truskawki - 19264 przepisów (strona:400/1285)

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. NA TWAROGU I MASCARPONE. 200

zmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie:  Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy oraz extrakt. Miksujemy(...)wszystko do połączenia  składników. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych).  Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone

Walijskie Pichcenie
Deser truskawkowy 51

Przepis na szybki i pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki: 200g serka mascarpone 5 łyżek jogurtu greckiego Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim (dla słodszego smaku wystarczy dosypać trochę cukru pudru). Mus truskawkowy: 0,5kg truskawek 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zblendować z cukrem

Wasze Przepisy
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 50

Sezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam!  Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie(...)waniliowe z cukrem 2 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany krem ówki 36% czekolada mleczna do dekoracji Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce   herbatniki.Na

Przepisy mojej mamy
Torcik truskawkowy na czekoladowym biszkopcie z masą śmietanową i mascarpone 103

Mieszamy mikserem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy. Galaretka truskawkowa: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru Truskawki myjemy,usuwamy szypułki i miksujemyz cukrem  na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Chwilkę przestudzamy i wlewamy do truskawek

Przepisy mojej mamy
Torcik truskawkowo -kokosowy 84

Mój urodzinowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną z kokosami ❤🎂🥳 Przepis na tortownicę o średnicy 25cm. SKŁADNIKI: Biszkopt : 5 jajek 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju ORAZ: 10 łyżek dżemu truskawkowego 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki wiórek kokosowych woda z cytryną(...)nasączenia biszkoptu truskawki do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i p roszek mieszamy razem i przesiewamy. Dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 170 st.C. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt

Przepisy mojej mamy
Kremówka z owocami 59

Przy gotowaniu masy budyniowej również narazić się można na udar cieplny, ale zrobiłam to. Masa kremówkowa jest przepyszna, w naszej rodzinie kultowa w sezonie owocowym - idealnie komponuje się z truskawkami i jagodami. Dzieło kompletne tworzy z miękkim biszkoptem, lub ciastem karpatkowym, ale jak już wspomniałam z piekarnikiem jestem w separacji. Polecam więc, jako podstawę waniliowy biszkopt, natomiast tym razem(...)żółtka, 2 całe jajka 2/3 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2/3 szklanki mąki pszennej 2 budynie - waniliowy i śmietankowy, bez cukru 230 gram miękkiego masła owoce: truskawki, jagody - około 30 dag Wykonanie: Niewielką część mleka odlewamy do większego garnka lub miski. Wsypujemy do niego cukry, budynie, mąkę, wbijamy jajka, żółtka i miksujemy dokładnie, tak by nie pozostały grudki ( jest

Kronika Piekarnika
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 93

podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Polecam także pyszną “ Tartę z porzeczkami i truskawkami “. Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam również proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “ Ciasto z truskawkami “, “ Ciasto(...)garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego

Moja Delicja
Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 103

czuły i nie reaguje na muśnięcie palcem. Reaguje natomiast bez problemu na delikatne wciśnięcie krawędzią paznokcia. Co nam mówią wyniki otrzymane z testera Greentest ECO? Greentest ECO – badanie truskawki, wynik w normie, lipiec 2017 Tester ustala zawartość azotanów w produkcie. Jeśli jest w normie, możemy przypuszczać, iż dany produkt nie był zbytnio traktowany chemią. Wysokie stężenia azotanów idą w parze(...)kumulacja nadmiaru tych związków w roślinach [3]. Otrzymane wyniki z urządzenia pozwalają nam na podjęcie decyzji, gdzie chcemy zakupić dany produkt. Ja, dzięki testerowi mogłam kategorycznie wykreślić zakupy np. truskawek na sezonowym straganie pod popularnym marketem, u pewnego bardzo sympatycznego pana, którego dosłownie wszystkie próbki, kupione w różnych dniach “świeciły się na czerwono”. Greentest ECO – badanie różnych truskawek z jednego

