Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar. Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM(...)Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Miksowałam na puszystą masę miękkie masło, do którego dosypywałam cukier. cukier wanilinowy. Wbiłam jajka Utarłam składniki
potrawyregionalneprawda sezon na truskawki mija bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną i taką ją zaprezentuję. Knedle można robić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko ukwaszoną(...)duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki 400 g białego sera (jednokrotnie zmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić
kawawszklanceNajpierw był szpinak i paczka truskawek. Zastanawiałam się co można przygotować z tych produktów, początkowo ich nie łączyłam. Przeglądałam różne przepisy aż natknęłam się na ten, na jednym z moich ulubionych blogów Kwestia Smaku , który stanowił dla mnie inspirację kuchennej działalności oraz założenia własnego, skromnego bloga o tych poczynaniach. Bardzo lubię ten blog ze względu na mnogość oryginalnych i nietuzinkowych(...)które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;) 2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę 50 dkg truskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz Sos czekoladowo-truskawkowy
Codzienne Gotowaniewprowadzając swoje niewielkie modyfikacje. Efekt zachwyci każdego czekoladoholika. Rozpływający się w ustach spód z ciemnej czekolady, chrupiacy krokant migdałowy, pięterko delikatnego musu czekoladowego, a to wszystko zwieńczone całą górą truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek(...)folią spożywczą tak, aby nie dotykała ona musu i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż rzed podaniem dekorujemy owocami. Dekoracja: 500 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i wkładamy do miseczki. Dodajemy syrop z czernego buz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane
Zawsze głodna!oknem mamy jesienną pogodę, ja jednak zdecydowanie zatrzymałabym jeszcze trochę lata na dłużej :) Taką miseczką na śniadanie na pewno się to uda! Składniki na 2 porcje: 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 jogurt naturalny 1/2 szklanki mleka 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na wierzch: kilka sztuk truskawek garść borówki garść płatków kukurydzianych garść płatków migdałowych(...)łyżeczka chia Truskawki odszypułkować. Przełożyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami do blendera i zmiksować. Na wierzch ułożyć truskawki i borówki. Posypać płatkami kukurydzianymi, migdałowymi oraz ziarenkami chia. Smacznego
Moja Galeria Smakucóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego słodkiego w ich święto! Placki z kaszą manną i truskawkami 1 szkl. dowolnego mleka (u nas orkiszowo-migdałowe) 3 łyżki kaszy manny ¼ szkl. wody 2 jajka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować, jednocześnie mieszając kaszę mannę w szklance(...)mannę i szybko wymieszać, najlepiej przy pomocy miotełki, ale można też łyżką. Zostawić na małym ogniu przez 3-4 minuty, żeby się pogotowało. Przelać do miski, żeby się ostudziła. Truskawki umyć i odszypułkować. Zmiksować ok. 6-7 średnich sztuk i dodać do przestudzonej manny, wbić jajka i wymieszać miotełką albo zmiksować wszystko razem, na koniec wsypać mąkę i przemieszać jeszcze
Przepysznik - BLW i nie tylkodobrze bo w tym roku upały dały się chyba już wszystkim w kość. Na pocieszenie i osłodzenie ostatnich dni wakacji proponuje smaczny deser z najlepszym połączeniem smaków czyli truskawki i czekolady Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Wykonanie: Awokado myjemy i obieramy(...)skórki. Następnie kroimy je do wysokiego naczynia (pestkę odrzucamy) Dodajemy kakao i dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek (odkładamy kilka najładniejszych sztuk) a następnie miksujemy dokładnie. Do drugiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w nie wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec
