotowanie zajmie nam kilka minut. Tym razem wybór owoców padł na rabarbar i truskawki. Ale świetnie też smakuje z innymi owocami sezonowymi. Dobrze jeśli owoc jest kwaśny, bo kruszonka jest słodka. Potrzebujemy: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 50 g cukru 1 łyżka(...)mąki pszennej 50 g płatków owsianych 100 g masła 82% 16 g cukru wanilinowego 4 łyżki cukru Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki ok 1 cm szerokości, truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do miski wrzucamy składki na kruszonkę i szybko zagniatamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy owoce i przykrywamy je kruszonką. Zapiekamy
Emskie SmakiProsta i lekka przekąska na upalne letnie dni. Truskawki z waflami ryżowymi podane z sosem na bazie jogurtu i wanilii świetnie sprawdzą się także na piknikowo-grillowe spotkania jako słodka przystawka :) pół opakowania wafli ryżowych z solą morską Sonko pół kilo truskawek świeża mięta sos: kubeczek jogurtu naturalnego łyżka syropu klonowego pól łyżeczki sproszkowanej wanilii Składniki na sos mieszamy(...)przekładamy do lodówki. Wafle ryżowe kroimy na małe trójkąty. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków na zmianę z umytymi truskawkami i miętą. Podajemy z sosem jogurtowo- waniliowym. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Szaszłyki truskawkowe z sosem jogurtowo-waniliowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSałatka z rukolą, pomidorem i pysznymi truskawkami to fajny pomysł na letni posiłek lub jako dodatek np. do mięsa z grilla. Składniki: duża garść rukoli kilka truskawek 1/2 pomarańczowego pomidora kilka listków bazylii kilka listków mięty łyżka słonecznika Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu ewentualnie mały(...)zmiażdżony ząbek czosnku pieprz, sól Miętę i bazylię drobno posiekać, dodać do umytej rukoli. Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić w ćwiartki. Pomidora pokroić w dowolne kawałki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki na dressing dobrze wymieszać. Rukolę wymieszać z resztą składników, polać sosem i lekko wymieszać
talerz przyjemnościpokazał, więc postanowiłam ten cudowny smak zamknąć w słoiku tak, aby można było się nim delektować również w zimowe wieczory. Sam rabarbar jest kwaśny. Ponieważ idealnie komponuje się z truskawkami, połączyłam oba smaki i wyszedł pyszny, aksamitny mus. Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników, kanapek jak również do ciast. Składniki 2 kg rabarbaru 2,5 kg truskawek 2 szkl. cukru(...)Krok po Kroku 1 Umyte i oczyszczone truskawki zasypujemy szklanką cukru i pozostawiamy na noc aby wypuściły sok. 2 Umyty i oczyszczony rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, zasypujemy drugą szklanką cukru i również pozostawiamy na noc. 3 Rozpoczynamy smażenie owoców ale w oddzielnych garnkach. Po godzinie zauważymy, że sok jaki powstał zaczął się redukować. Rabarbar blendujemy i łączymy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyteraz ja. Do pieczenia gwiazdy wykorzystałam oliwę z oliwek oliwę z oliwek Gallo classico . Nie spodziewałam się że wyjdzie tak pyszne. Ciasto jest wilgotne. Jako nadzienie użyłam truskawki z których zrobiłam dżem. Dodałam mak biały i wyszło pyszne połączenie. Kuchnia polska kojarzy mi się z ciastem drożdżowym i makowym. Postanowiłam połączyć te dwa smaki i wyszła gwiazda. ciasto(...)mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży szczypta soli 70 g cukru 2 żółtka 250 ml mleka 60 ml oliwa z oliwek Gallo classico nadzienie: 60 dkg truskawek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maku białego lukier/ cukier puder plus woda/ 1 żółtko 1 łyżka mleka Ciasto: Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleko letnie i mąki około dwie łyżki, szczyptę
wesoła kuchniasezon trwa w najlepsze, trudno się zdecydować, które przetwory zrobić w pierwszej kolejności. A może wcale nie trzeba decydować? Dziś postanowiłam połączyć ze sobą moje dwa ulubione letnie przysmaki: truskawki i rabarbar. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiego dżemu, warto nadrobić zaległości, bo to naprawdę niebiańskie połączenie. Przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem Składniki na dżem truskawkowy z rabarbarem(...)słoiczków po 250 ml 1,5 kg truskawek 750 g rabarbaru 300 g cukru 3 łyżki pektyny Sok z połowy cytryny Jak zrobić dżem truskawkowy z rabarbarem ? Rabarbar umyj i odkrój zgrubiałe części. Następnie pokrój go na kawałki o długości ok. 1 cm. Zasyp je cukrem i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodaj do niego pół szklanki
okolicepalnika.pljajko 1 łyżka oleju + do smarowania pędzelkiem patelnię szczypta soli 2 łyżki mąki pszennej Składniki na nadzienie: kostka sera białego ( 250 g) 2,5 szklanki truskawek + 20 szt do pokrojenia 1 łyżka cukru garść rukoli Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić do przegryzienia na pół godziny(...)czasie smażyć na patelni posmarowanej olejem (pędzelkiem). Naleśniki razowe trudno się smaży, więc cierpliwości :-) Sposób przyrządzenia nadzienie. Truskawki zblendwać z cukrem; Ser zblendować z ok. 1,3 szklanki sosu truskawkowego. Masa powinna być konsystencji serka śmietankowego ( nie za rzadka); Każdy naleśnik posmarować serkiem, na to pokroić 2,3 truskawki i posypać rukolą, zwinąć w rulonik. Naleśnik
pieprzny smaczekprzez chwilę w zamrażalniku ;). Inne desery Jeśli będziecie chcieli przygotować coś innego na deser, to polecam kremy z poniższych przepisów. Creme brulee kokosowy z mango Tiramisu truskawkowo-migdałowe Truskawki z mascarpone Panna cotta kokosowa z białą czekoladą 📖 Przepis Print Rafaello – deser .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki kokosowy deser na zimno. Course Desery Cuisine
SprawdzonaKuchnia.plLekkie ciasto z truskawkami Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl.mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 400 ml wrzątku Masa cytrynowa: 200 ml wrzątku, 1 galaretka cytrynowa, 400 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy(...)żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Przelewamy do formy o wymiarach 24x38 cm. Pieczemy ok. 15 minut. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzatku. Tezejace mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szkl.wrzatku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu tezejaca galaretkę. Mieszamy, wylewamy
słodki bratekdojść do wprawy. Dziś jednak postanowiłam zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych białek), z kremem budyniowym i galaretką oraz z truskawkami. Rolada nie zwinęła mi się co prawda idealnie, a biszkopt trochę pękł przy zwijaniu, ale za to w smaku wyszła naprawdę dobra, więc polecam. Może wam wyjdzie lepiej. Ja trochę(...)Krem budyniowy: 700ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru po 40g 1 łyżka mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru ok. 150g masła Dodatkowo: 1 galaretka (u mnie pomarańczowa) kilka truskawek kilka kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywałam partiami cukier zwykły i cukier waniliowy i ubijałam pianę
Waniliowe Improwizacje