Klasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno(...)mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce) 5 łyżek cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną
Słodko-Słony Świat Ilonyniedzieli prosty deser, który może być także drugim śniadaniem na nadchodzące gorące dni. Coś zbliżonego do tradycyjnego mussli, ale ze świeżymi owocami. Jest to kolejna moja wariacja na temat truskawek, którymi w tym roku nie mogę się najeść. Szybko, zdrowi i smacznie. Smacznego! Składniki: jogurt naturalny świeże truskawki miód ekspandowane ziarno - użyłam żyta Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić(...)średniej wielkości kawałki. Do pucharka wlać naturalny jogurt, ułożyć truskawki i wsypać ekspandowane ziarno. Polać miodem według smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne domowe lody truskawkowe, upały są, truskawki są więc można zrobić lody i wypróbować przepis :) Do przygotowania domowych lodów będziemy potrzebować: 500 g truskawek – wcześniej zmrożonych 250 ml śmietany 30% lub 36% 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe Przygotowanie: Oczyszczone, wypłukane i osączone z wody(...)truskawki wkładam na około 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie przekładam do miseczki, dodaję cukier, sok z cytryny i rozdrabniam blenderem. W drugiej misce ubijam schłodzoną śmietanę. Ubitą śmietanę dodaję do truskawek i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do naczynia w którym będę schładzała lody, górę naczynia nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do zamrażalnika na około 1 godzinę
Uwaga Babcia Gotujeszklanka mąki 2/3 szkl mleka 2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej 3 łyżeczki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli zapach waniliowy Nadzienie: 400 gr twarogu tłustego garść truskawek cukier Sos truskawkowy: garść truskawek 1-2 łyżki kwaśnej śmietany ewe. cukier puder do osłodzenia 1. W naczyniu półlitrowym mieszamy (mikserem lub taka trzepaczką ) wszystkie składniki do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji(...)Odstawiamy na pól godziny. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem razem z cukrem do smaku. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki i delikatnie mieszamy z twarogiem. Odstawiamy na czas usmażenia naleśników. 3. Sos truskawkowy: miksujemy truskawki z cukrem pudrem oraz śmietaną (śmietanę i/lub cukier możemy pominąć ;) 4. Smażymy naleśniki, układając je jeden na drugim i przykrywając talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo
Gotowanie...to proste !Składniki na 1 porcję: 1/3 szkl. płatków owsianych górskich 2/3 szkl. gorącej wody - wrzątek z czajnika 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego 4 łyżki musu truskawkowego - zblendowane mrożone lub świeże truskawki 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka miodu płynnego - jeśli łasuchowi słodycz truskawek nie wystarczy kilka truskawek - do ozdoby Odmierzoną ilość płatków owsianych wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem. Odstawić(...)nadmiaru wody. Dołożyć jogurt, mus truskawkowy oraz nasiona chia i razem wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby nasiona napęczniały. N astępnie całość podgrzać 1 minutę w mikrofali. Ozdobić truskawkami. Owsiankę k onsumować ciepłą
Grunt to przepis!kompot moja teściowa przygotowuje od zawsze. Na każdym niedzielnym obiedzie od jesieni-wiosny serwuje ona kompoty ze słoików o przeróżnych smakach. Królem jest jednak kompot z truskawek. Jest on na tyle mocny w smaku, że można go rozcieńczać dla większej ilości osób. Dla kogo: dla lubiących napić się w zimie kompotu do obiadu dla ceniących domowe przetwory dla pałających(...)miłością do truskawek Składniki: 300g truskawek 3 łyżki cukru woda (do napełnienia słoika) Wykonanie: Słoik i zakrętki myjemy i wyparzamy. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Napełniamy nimi słoik (do ok. 3/4 jego wysokości). Wsypujemy 3 łyżki cukru i zalewamy do pełna wodą. Słoik szczelnie zakręcamy. Na dno dużego garnka wykładamy ściereczkę i układamy w nim słoiki (najlepiej wkładać
Mania Wypiekaniaskładniki: ok. 55 g płatków owsianych 300 ml mleka 50 g truskawek miód do smaku dodatkowo: garstka orzechów parę truskawek wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem 250 ml gorącego mleka, podgotowujemy ok. 2 min. Rano następnego dnia 50 ml mleka zagotowujemy, dodajemy truskawki oraz miód, blendujemy. Wlewamy do owsianki i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane i podprażone orzechy oraz świeże truskawki. Podjemy