Moja Delicja
Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami 77

jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste. Oczywiście zamiast śliwek można użyć innych owoców jakie akurat macie pod ręk ą: truskawki, jagody, brzoskwinie itd. Składniki na k okosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami (blaszka o wym 24x24cm) : 300 g mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 60 g m ą ki kokosowej(...)align="aligncenter" width="901"] Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami: Szybkie Ciasto Z Porzeczkami – Puszyste I Wilgotne Ekspresowe Ciasto Łaciatek Z Truskawkami Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera) Puszyste Ciasto Z Truskawkami Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju Artykuł Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Jak przedłużyć świeżość żywności? 137

który jest naturalnie wytwarzany podczas procesu dojrzewania), spowalniając w ten sposób proces „dojrzewania”. Jabłka Jeśli zjedłaś/eś pół jabłka, pozostałe trzymaj w lodówce, posypując miąższ kilkoma kroplami cytryny. Truskawki Jak unikać wyrzucania truskawek do śmieci? Przygotuj roztwór z 10 części wody i jedną część octu białego lub jabłkowego. Dodaj truskawki, kilka razy zamieszaj, odcedź i opłucz. Ocet wyeliminuje bakterie

365 dni dookoła kuchni
Mrożone owoce – jak je wykorzystać 107

tackach – dzięki temu nie będą się rozwijać bakterie chorobotwórcze, owoce nie pogniotą się i zachowają swój kształt. Mrozić możemy niemal wszystkie owoce, najlepiej jednak nadają się takie jak: truskawki, maliny, borówki, wiśnie, śliwki i inne. Owoce typu jabłka czy gruszki po mrożeniu mogą stać się nieco zbyt mączne. Z owoców pestkowych należy najpierw usunąć pestki. Co do rozmrażania, nie powinno(...)interpretować i pozwolić się ponieść fantazji. ? Mrożone owoce pod kruszonką Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła olej np. rzepakowy 2 szklanki dowolnych owoców np. malin, truskawek, gruszek, borówek (uprzednio rozmrożonych i odsączonych) Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj pokrojone masło i połącz ze sobą – powinny powstać charakterystyczne dla kruszonki grudki. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną

codojedzenia
Szybki deser z kaszy manny 67

też czasami przygotowuję, jednak z lenistwa…garnka myć się nie chce, przemogłem się. Do tego nie wyobrażam sobie owoców. Oczywiście, że jagody wiodą prym! Jednak teraz postanowiłem zrobić z truskawkami. Składniki: 600 ml mleka 7 łyżek kaszy manny 350 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie cukier do doprawienia Przygotowanie: Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę, cały czas mieszając gotujemy około(...)minut. Do smaku doprawiamy cukrem. Przekładamy do naczyń deserowych. Studzimy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą (równą poziomowi owoców). Opcjonalnie dodajemy cukier w zależności od preferencji. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Mąkę mieszamy z zimną wodą (około 100 ml), wlewamy do owoców. Mieszając zagotowujemy. Przelewamy na kaszę, studzimy. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Kruche ciasto z budyniem i owocami 67

Bardzo kruche i delikatnie słodkie ciasto, budyniowa masa i owoce. U mnie kwaśna czarna porzeczka i słodka truskawka. Można użyć owoców jakich się chce, świetnie sprawdzą się brzoskwinie czy jabłka. Owoce mrożone czy ze słoika to nie przeszkoda, Ja akurat miałam czarną porzeczkę ze słoika i mrożona truskawkę. Ciasto jest naprawdę pyszne. Na blaszkę o wymiarach(...)cukru pudru 400 g zimnego masła 1 łyżka pasty waniliowej Na budyń: 4 budynie waniliowe z cukrem (po 60 g każdy) 1 litr mleka Ponad to: 300 g mrożonych truskawek (waga po rozmrożeniu) 700 g czarnej porzeczki z syropu (waga po odsączeniu 1 łyżka cukru pudru do posypania  Mąkę przesiać, do miski do mąki dodać zimne masło, cukier puder

Krylowa Kuchnia
SERNIK MIODOWO - CZEKOLADOWY 89

łyżki żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretka -  2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.  Ser biały -  skręcić(...)razy.  100 g  gorzkiej czekolady  rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać

Ciastka - domowe słodkości