truskawki - 19264 przepisów (strona:293/1285)

Tort z musem z białej czekolady i truskawkami 147

białej czekolady oraz truskawki to dobre połączenie by stworzyć przepyszny tort. Całość ozdobiona fragmentami rozpuszczonej białej czekolady oraz truskawkami. Składniki na biszkopt: 180g masła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek(...)stężeć. Na koniec wykładamy biszkopt przełożony musem z foremki. Smarujemy wszystkie boki oraz wierzch ubitą śmietaną z cukrem. Do boków przyklejamy kawałki białej czekolady i na wierzch układamy pokrojone truskawki

wysmienity
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 157

miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże(...)pozostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 30 min . KROK PO KROKU : Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i smarujemy całość dżemem truskawkowym Wzdłuż dłuższego boku układamy odsączone i pokrojone truskawki Zaczynamy zwijać ciasto od strony ułożonych truskawek. Otrzymany rulon tniemy na równej wielkości roladki. Roladki układamy w formach  pionowo, jedna obok drugiej ( dno wyłożyłam papierem do pieczenia , który

Marcepanowa kuchnia
Truskawkowy deser 122

każda mama staram się aby moje dziecko jadło jak najwięcej warzyw i owoców. Ponieważ zimą oprócz cytrusów ciężko o świeże owoce, dlatego korzystam z gotowych mrożonek. Tym razem wybrałam truskawki bez szypułek Hortex. Składniki: 15 mrożonych truskawek bez szypułek Hortex 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Mrożone truskawki wyjmuję dzień wcześniej z zamrażarki(...)przekładam do wysokiego naczynia. Truskawki posypuję ksylitolem i zostawiam na noc w lodówce do rozmrożenia. Następnego dnia dodaję jogurt i blenduję na gładki mus. Podaję gdy mus nabierze temperatury pokojowej. Przed podaniem posypuję płatkami migdałowymi i robię mały kleks z jogurtu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Panna cotta truskawkowa 161

Warstwa dolna, to śmietanka, mleko, żelatyna i syrop truskawkowa poezja od Ogórdka Dziadunia , wierzch mus truskawkowy i starta biała czekolada. Pyszny, już nie mogę doczekać się naszych, pysznych truskawek oj... rozmarzyłam się :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). Składniki na 4 porcje: 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki syropu truskawkowego u mnie truskawkowa poezja Ogródek Dziadunia 4 łyżeczki żelatyny(...)łyżeczki gorącej wody mrożone truskawki biała czekolada 1.Truskawki wcześniej rozmrażamy.  2.Śmietanę 30% i mleko dajemy do rondelka, gotujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Jak mleko i śmietana nam się zagotują, dodajemy do nich syrop (jeśli chcemy, żeby deser był bardziej słodki, to możemy syropu dać więcej), mieszamy, zdejmujemy z gazu.  3.Dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu

kruche babeczki
Smoothie z arbuza malin i truskawek 119

długiej przerwie powrót do smoothie. Korzystając z okazji kończących się truskawek i trwających malin powstało coś takiego. To już chyba ostatni post ze świeżymi truskawkami w tym roku. Składniki: arbuz, maliny, truskawki, miód. Przygotowanie: W dowolnych proporcjach włożyć do miksera truskawki, maliny i pokrojonego arbuza pozbawionego pestek i zmiksować. Po spróbowaniu dosłodzić wg smaku miodem

Państwo Wojtczuk gotują
Koktajl arbuzowy z dodatkiem malin i truskawek 136

Korzystając z jeszcze pojawiających się truskawek zrobiłam taki koktajl Składniki: truskawki, maliny, arbuz Przygotowanie: z arbuza wyjąć pestki i pokroić, truskawki i maliny pozostawić w całości lub tez przekroić i przełożyć do blendera. Wszystko zmiksować i przelać do szklanek. Najwięcej dałam arbuza, następnie malin a najmniej truskawek, ale proporcje można zmieniać dzięki czemu codziennie koktajl będzie miał inny smak :) Żeby