Domowy Smak Jedzeniasię nazywa zdrowe śniadanie. Płatki owsiane, sok jabłkowy i truskawki. A wszystko bez wysiłku i gotowania. Takie śniadania lubię najbardziej. A, że każdego dnia warto wypić szklankę soku (to jedna z pięciu porcji warzyw lub owoców, o której powinniśmy codziennie pamiętać ), więc polecam. I nie zapominajmy o truskawkach - trzeba je jeść póki są :) składniki 30 g (ok 3 łyżek(...)płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml pasteryzowanego soku z jabłek, dobrej jakości kilka truskawek 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Płatki wsypać do słoika, dodać kardamon, zalać sokiem, wymieszać, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Rano, po wyjęciu z lodówki, dodać umyte, pokrojone truskawki. Wymieszać i gotowe. Można dodać trochę syropu klonowego. Smacznego
Stare Garybyć z wiaderka, (u mnie moje nowe odkrycie Wieluń, b.gęsty) - 2-3 łyżki pudru (gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta, ja nie dodawałam) - biszkopty mini (można dać kupne) - kilka truskawek Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe lub 1 galaretka i 2 łyżeczki żelatyny (ja tak dałam) - odszypułkowane, umyte truskawki Galaretkę i żelatynę lub 2 galaretki zalać 500ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać(...)następnie dodałam do niego piankę i dokładnie wymieszałam. Na dnie formy (wyłożonej papierem do pieczenia, boki przesmarowane) ułożyć biszkopty. Do formy przelać masę serową, wyrównać, zanurzyć kilka mniejszych truskawek (bez szypułek). Moja masa zaraz tężała. Na masę wykładamy przekrojone na pół truskawki i umieszczamy formę w lodówce, gdyby galaretka nie miała jeszcze odpowiedniej konsystencji. Całość zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy
Smaczne ZdroweSezon truskawkowy zmierza ku końcowi. Jedzmy więc ciasta z truskawkami ! Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :) Składniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)szklanka mąki pełnoziarnistej 120 g czekolady gorzkiej 90 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml likieru czekoladowego około 200 g truskawek Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać
kolorowotorcikowoPyszne placuszki z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Zamiast truskawek można użyć innych, ulubionych owoców np. jagód. Polecam Składniki na (około 13 placuszków): 1 i 1/2 szklanki mąki 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli około(...)truskawek Przygotowanie: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, jogurt, cukier, szczyptę soli, olej i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Po nałożeniu dołożyć na każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone
Oryginalny smakDziś przepis na pyszny i orzeźwiający kompot z soczyście czerwonych truskawek i kwaskowatego rabarbaru! :) Sezon truskawkowy już powoli dobiega końca, ale na blogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka! :) Kompot: 600 g truskawek (mogą być także mrożone(...)rabarbaru 5 goździków 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (może być mniej jeśli wolicie mniej słodkie napoje) 1 litr wody Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i wkładamy do garnka. Rabarbar myjemy, obcinamy końce i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki i dosypujemy do truskawek. Owoce zasypujemy cukrem, dorzucamy anyż i goździki. Całość zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy
Cooking MonsterDawno nie robiłam i nie jadłam, a miałam straszna ochotę. Tym razem z serkiem, do którego dodałam cynamon, posiekaną miętę, do tego oczywiście truskawki i mniaaaaaaam :)))). Miłego poniedziałku :)) Przepis na naleśniki - klik Nadzienie: 400 g serka naturalnego u mnie President cynamon 2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie) 10 listków świeżej mięty truskawki Naleśniki robię według przepisu. Do serka dodaję cukier(...)cynamon i posiekaną miętę. Mieszam. Truskawki kroję na połówki, albo ćwiartki jak są dużo. Na naleśniki wykładam porcję serka, układam truskawki, składam :)). Gotowe
kruche babeczkiciasto „chodziło” za mną od bardzo dawna. Kiedyś zobaczyłam je na blogu Passionfruit i dłuuugo było tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa(...)jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek - 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku - 2 łyżki żelatyny (do galaretki) - 200g czekolady na polewę - 1,5 łyżki oleju z pestek winogron *Jako szklanki używam miarki o pojemności
mojewypiekiinietylkosię sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka francuskie: ok. 200 g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki 3 łyżki(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miseczki. Do miseczki wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii (możecie też użyć cukru pudru i odrobiny cukru wanilinowego lub lepiej - domowej roboty cukru waniliowego), całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy
Cooking Monster