przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki 400 g sera mascarpone 2 fixy do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 300-400 g truskawek duże opakowanie biszkoptów (ok. 250-300 g) ok. 1/2 szklanki mleka cukier puder do oprószenia Tiramisu Truskawkowe - Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt(...)formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy część kremu i układamy truskawki (pokrojone na połówki lub plasterki) które delikatnie wbijamy w masę - smarujemy kolejną częścią kremu. Następnie ponownie wykładamy warstwę biszkoptów, krem, układamy truskawki i wierzch smarujemy pozostałą część kremu. Całość oprószamy cukrem
Słodka StronaCiasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę(...)mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec
Pelusiowa Kuchniamożecie użyć dokładnie takich owoców jak ja lub innych podobnych. Ważne tylko żeby owoce były mocno dojrzale, bo inaczej mus wyjdzie cierpki i kwaśny. Mus owocowy trójkolorowy Składniki brzoskwinie truskawki (o tej porze już tylko mrożone) jabłko gruszka miód Mus owocowy trójkolorowy Wykonanie I warstwa - brzoskwiniowa. Brzoskwinie miksujemy ze skórką lub bez (jak kto woli). Ja postanowiłam zmiksować ze skórką(...)ponieważ w niej jest najwięcej witamin. Zmiksowane przelewamy do wysokiej szklanki. II warstwa - truskawkowa. Truskawki (mogą być nie do końca rozmrożone) miksujemy dodając łyżeczkę miodu. Ostrożnie wlewamy lub przekładamy łyżką na brzoskwinie. III warstwa - jabłkowo-gruszkowa. Miksujemy razem pół jabłka i pół gruszki. Przekałdamy na warstwę truskawek. Gotowe. Proste szybkie i orzeźwiające. Mus owocowy trójkolorowy
Pyza i SurówkaObierzcie pomarańczę ze skórki i zblendujcie ją – w całości. Jeśli wiecie, że trafiła Wam się odmiana z dużą ilością pestek, wyjmijcie je wcześniej. Umyjcie i odszypułkujcie duuużą garść dojrzałych truskawek, zblendujcie je razem z pomarańczą. W tym momencie dodajemy stołową łyżkę cukru i 50ml likieru Malibu. Sprawdźcie, ile ta mikstura ma mililitrów i dolejcie potrzebną ilość śmietanki. Zblendujcie razem wszystko(...)jeszcze chwilę, do rozpuszczenia cukru. Przelejcie masę do foremek, włóżcie patyczki i zamroźcie. Malibu i truskawki, śmietanka, plus mocny smak pomarańczy – co może być lepszego na lato? Nie są za słodkie, nie czuć za mocno alkoholu – raczej jego delikatną sugestię. ale dla dzieci zróbcie lepiej lody bez dodatku Malibu A sobie możecie z powodzeniem zwiększyć jego ilość jeśli tylko macie
Karo in the KitchenSkładniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy. Truskawki gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Dodajemy sypkie galaretki, mieszamy
Pobite gary Barbaryzmienia się wraz z porą roku, dostępnością owoców i naszymi gustami. Nie można umrzeć bez jej spróbowania i w ogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę. Składniki na masę owocową: - 700 gram rabarbaru - 350 gram truskawek - 3 łyżki cukru - garść listków świeżej mięty Przygotowanie masy owocowej: Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek. Kroimy - rabarbar w plastry, truskawki w ćwiartki. Zasypujemy całość cukrem i odstawiamy na 30 minut
Życie zamknięte w smakuTruskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy liśćmi mięty, oraz wiórkami czekolady i gotowe
Miód i pieprznajsmaczniejszy koktajl tego lata :) 2 warstwy pełne smaku najeżone kontrastowymi smakami urzekną Wasze podniebienie natychmiastowo . Biała warstwa to śmietankowo - porzeczkowa wariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób(...)Czas przygotowania: 10 minut Składniki (Schłodzone) : 2 garście obranej z gałązek białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek przekrojonych na pół 200 ml śmietanki 30% tł. 2-3 garście wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru
Kuchnia PROzdrowotnaTabule z truskawkami Przepis na 4 osoby Składniki 300 gram kaszy kuskus 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 200 gram truskawek 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Sok z 1 cytryny Kilka liści mięty Sposób wykonania Kaszę zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, w którym wcześniej rozpuszczono łyżkę miodu. Czekamy 3 minuty, aż kasza wchłonie sok. W tym czasie należy obrać(...)rabarbar i pokroić go w słupki. Następnie kroimy jabłko i skropić je sokiem z cytryny aby nie ciemniało. Truskawki dzielimy na pół, wszystkie składniki mieszamy z kaszą na koniec dodając posiekane liście mięty. Gotowe
Miód i pieprzTiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy(...)dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty
Miód i pieprzMelon z truskawkami i granatem Składniki Danie dla czterech osób Dwa melony 2 łyżki cukru trzcinowego 3 gałązki mięty 150-200 g truskawek ½ cytryny 60 ml rumu lub whisky Sposób przygotowania Gotowy melon z truskawkami Liście mięty zgniatamy w dłoniach i wkładamy do misy, zalewając je whisky i odstawiamy je na 2-3 minuty (oryginalnie należy użyć rumu z trzciny
Miód i pieprzKasza jaglana z truskawkami Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia Łyżeczka cynamonu Sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać(...)dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotowa kasza z truskawkami Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok 15 minut), dodajemy miód, cynamon, sok z limonki, cząstki owoców, połowę nasion słonecznika i migdałów, wyłączmy płytę i zostawiamy całość w przykrytym garnku na ok. 10 minut. Następnie układamy danie na talerzach
Miód i pieprzkopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone w mniejszej niż zalecana ilości wody - świeże owoce ( u mnie truskawki) Galaretki wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Przykładowo, gdy użyjemy 2 galaretki rozpuszczamy je w 0,5-0,75l wody, gdy 3 galaretki to rozpuszczamy(...)całą masą (ja mieszam mikserem na najniższych obrotach, ale można również ręcznie). Część masy serowej wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem). Wygładzamy, układamy truskawki przekrojone na połowy, wykładamy pozostałą część masy serowej, wygładzamy. Na wierzchu układamy drugą warstwę truskawek i odstawiamy tortownicę do lodówki. Gdy galaretka wystygnie i już lekko "ciągnie", wylewamy ją na schłodzoną
Smaczne Zdroweadniki: truskawki cukier Truskawki oczywiście trzeba opłukać i oderwać szypułki. Najszybciej zmiksować truskawki z cukrem. Ale jeśli chcemy przygotować więcej sosu lub na kilka dni sos trzeba zagotować. Podgrzewamy je na małym ogniu i dodajemy cukru. Proporcje cukru do owoc
prawdziwe jedzenieDziś coś w sam raz na upalne dni. Orzeźwiający, a przede wszystkim zdrowy i smaczny koktajl na bazie 2 składników - truskawek i mleka ryżowego. Składniki : - mrożone truskawki - mleko ryżowe Ze względu na fakt, że mleko ryżowe jest w sklepach dosyć trudno dostepne i stosunkowo drogie przedstawiam szybką wersję sporządzenia go w domu. Sposób przygotowania mleka ryżowego : Porcja na około(...)szklanką ciepłej przegotowanej wody zblendować. W razie gdyby było za gęste dolać więcej ciepłej wody. Na końcu przecedzić przez sitko. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty - zblendować truskawki z mlekiem. Do koktajlu można dodać kostki lodu
Kuchenne innowacje