Państwo Wojtczuk gotują
Krem owocowo-warzywny z chia i różaną nutą 135

Ekspresowe, zdrowe, słodkie, różowe, pyszne śniadanie :) Krem z pieczonych buraków, truskawek i malin to coś co przyrządzam bardzo często. Przeważnie na szybki deser lub podwieczorek, ponieważ zawsze mam w lodówce upieczone lub ugotowane buraki, a owoców leśnych i truskawek nie brak w mojej zamrażarce nawet zimą. Jednak gdy zagęszczam taką mieszankę szałwią hiszpańską, czyli chia i dodaję więcej różnych zdrowych(...)smaku jest raczej neutralny. Dlatego jeśli nie macie dostępu do niego, śmiało możecie zastąpić innymi owocami. Pierwsze skrzypce grają tu przede wszystkim zdrowe, polskie produkty, czyli burak, maliny, truskawki i dzika róża :) szklanka malin (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) szklanka truskawek (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) 2 upieczone lub ugotowane buraki 3 […] Artykuł Krem owocowo-warzywny

Mienta blog
Kokosowa jaglanka z musem truskawkowym 125

poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki z tulipanami w tle, co już o wiośnie przypominają.  Składniki na jedną(...)szklanki mleka 2 % 3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy  1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Mus truskawkowy: 1 szklanka mrożonych truskawek  1 łyżeczka wody różanej  1 łyżeczka cukru kokosowego  Płatki jaglane gotuję w mleku krowim i kokosowym z dodatkiem skórki pomarańczy do momentu aż płatki wchłoną cały płyn

Mango Papaja
Placuszki z owocami 157

Kolejny tydzień akcji "Wypiekanie na śniadanie" , tym razem na pierwszym planie miały być truskawki, a za nimi ekspresowe placuszki. U mnie jednak nie było truskawek, ponieważ my co roku jemy tylko swoje owoce, więc na nasze musimy jeszcze zaczekać. Natomiast w zamrażalniku skryły się jeszcze borówki i czerwone porzeczki i to właśnie tych owoców użyłam w ten akcji.  Składniki(...)naturalnego - 2 duże jajka - 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli - kilka truskawek Przygotowanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników

Życie zaczyna się w kuchni
Konfitura z truskawek 155

kanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych(...)szypułek szklanka cukru trzcinowego mała łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: truskawki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, kilka minut przed końcem dodać sok z limonki; gotowa konfiturę układamy do słoiczków, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sernik z truskawkami 112

Sernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka(...)proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej płaska łyżka żelatyny ponadto: 0,5 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Wylać na blaszkę

Pysznie & Pięknie
Likier truskawkowy 170

przerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy. S kładniki: o,7 l rumu 1,2 kg truskawek 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek i tak na zmianę....aż skończyć na cukrze. Wlać ostrożnie(...)słojem. Po trzech miesiącach przecedzić likier i zlać do butelek. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po 3 miesiącach likier zlałam i wyszło tyle ile jest na zdjęciu.  Mimo, że jest bardzo słodki to truskawki czuć niesamowicie mocno. teraz musi tylko postać kilka tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu i będzie idealny. Czyli udało się

Pysznie & Pięknie
Lody truskawkowe 143

zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 200 g truskawek 100 g truskawek drobno pokrojonych Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia(...)mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika

Pysznie & Pięknie
Owsiane batoniki od Pulsin Kid's :) 171

znaczeniu. Jej kawałeczki są twarde i trzeba je dobrze pogryźć. Jabłko jest słabo wyczuwalne. W smaku batonik jest słodko-kwaśny. Dobry, smaczny, aczkolwiek nie kupiłabym go w przyszłości .  TRUSKAWKA  bezglutenowe płatki owsiane (31%)  *  daktyle  *  błonnik cykorii  *  masło kakaowe  *  rodzynki  *  truskawki * syrop daktylowy Truskawki nie czuć w ogóle(...)zapachu, ani w smaku. Batonik jest praktycznie "nijaki". Trochę owocowy, słodki, niekiedy lekko kwaśny. A smak nie jest konkretnie do zdefiniowania, przynajmniej przeze mnie. Zdecydowanie poprawiałabym udział truskawki, aby była wyczuwalna. Nie zachwycił mnie :/  POMARAŃCZA I GROSZKI CZEKOLADOWE bezglutenowe płatki owsiane (28%)  *  daktyle  *  błonnik cykorii  *  masło kakaowe  *  kawałki czekolady 8% (masa

Zdrowie na języku :P