truskawki - 19264 przepisów (strona:358/1285)

Ryż na mleku z truskawkami 170

wolicie bardziej słodkie dania, dosypcie łyżeczkę cukru. Składniki: 200ml mleka 50g ryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego) odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 szklanka mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypać ryż, gotować na małym(...)ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Truskawki podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i będą miękkie. Ryż podawać na ciepło z truskawkami, jogurtem, posypany kokosem lub płatkami migdałów. Smacznego

Obiad gotowy
Koktajl truskawkowy (na kefirze) 119

Zdrowy, pożywny i zdrowy koktajl. Idealne orzeźwienie na letnie upały. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 3 szklanki (750 ml) Składniki: 500 g truskawek 1 łyżka cukru 200 g kefiru Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Krok po kroku(...)Obrać truskawki 2. Zmiksować wszystkie składniki Pobierz wersję do druku: Pobierz Koktajl truskawkowy (na kefirze) Artykuł Koktajl truskawkowy (na kefirze) pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Szybki deser z tapioki 147

napój migdałowy. Fakt, w głowie miałam jeszcze prostszą drogę - mleko, ale to akurat wyszło ;) Tak oto ugotowałam kuleczki tapioki w mleku migdałowym, a wystudzony pudding podałam z musem z truskawek. Pyszne ! Składniki: 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki 1 szklanka rozmrożonych truskawek, lub 1,5 szklanki świeżych owoców 3 łyżeczki cukru trzcinowego Wykonanie: Kuleczki tapioki(...)czasie garnek z tapioką ustawić na małym palniku i gotować  kuleczki aż, nabiorą perlistego koloru, czyli około 12-15 minut. Ugotowaną tapiokę odstawić do ostygnięcia. Rozmrożone lub świeże truskawki dosłodzić cukrem trzcinowym i zmiksować na gładki mus. Pudding z tapioki przełożyć do słoiczków/pucharków. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy. Deser podawać od razu lub wstawić do lodówki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowy jogurt aromatyzowany kwiatami czarnego bzu z truskawkową granitą 99

porcji Czas przygotowania: 15 min + chłodzenie  Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy(...)kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 h 2. Granita - truskawki oczyszczamy i pozbywamy szypułek, dodajemy do blendera z wodą, sokiem i syropem, miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika, po ok 30 minutach mieszamy energicznie widelcem, powtarzamy tą czynność co 30 minut przez ok 2 h, kryształki lodu

Słodki Kompromis
Z serii szybkie przetwory - truskawki z lawendą! 142

Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego(...)tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą.  Składniki Czas przygotowania: 20 min 1,3 kg świeżych truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 sok z 1 cytryny 2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy Przygotowanie: 1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na pół, wkładamy do do rondla razem z cukrem, sokiem

Słodki Kompromis
Koktajl melonowo – truskawkowy 117

Lato w środku zimy? Słoneczne powitanie nowego roku? Taaak, to możliwe i do tego pysznie smakuje! Najlepszy jest oczywiście latem, bo pachnie świeżymi truskawkami, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Tym sposobem cieszymy się takimi napitkami przez cały rok! Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 1/2 melona 500 g truskawek (mogą być mrożone) kilka listków mięty ewentualnie coś do rozcieńczenia, jeżeli całość będzie(...)gęsta (woda, sok, wermut, mleko roślinne itp) Melona myjemy, przekrawamy i wydrążamy nasiona. Owoc obieramy ze skórki i kroimy go w kostkę. Umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy truskawki (u mnie mrożone, ale możecie też dodać np mrożone owoce leśne). Całość miksujemy – jeżeli konsystencja okaze się za gęsta dodajcie trochę wody lub wermutu

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowa armia Mikołajów 99

mikołajki odwiedziła nas truskawkowa armia. Trzeba przyznać, że zrobiła duże wrażenie! Składniki: • truskawki • 1/2 szklanki śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru • posypka czekoladowa Wykonanie: • Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. • Z truskawek odciąć czubki. • Wyszprycować na każdą truskawkę bitą śmietanę – głowę Mikołaja, przykryć czapką. • Zrobić ze śmietany pompon na czapce

To co kocham
Tort Tiramisu z truskawkami 163

Ponieważ pojawiły się już pierwsze truskawki, które smakują jak prawdziwe, to koniecznie musiałam je wykorzystać do tortu na  Dzień Matki . Tort jest prosty, szybki i bardzo smaczny… no bo kto nie lubi tiramisu? Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone(...)śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać

To co kocham
Tarta serowa z truskawkami 145

Kruche ciasto pod tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie(...)serowo-migdałowe • 500 g sera białego mielonego • 200 g mielonych migdałów • 2 jajka • 5 łyżek cukru pudru • kilkanaście truskawek • cukier puder do posypania Wykonanie: Spód • Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. • Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. • Masa ciastkowa będzie plastyczna. • Formę na tartę wyłożyć

To co kocham
Tosty z truskawkami i miodem 114

przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze. • Każdą kromkę posmarować łyżką białego serka. • Kromki przeciąć po przekątnej i ułożyć(...)talerzu. • Każdą truskawkę pokroić na plasterki i ułożyć je na tostach. • Truskawki polać płynnym miodem

To co kocham
Tort bezowy z truskawkami 121

środku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu(...)Krem • 500 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1/2 kg truskawek Wykonanie: Blaty bezowe • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Upiekłam dwa blaty na kratce

To co kocham
Serowiec z truskawkami 125

Bardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku(...)puszystą masę. • Dodawać po jednym jajku na przemian z przesianą mąką z proszkiem i serem. • Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Truskawki powciskać w ciasto miejscem po szypułce do dołu. • Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Sernik na zimno na kukurydzianym spodzie 154

swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie(...)Sernik • 2 litry mleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem

To co kocham
Nalewka truskawkowa korzenna 146

miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz zrobić, to będziecie delektować się jej smakiem zaraz po wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru(...)łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i zalać wódką w dużym słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na tydzień, codziennie potrząsając słojem. • Po tygodniu dodać cynamon, goździki, pieprz i gałkę

To co kocham
Ryż z truskawkami i jabłkami 167

Ryż z jabłkami to wszystkim znany klasyk, ale czy ktoś z Was jadł z jabłkami i truskawkami? Mnie udało się niedawno przygotować takie słodkie danie, które okazało się bardzo smaczne. Klasyk po liftingu jest lepszy od oryginału, a po wystudzeniu pięknie się kroi. Smakuje na ciepło i na zimno(...)najlepiej z gęstą, kwaśną śmietaną. Składniki: • 1,5 szklanki ryżu • 1 kg jabłek • 0,5 kg truskawek • 2 łyżki cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. • Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier i smażyć ok. 5 minut. • Na koniec dodać cynamon

To co kocham