szybko i łatwo i nie wymaga on godzin przy "garach." Po drugie - mamy "wysoki" sezon truskawkowy, a nawet słyszałam już w sobotę na ryneczku - że kupuję jedne z ostatnich truskawek w tym roku. Hmmm ... Podobno sezon na nie już się kończy. Faktycznie, truskawki które kupiłam (pomimo, że były przepyszne), były także bardzo wilgotne i nie nadawały się np. go galaretki(...)swojej cudowności. :) Składniki na crumble: 100 gramów mąki pszennej 50 gramów płatków owsianych górskich 50 gramów cukru trzcinowego 100 gramów masła 82% Pozostałe składniki: 300-400 gramów owoców sezonowych: truskawki, maliny 4-5 łyżeczek płatków róż ucieranych z cukrem * Do podania: lody * - możesz pominąć w przepisie płatki róż (ja mam to szczęście je posiadać), w ich miejsce dodaj do owoców
Garniec Magalieskładniki: ok. 200 g truskawek bez szypułek 1 garść rukoli 1 garść szpinaku 10 czarnych oliwek ok. 120 g sera feta świeżo zmielony pieprz do smaku wykonanie: Rukolę, szpinak oraz truskawki myjemy i osuszamy, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na talerzach. Dodajemy oliwki oraz pokrojoną w kostkę fetę . Całość posypujemy pieprzem i polewamy dressingiem. składniki na dressing
Domowy Smak JedzeniaKremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru 420g ciasteczek finest cookies,lub innych 1/4 szklanki mąki 3 łyżki roztopionego masła 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany 1 cytrynowy 120g serka 1 1/2 filiżanki świeżo posiekane truskawki Wykonanie(...)minut. Zmiksować serek ,wymieszać z sokiem z cytryny.. Mieszać na niskich obrotach, do połączenia .Dodać powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone świeże truskawki do masy.Na upieczone i ostudzone dno wyłożyć masę truskawkową , następnie posypać odłożonymi pokruszonymi ciasteczkami wierzch ciasta-deseru.Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .Pozostaje już tylko cieszyć się
w mojej kuchniLekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku(...)truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem
słodki brateknerkowców- najpyszniejszych orzechów na świecie. Czy są one również waszymi faworytami? Po namoczeniu chętnie współpracują z blenderem, dzięki czemu tworzą apetyczne masy. Dzisiejsza masa kryje w sobie również sezonowe truskawki, które świetnie spisują się w tym duecie. Wspomnę również o spodzie, który był głową cukrowego smaku bezsernika. Płatki migdałowe i daktyle- para niezastąpiona- uzależniająca kubki smakowe. SKŁADNIKI: SPÓD(...)szklanki płatków migałowych 1 szklanka posiekanych daktyli sok z 1/2 limonki GÓRA: 1,5 szklanki nerkowców 1 szklanka posiekanych truskawek 1 łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 2/3 szklanki syropu daktylowego (7-8 daktyli zalanych wodą do 2/3 szklanki- zblendowanych) WYKONANIE: SPÓD: Wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy. Jeśli nasz blender nie daje sobie rady, najpierw należy wszystko razem zmielić, następnie blendować
healthy dreamsKiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki. To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż nie brzmi to pysznie? Zapewniam, że tak samo smakuje jak wyglada ;) Składniki: 1 kg arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu(...)Świeża mięta do dekoracji Bezowe pianki: 1 białko 2 łyżki cukru ½ litra mleka ½ laski wanilii Sposób przygotowania: Arbuza oczyszczam z pestek, truskawki obieram z szypułek, wkładam do wysokiego garnka, wlewam śmietankę i miksuję blenderem, dosładzam miodem, mieszam, wkładam na jakiś czas do lodówki. Robię bezowe pianki: Białko miksuję przystawką blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję cukier i miksuję
Wanilia i Kardamonnieco więcej. Dla k ogo: dla lubiących zdrowe odżywianie dla chcących delektować się naturalnym smakiem truskawe k także w zimie d la diabetyków Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 szczypta soli himalajskiej lub gruboziarnistej Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić(...)czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 4 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Wykonanie z Thermomixem: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki . Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać dżemfix i szczyptę soli. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2. Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić
