Miseczka po brzegi wypełniona czerwcowymi zbiorami z ogródka zainspirowała mnie do przygotowania pysznego, lekkiego śniadania. Słodkawe placuszki jaglane z twarogiem stały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień. Znacie truskawki ananasowe? Lubicie? Składniki (6-7 placuszków): 3-4 łyżki płatków
Fitsweet.meChyba nie pamiętam czasów, żeby w listopadzie było aż tak ciepło! Na ulicach spotykam ludzi w letnich ubraniach, a w sklepach i na targach bez problemu kupuję nadal soczyste truskawki ! Ostatnio taki zakup postanowiłam wykorzystać do przygotowania moich ukochanych drożdżówek – z owocami lata. Drożdżówki z truskawkami, borówkami i jeżynami są świetnym pomysłem na deser albo przekąskę w szkole(...)maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy
Ostra na Słodkomnie to najlepsze połączenie: maślanka, kremowy delikatny banan i truskawki lub maliny – świeże w sezonie, poza nim mrożone dostępne cały rok. Pożywnie, domowo, taniej niż kupne gotowe, proporcje zależą od nas, słodkość też. Można dosłodzić miodem lub syropem klonowym bądź z agawy – ja tego nigdy nie robię, wystarczy słodkość banana, jak dla mnie i tak słodko i miło(...)Dziś u mnie smoothie na drugie śniadanie. Jest energia, zdrowie i uśmiech na cały dzień! POLECAM! SKŁADNIKI: szklanka 250 ml maślanki 1 dojrzały banan 160 g mrożonych lekko rozmrożonych truskawek, w sezonie garść świeżych opcja: kilka kropel soku z pomarańczy i kostka lodu PRZYGOTOWANIE: Do blendera wlewam maślankę, wrzucam kawałki banana i truskawki. Opcjonalnie: dodaję sok z pomarańczy. Blenduję. Wlewam
Zasmakuj KuchniSezon na truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się […] Artykuł Tarta z truskawkami
Pink EnvelopeZaraz obok rabarbaru, pojawienie się truskawek przypomina mi słoneczne dni spędzone na działce u Dziadków. Brałam rower, wiaderko stukało o kierownicę, kiedy jechałam do nich. Tym bardziej, że uwielbiałam szukać tych największych i z radością chwaliłam się później w domu, jakie giganty znalazłam. Sezon na truskawki zawsze będzie mi przywoływał wspomnienia końca roku szkolnego i […] Artykuł Muffinki z truskawkami
Pink EnvelopeLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronu pełnoziarnistego pióra Arc Pol Czaniec . Makaron ten produkowany jest z pszenicy pełnoziarnistej durum. Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc Pol Czaniec 80 g serka mascarpone 100 g truskawek 1-2 łyżki cukru Makaron pełnoziarnisty pióra Arc Pol Czaniec ugotować do miękkości.Zmiksować truskawki z cukrem. Dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Makaron odcedzić z wody. Dodać(...)zmiksowanych truskawek, wymieszać. Włożyć do słoików. Piec przez ok 5 minut w temp 160 st. C Taki makaron idealnie sprawdzi się na piknik, wypad za miasto lub krótką wycieczkę. A Wy jakie potrawy polecacie na wakacyjne tripy
Kuchnia w oparachSkoro o chwilach wytchnienia mówimy to ja mam dla Was coś extra! Słodycz, która chłodzi i zapewnia ulgę. Oprócz tego jest przepyszna i warto ją sobie przyrządzić. Wystarczy kilka truskawek, ciasteczka, mleko zwykłe i skondensowane i macie cudo! Potrzebujemy: 5-7 zamrożonych truskawek 4 łyżki mleka skondensowanego 2 ciasteczka maszynkowe w polewie Brześć 200 ml schłodzonego mleka Truskawki blendujemy
MamaOskarkaPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny(...)Spód: 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych 80 g masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36 % 100 g białej czekolady Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce) 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość
Gotowanie...to proste !smak lata. Składniki: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 g śmietanki 30% 4-5 łyżek cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń 250 g malin 200 g truskawek 2 galaretki bananowe Sposób przygotowania: 1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić. 2. Truskawki i brzoskwinie pokroić na kawałki (część brzoskwiń odłożyć do dekoracji). 3. Schłodzoną kremówkę ubić(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować. 4. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką. 5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce. 6. Obie galaretki rozpuścić
Kuchnia domowa AniPyszne, proste i wilgotne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek. Świetnie sprawdzi się do zabrania np. na piknik. Bardzo polecam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 50 g masła (roztopionego) 1 szklanka jogurtu naturalnego Kruszonka: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)truskawek lub innych sezonowych owoców Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka
Słodka StrefaSkładniki: (na około 1,5 litra oranżady) 600 g. truskawek 80 g. cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 litr mineralnej wody gazowanej Truskawki dobrze umyte i pozbawione szypułek pokrój na mniejsze kawałki (większe owoce na ćwiartki, mniejsze na pół). Włóż truskawki do garnka i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Garnek postaw na małym ogniu, owoce mieszaj i czekaj, aż się
Delicious PlaceDziś przepis na doskonałe letnie śniadanie, czyli waniliowa owsianka słodzona dojrzałym bananem, z dodatkiem pysznych truskawek. Smakuje doskonale i syci na długo. Owsiankę można zjeść na zimno lub na ciepło. Ja pomimo ciepłej pogody preferuję tę drugą wersję, wtedy jakoś bardziej się najadam, a dodatkowo po podgrzaniu ma świetną gęstą konsystencję i masło orzechowe miło się na niej rozpływa ;) Owsiankę(...)napęcznieją, a rano wystarczy tylko ją podgrzać i dodać pozostałe składniki. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie roślinne) 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1/2 banana kilka truskawek łyżka masła orzechowego Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem i wymieszać. Wsadzić na noc do lodówki. Rano dodać rozgniecionego banana* i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając. Pod koniec
Healthy food exploreralbo zostawić troszkę większe części tak jak ja. Można również użyć gotowej mąki owsianej. Zamiast cukru użyłam dojrzałych bananów, które przy okazji dodają też wilgotności, a w środku umieściłam truskawkę, która nadaje świetnej orzeźwiającej słodyczy :) Muffinki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub zdrową przekąskę. Robi się bardzo szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste(...)banany 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owianych lub mąki owsianej 1 jajko 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kilka sztuk truskawek Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki zmiksować w blenderze prawie do konsystencji mąki (mogą zostać niewielkie drobinki). Banany rozgnieść, połączyć z jajkiem i roztopionym olejem. Wsypać mąkę, kakao i proszek
Healthy food explorerCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale w mojej wersji jest ono oczywiście nieco odchudzone i uzdrowione - nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Śmietanka kokosowa ze stałej części mleka kokosowego pasowała do niego świetnie, polecam zwłaszcza to w wersji light, którą(...)schłodzonego gęstego mleka kokosowego (u mnie w wersji light)* 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki mleka roślinnego Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek
Healthy food explorer