expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej 630 30 g mielonych orzechów laskowych 75 g zimnego masła 1-2 łyżki cukru(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao - 20 g Składniki na krem: 250 g mascarpone 2 małe dojrzałe banany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyszedł czas na coś lekkiego. Dziś zapraszam Was na pyszne lody jogurtowo - truskawkowe. Bardzo proste do przygotowania, a taaaakie dobre :) Polecam z całego serca! Składniki: 250 g truskawek 150 g śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Truskawki umyć i oczyścić, włożyć do pojemnika blendera, dodać cukier i całość dobrze zmiksować na gładką(...)masę. Tak przygotowane truskawki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i wymieszać. W drugiej misce należy ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do truskawek i delikatnie wmieszać w masę. Całość wlać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie ze wskazówkami producenta zawartymi w instrukcji obsługi. Smacznego
Plate of JoySami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła nasza tęsknota za ciepłą i słoneczna pogodą. Zamarzyliśmy o letnich owocach! Potrzeba zjedzenia słodkich truskawek czy malin była tak silna, że jedyne co w tym momencie mogliśmy zrobić to chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania(...)czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym sumieniem można było je podjeść przy pracy ;). Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się
Plate of Joyjeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem zrobiłam muffinki. Wyszły bardzo wilgotne i chrupiące zarazem, a dodatek cynamonu bardzo wzbogacił ich smak:) Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Składniki: 220g masła, 3 czubate szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka, 2 szklanki truskawek (mogą być mrożone), 1 i 1/2 szklanki cukru. Wykonanie Do miski przesiać wszystkie suche produkty. Masło stopić i przestudzić. Mleko wymieszać z rozkłóconymi jajkami i stopionym masłem. Dodać
Z miłości do słodkościdobry początek majowego weekendu (szkoda, ze trochę krótki w tym roku) zapraszam na mój kolejny kawowy wynalazek. Tym razem pod nóż a raczej blender poszły truskawki. Pomału zaczyna się sezon na te długo wyczekiwane owoce, postaram się więc wykorzystać go maksymalnie i pokazać wam pomysły na wykorzystanie ich w słodkich wypiekach. Składniki na jedną porcję: 300 g truskawek(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 200 l śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru Wykonanie: Truskawki myjemy, ucinamy szypułki i kroimy. Wkładamy je do wysokiego naczynia i miksujemy. Odkładamy 3 łyżki masy truskawkowej a resztę zalewamy mlekiem, słodzimy i miksujemy aż uzyskamy jednolity płyn. Wsypujemy następnie kawę, napój podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuści
ciastkarnia na kruchym spodzieKrucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche(...)cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii Dodatkowo: truskawki Wykonanie: Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy
Kulinarne przygody Gatitytalerzu obok a właściwego deseru Idealny na niedzielne popołudnie, z lodami, w ogrodzie, w piękny słoneczny dzień. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże jabłka , najlepiej szara reneta 500 g mrożonych truskawek 85 g cukru kryształu 100 g rodzynek 100 g brązowego cukru 50 g miodu 250 g masła 300 g płatków owsianych 300 g mąki 100 g płatków migdałów 1 łyżeczka(...)cynamonu Jabłka obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier kryształ i smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajmy zamrożone truskawki i ponownie smażymy około 5 minut, dodając na sam koniec rodzynki. Podlewamy lekko wodą gdyby całość zaczynała przywierać do garnka. Jabłka powinny być lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Truskawki powinny również lekko
Made By Mom And Sonnazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość. (przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto(...)łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu 2 i 1/4 szklanki mleka 1 duży budyń (u mnie śmietankowy) 1/2 kg świeżych truskawek Kruszonka: 60g zimnej margaryny 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy
Szefowa kuchniPierwsze truskawki już się pojawiają w sklepach, a wraz z ich smakiem pojawia się wspomnienie lata, które zaraz nadejdzie. Poniżej szybki przepis na truskawki w pysznej postaci! Koktajl ten, jest idealnym sposobem na orzeźwienie w upalne dni. Składniki: 500g truskawek 1 banan kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z bananem Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyzachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 6 – 8 porcji Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy(...)galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka
Za drzwiami kuchniMój mąż uwielbia truskawki i wszystko co ma ich smak. Dlatego też, na urodziny nie mogłam zrobić dla niego innego tortu niż właśnie truskawkowy. Przy okazji poeksperymentowałam z lukrem plastycznym... i porażka :) Wygląd tortu pozostawiał wiele do życzenia ale nadrabiał smakiem! Co do lukru plastycznego... nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa :) jeśli macie dla mnie jakieś rady to piszcie. Przyznaję(...)cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki mleka. Dodatkowo: garść płatków migdałów, 300 g mrożonych truskawek, lukier plastyczny. Wykonanie: Mąkę i kakao musimy przesiać. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy
paapilotkaaroku na Wielkanoc mamy dla Was niecodzienne połączenie: słony śledzik ze słodkimi truskawkami :) Inspiracją były dla nas śledzie serwowane przez Ambasadę Śledzia podczas karnawałowego festiwalu Najedzeni Fest , który odbył się 8 lutego w Krakowie. Samodzielnie spróbowaliśmy odtworzyć smak, który tamtego dnia podbił nasze podniebienia :) Zapraszamy Was do spróbowania - naprawdę warto! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 300 g filetów(...)śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól
W kuchni Katieznów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się(...)drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła lub białko do posmarowania bułek Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru na pastę, dodajemy
Pełny talerzmnie koktajl truskawkowy najlepiej smakuje zimą. Pyszny zapach i smak truskawek - wspomnienie lata. Polecam przygotować poniższy koktajl z mrożonych truskawek. Jeżeli lubicie mało słodkie napoje - pomińcie cukier. Składniki: 1 duży jogurt (naturalny) 1/2 szklanki mleka truskawki (mrożone lub świeże; ilość wg własnego uznania - ja użyłam 200 g) cukier do smaku cukier z prawdziwą wanilią Truskawki wsypać do wysokiego naczynia
UgotowaćTruskawkowy pucharek to czerwono-różowy deser - połączenie galaretki i truskawek. Uwielbiam desery na zimno, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Przepis zgłaszam na akcję lekkie desery bez piekarnika. Składniki na 4 pucharki: 1 galaretka truskawkowa 125 g jogurtu, np. naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego z musem truskawkowym) truskawki wg uznania Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale rozpuścić(...)jeżeli chcemy aby galaretka stężała pod kątem to pucharki podeprzeć, np. deską kuchenną. Do drugiej połowy galaretki dodać jogurt i wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki i pozostawić do lekkiego stężenia (masa będzie miała różowy kolor). Następnie przygotowaną masę przelać do pucharków (polecam wlać ją dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje, aby masy się ze sobą
Ugotować