Mania WypiekaniaPyszny, sycący deser i niezbyt słodki - z powodzeniem może zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie. Mamy tu budyń czekoladowy, mleczną warstwę z nasionami chia, zmiksowane truskawki a całości dopełniają pokruszone ciasteczka czekoladowe. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze ciekawie wygląda :) Polecam :) Do przygotowanie tego deserku zainspirowała mnie firma Lidl , od której otrzymałam przepiękny i bardzo funkcjonalny Blender ręczny z zestawem(...)dołu) 4 ciastka (u mnie Hity czekoladowe) Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru Warstwa IV: truskawki cukier do smaku Ewentualnie: kilka orzechów laskowych pokruszonych w rozdrabniaczu SilverCrest 1. Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszamy i odstawić do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano, wstawiłam
Kto ugości moich gości?Składniki: truskawki (25 dag) amarantus ekspandowany (1/2 szklanki) makaron spaghetti lub inny (50 g) Czas przygotowania: 15 - 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Makaron łamiemy na nieduże kawałki i gotujemy. Kiedy będzie miękki, odcedzamy i przelewamy wodą, żeby był chłodny i się nie kleił. Truskawki myjemy i blendujemy. W trakcie blenowania dodajemy amarantus. Powstaje zupa, którą możemy dodatkow schłodzić przed(...)podaniem. Makaron wkładamy na dno miski. Zalewamy zupą. Ozdabiamy truskawką
Weganka gotujeLekki torcik codzienny Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami Składniki na biszkopt czekoladowy: 135 g mąki pszennej 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana) 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo : świeże truskawki KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Do kremu dodajemy pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Po delikatnym wymieszaniu kładziemy na biszkopt. Wierzch
Kocham Czekoladęmleka (1,5%) 250 ml wody ¼ płaskiej łyżeczki soli łyżeczka masła 5 łyżek cukru 2 galaretki truskawkowe 3 czubate łyżki żelatyny 125 ml wrzątku ok 300 g truskawek Przygotowanie Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. W garnku zagotowujemy szklankę mleka i szklankę wody z solą i masłem. Wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy(...)cały płyn zostanie wchłonięty. Wyłączamy gaz, kaszę nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około godzinę do przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę
e-PrzepisyKulinarnemało czasu na przyrządzenie czegoś słodkiego często piekę takie jogurtowe ciasto z owocami sezonowymi, tym razem postanowiłam upiec z truskawkami. Ciasto jest smaczne i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej Szymanowskiej 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego Polskiego 200ml. jogurtu naturalnego 3 jajka Cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kilograma truskawek(...)białości. Ucierając wlewamy olej oraz dodajemy małymi porcjami jogurt. Ma końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto, umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniałyżki do drożdży szczypta soli 3 całe jaja 1 szklanka mleka 50g świeżych drożdży 50g masła 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500g sera twarogowego z wiaderka Dodatkowo: 500g świeżych truskawek Kruszonka: 50g masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Do małej miseczki kruszymy drożdże i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Czekamy chwilę aż drożdże rozpuszczą się. W drugiej miseczce roztrzepujemy(...)papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. 30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy
Kocham Czekoladęsztuk) 200g serka wiejskiego 1 jajko 3-4 łyżki mąki jaglanej (płaskie) 2 łyżki mąki kokosowej (płaskie) 2 łyżki ksylitolu (płaskie; w zależności od słodkości truskawek) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 150-200g truskawek olej do smażenia Serek (nie dusić grudek) zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z cukrami(...)obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć
Di gotujeLikier co prawda nie jest jeszcze gotowy, bo musi swoje odstać, mimo to już teraz dzielę się przepisem, abyście mogli wykorzystać do jego przygotowania dojrzałe, słodkie truskawki, póki sezon w pełni. Likier poleca się na babskie wieczory, a także jako forma prezentu. Polecam! Składniki: 0,5 l wody 1 kg cukru 1,5 kg truskawek 1 l spirytusu nalewkowego(...)szklanka brandy Przygotowanie: 1. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i odstawić do przestygnięcia. 2. Truskawki umyć, odszypułkować i wycisnąć z nich sok. 3. Sok wymieszać z wystudzonym syropem cukrowym i przelać do dużego słoja (4 l). 4. Następnie dolać alkohol, wymieszać i odstawić na miesiąc. 5. Po tym czasie przefiltrować likier przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić
Domowa Cookierenka Agi