ciastkarnia na kruchym spodzielnianą ściereczką lub folią spożywczą i dajemy mu podwoić objętość. Zajmie to około godziny do półtorej. Można to przyspieszyć i ciasto odstawić do zagrzanego na 50⁰C piekarnika. Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy z włókien i skórki, drobno kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy w równie drobną kostkę. Mieszamy ze sobą owoce, wsypujemy do nich proszek budyniowy i łyżkę(...)drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru 60g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego+ jedna łyżka stołowa cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli 250g owoców świeżych, same truskawki lub truskawki z rabarbarem 90g cukru pudru rum sok z cytryny odrobina skórki otartej z cytryny
Karo in the KitchenSzybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą(...)zmianę po łyżce ciasta – raz ciemnego, raz jasnego. Czekamy, aż każda warstwa się rozpłynie i powtarzamy – łyżka ciemnego i łyżka jasnego. Gdy wykończymy obie masy, na cieście rozkładamy truskawki, przekrojeniem do dołu. Ciasto podniesie się ponad poziom owoców i je zatopi. Pieczemy 35-45 minut, w zależności od wielkości tortownicy (moja ma 24cm, spokojnie możecie użyć mniejszej, np. o 18cm
Karo in the KitchenCiasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem(...)składników i przecierając składniki razem przez palce robimy kruszonkę. Zasypujemy nią naszykowane wcześniej owoce w foremkach. Pieczemy crumble w 180⁰C przez około 45 minut. Owoce agrestu zmiękną całkowicie, truskawki się porozpadają a kruszonka apetycznie się przypiecze. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10-15 minut aż owoce przestaną buzować. Można jeść samo, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub gałkę
Karo in the KitchenSłodko-pikantne wspomnienie lata. Ten dżem z truskawek jest przyjemnie słodki i nieoczekiwanie… rozgrzewa! Nie bójcie się takich połączeń, dajcie się zaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie(...)używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie myjemy, odrzucamy wszystkie popsute, zniszczone i nadgniłe owoce. W misie blendera kielichowego blendujemy dokładnie ¼ truskawek razem z całą papryczką habanero. Całą – czyli z nasionkami. Teraz możecie pomyśleć
Karo in the Kitchenłyżki, delikatnie, do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania. Składniki na piankę truskawkową: - garść truskawek - 600 gram jogurtu naturalnego - 300 gram kwaśne śmietany 18% - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie pianki truskawkowej: Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy(...)galaretką - na tym etapie musimy użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt. Składniki na wierzch: - garść truskawek - 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie wierzchu: Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu
Życie zamknięte w smakuniejadków owocowych, na szczęście u mnie nigdy nie było z tym problemu, ale wiem, że taki problem istnieje... Ilość ksylitolu lub miodu uzależniona jest od słodkości owoców, bywają truskawki bardzo słodkie, a bywają również i takie bez smaku, "plastikowe" jak mawiają moi domownicy... Najlepiej użyć schłodzone wcześniej owoce, lub dodać kostki lodu. Składniki: - 600g odszypułkowanych truskawek (lub innych owoców(...)zimnej wody mineralnej - ok.3 łyżki ksylitolu lub miodu - sok wyciśnięty z cytryny (nie trzeba) Kilka truskawek odłożyć do dekoracji (3-4). Pozostałe wrzucić do misy blendera, dodać ksylitol lub miód, wlać wodę i dokładnie zmiksować. Kto chce dodaje również sok wyciśnięty z cytryny. Można całość przecedzić przez sito, ale nie trzeba. Przelać do szklaneczek, do każdej wrzucić kilka kawałków pokrojonych
Smaczne Zdrowekasza jaglana z truskawkami Gotowa kasza z truskawkami Świeży smak truskawek, migdałów i nasion słonecznika, połączony w prosty sposób z jaglaną kaszą i miodem stworzą, smaczny i delikatny posiłek. O wyjątkowej mocy cennych probiotyków, minerałów i witamin Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia szczypta cynamonu sok z cytryny
Miód i pieprzSałatka z truskawkami i granatem. Sałatka z truskawkami Składniki 1 niewielka główka sałaty 200 gram truskawek 1 Krążek sera camembert 1 owoc granatu Sos balsamiczny z poprzedniego przepisu Sposób przygotowania Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Krążek Camemberta dzielimy na 8 trójkątów. Z owocu granatu wydłubujemy pestki Całość mieszamy. Przed samym podaniem
Miód i pieprz