Wakacje kojarzą się z lodami, naleśnikami i właśnie z nimi - puszystymi goframi, podanymi z bitą śmietaną i truskawkami, czyli przeszło 300 kcal w jednej porcji. Mam dla Was dobrą wiadomość - gofry można, a nawet trzeba odchudzić! Poniżej przepis na chrupiące gofry białkowe, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia! W towarzystwie kremu czekoladowego z odżywką białkową i świeżymi truskawkami(...)minut. Krem: 2 łyżki kremowego serka lub twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka odżywki białkowej np. Iso Whey Zero Składniki wymieszać i położyć na gofrach. Podawać z truskawkami. Całość polałam syropem czekoladowym Walden Farms Smacznego
Chocolate Muffin Blogzastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych kwiatków... lub bez tej fanaberii :) W sklepach pełno polskich truskawek gruntowych, najlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :) Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem(...)skórka otarta z połowy pomarańczy 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia 200 ml wody 1 łyżka ekstraktu z wanilii 35 g żelatyny ksylitol, stewia lub cukier do smaku garść truskawek 1-2 baldachy kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie) Przygotowanie: Do sera dodaj 700 g jogurtu i wanilią, zmiksuj, dodaj chia , ksylitol, wymieszaj, odstaw na 30 minut do lodówki. Pozostały jogurt wymieszaj
SzczyptaSmaQpamiętam, kiedy ostatnio robiłam i jadłam brownie . Teraz tak spontanicznie, na szybko, ale pyszne jest. Mega czekoladowe i te truskawki oj :)). Szkoda, że już zniknęło ;)). Przepis na większą blaszkę 24x34 cm. Zachęcam do robienia, bo szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :))) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 70% 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 5 jajek(...)cukru trzcinowego 200 g mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao
kruche babeczkiOwocowe i kwaskowe PŁATKI OWSIANE Z KOZIM JOGURTEM I TRUSKAWKAMI... Artykuł PŁATKI OWSIANE Z KOZIM JOGURTEM I TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate. Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą ! Składniki: Ciasto na około 15-18 sztuk 80 dag mąki pszennej luksusowej ½ szklanki jaglanej kaszy(...)suchych drożdży 15 dag cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka Duża szczypta soli Nadzienie: 20 dag chudego twarożku 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 łyżka cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 5 dag masła 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób wykonania: Ciasto: Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około
Wanilia i KardamonSzybkie i niesamowicie pyszne ciasto pachnące kokosem i truskawkami. Zrobicie je nawet wtedy gdy goście będą w drodze. Smakuje zarówno na ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;) Ciasto kokosowe: 1,5 szkl mąki pszennej pół szkl mąki krupczatki 200 g masła 1/2 szkl cukru 2/3 szkl wiórków(...)kokosowych Nadzienie: 1/2 kg truskawek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki domowego cukru waniliowego Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić dno foremki (21x21cm), nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut aby się lekko zrumieniło. Truskawki opłukać, osuszyć i obrać. Pokroić na większe kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym
Smakołyki AsiPyszne hiszpańskie papryczki Pimientos de Padrón podane z grillowanymi szparagami zawiniętymi w Prosciutto di Parma. Do tego soczyste polskie truskawki, mój ulubiony ser korycinski z czarnuszką i mamy pyszny, zdrowy misz masz :) Uwielbiam takie obiady! Truskawki do wytrawnych dań, to naprawdę świetne połączenie. A ostatnio odwiedzając jedną z sandomierskich restauracji, przekonałam się, że pasują równie dobrze do szparagów zawijanych(...)grill, nacinął delikatnie jedną z nich i przez dziurkę wrzucał do środka maleńką papryczkę cayenne. Taki żarcik ;) Na szczeście ja nie […] Artykuł Papryczki Padrón ze szparagami, prosciutto, truskawkami i serem korycińskim pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogekspresowe drugie danie lub deser ;) Składniki na około 15 placuszków: 1 jajko 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru esencja waniliowa 1/2 szkl mleka garść truskawek 1/3 łyżeczki sody 1. Truskawki rozgniatamy widelcem na ciapkę, ale tak aby zostało parę kawałków. Do rozgniecionych nie całkowicie truskawek, dokładamy resztę składników, mieszamy na konsystencje gęstej śmietany. 2. Smażymy
Gotowanie...to proste !szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 1/2 łyżeczka soli 250 g serka ricotta 2 łyżki cukru - ja dałam trzcinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki roztopionego masła truskawki Masło roztapiam. Mleko miksuję z żółtkami, dodaję serek ricotta, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Białka ubijam i dodaję do reszty, na samym końcu dodaję roztopione(...)przestudzone masło. Smażę placuszki (muszą się ładnie zarumienić z obu stron). Truskawki zgniatam widelcem. Na talerzu układam placuszki, polewam truskawkami. Można oczywiście dodać jeszcze miodu
kruche babeczkiZabawę z co tygodniowym pieczeniem Ciasta na niedzielę ciąg dalszy. W tym tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę(...)dokładnie zmiksować. Do masy dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić, aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół. Ułożyć na zastygniętej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto robiłam wspólnie z : Moje domowe kucharzenie
Ewusiowe Smakinamoczonych daktyli 4-6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao lub karobu masa kokosowa: 200 g namoczonych wiórków kokosowych 50 g cukru masa truskawkowa: 250-300 g truskawek opakowanie budyniu waniliowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki masy podstawowej zblenduj na idealnie gładką masę. Podziel całość na mniej więcej 3 równe części, i tak do części czekoladowej dodaj(...)pieczenia. Do drugiej, kokoswej masy dodaj wiórki kokosowe i cukier, zblenduj wszystko razem i przełóż na masę czekoladową. Do masy truskawkowej dodaj cukier, budyń/mąkę ziemniaczaną i połowę truskawek, zblenduj całość. Przełóż masę truskawkową na kokosową, a pozostałe truskawki podziej na ćwiartki i wciśnij w masę. Piecz całość około 1 h i 15 minut bez termoobiegu w temp
greenscarfMięciutkie i puszyste, rewelacyjne w smaku muffinki z truskawkami, ekspresowo się je robi, poradzą sobie z nimi również dzieci, uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu, wierzch można posypać przesianym cukrem pudrem. Foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie Cukieteria Składniki: Na 12-15 babeczek 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru ½ szklanki(...)oleju rzepakowego 1 szklanka pokrojonych świeżych truskawek Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera. Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki
Wanilia i KardamonTruskawkowo mi :) Jak to proklamuje Wypiekanie na śniadanie : Sezon otwarty na truskawki, ciasto jogurtowe będzie więc idealne do weekendowej kawki . Co racja to racja! Robię więc i ja! :) Z ciastem jogurtowym miałam już do czynienia nie raz. Powielam przeważnie jeden ukochany przepis, banalnie prosty, gdzie składniki odmierzane są kubeczkiem po jogurcie, którego to zawartość stała się wcześniej elementem ciasta(...)400ml 70ml oleju - było 140ml 75g cukru - było 150g cukru pudru, ja zamieniłam na zwykły cukier kryształ sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - w oryginale z całej cytryny OWOCE: 300g truskawek - pierwotnie 600g Przed pieczeniem Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać jajko z cukrem, olejem
Grunt to przepis!Uwielbiam ciasta drożdżowe, ich zapach i tę pulchność ;) Tym razem upiekłam ciasto cytrynowe z dodatkiem moich ulubionych truskawek i rabarbaru. Obowiązkowo musiała być też kruszonka, no bo co to za drożdżówka bez kruszonki ;) Ciasto: 650 g mąki pszennej 2 op. drożdży instant 1 szkl mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1/3 szkl cukru 1 op. cukru cytrynowego(...)wypieków Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru ok 10 truskawek Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło, ciepłe (nie gorące!) wlać do miski z mąką, wbić jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto
Smakołyki AsiLubię owoce w wersji wytrawnej. Tym razem sałatka, która była moim obiadem. Niedługo już będzie można cieszyć się bobem, ja wykorzystałam do tego dania mrożony, truskawki z własnego ogrodu a miętę z tarasu. Najbardziej zaskoczyła mnie Miśka, bo gdy zobaczyła tą sałatkę oświadczyła „to się nazywa obiadek” i wykorzystała chwilę mojej nieuwagi i dopadła mój obiad. Była zachwycona(...)nawet sos. Składniki na 2 porcje lub 1 jako danie główne: 200 g ugotowanego bobu (nie obrałam go ze skórki, bo ją lubię- każdy ma swoje dziwactwa) 200 g truskawek poprzekrawanych na pół 2-3 łyżki wyłuskanych pistacji (użyłam solonych) świeże liście mięty sos: łyżka delikatnej muszczardy łyżka syropu z agawy lub innego wegańskiego „miodu” łyżka octu balsamicznego
greenscarf