lubi jogurtu greckiego i truskawek? A do kompletu smak chalwy! Polaczenie idealne.To najlepszy deser jaki kiedykolwiek zrobilam.Lepszego tez nie jadlam.Tu bita smietana zdecydowanie przegrywa konkurencje.I to nie tylko z powodu wysokiej zawartosci tluszczu.Zanim przygotowalam owoce zjadlam pol miseczki kremu chalwowego i zabraklo mi do przystrojenia gory.Lekko kwaskowate owoce (dodalam maliny) ze slodycza chalwowa tworza genialny mix smakowy.Deser jest przepyszny(...)greckiego (uzylam 10 %,ale sa ponoc chudsze) 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub stewii 1 lyzka cukru pudru , miodu lub stewii 6-8 orzeszkow pistacjowych 300 g truskawek,2 garstki mrozonych malin i 1 garstka jagod+2 op.stewii a 2,1 g lub cukier po prostu Wykonanie: Pokroic truskawki w talarki,zamrozone maliny i jagody-wszystko razem umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zakochałam się w przygotowanych ostatnio lodach kawowych i postanowiłam wykorzystać ten przepis do stworzenia innych lodowych smaków. Oczywiście w pierwszej kolejności zrobiłam lody truskawkowe ze względu na dostępność truskawek. Te truskawkowe lody przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać(...)puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe Lody truskawkoweSkładniki:600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzonapuszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g500 g truskawek2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka.3. Do ubitej śmietany dodawać po trochu zmiksowane truskawki delikatnie mieszając. 4. Przełożyć
UgotujmyTo.plprzywodzi mi na myśl moje wczesne dzieciństwo. Wtedy, kiedy o słodycze było trudno, kisiel stanowił nie lada rarytas:) Dzisiejszy mój przepis, na zamówienie Ani:), to kisiel z mrożonych truskawek, banalnie prosty, ekspresowy deser nie tylko dla najmłodszych. Ja słodzę go syropem z agawy, ale jeśli nie macie go w domu, możecie spokojnie zastąpić go cukrem(...)robiły to nasze mamy:) Jeśli macie ochotę możecie odłożyć kilka mniejszych truskawek i wrzucić je potem do gotowego kisielu albo wszystkie owoce zmiksować od razu. Kisiel przyrządzić możecie z przeróżnych owoców, próbujcie, smakujcie...;) Wspaniale smakuje polany odrobiną świeżej, słodkiej śmietanki... Polecam! SKŁADNIKI: 450 g mrożonych truskawek 500 ml wody4 łyżeczki mąki ziemniaczanejsyrop z agawy lub cukier trzcinowy
Słodko-Słony Świat IlonyMożna jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu(...)PANNA COTTĘ: 300 g śmietany kremówki 36% 1,25 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1/3 szklanki wody + 3 łyżki 4 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 400 g truskawek 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 200 g herbatników (użyłam Petitki
Słodko-Słony Świat Ilonymoich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi? SKŁADNIKI: ( 6 sztuk ) MUFFINKI: - mąka – 1,5 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 0,5 szklanki - jajko(...)masło – 50 g - jogurt naturalny – ok. 120 g - olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżeczka - truskawki – 100 g KRUSZONKA: - zimne masło – 1 czubata łyżka - mąka – 2 łyżki - cukier – 2 łyżki - płatki migdałów – 3 łyżki - kokos – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Roztapiamy masło. Truskawki kroimy w kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Ostra na Słodkorazem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo! Kropkę nad I dodały soczyste truskawki i liczi zalane kolorowymi galaretkami! Jest bardzo łatwy i śmiało mogą go przyrządzić nawet najmłodsi smakosze ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 12 cm ) - ser biały wiaderkowy – 300 g – żelatyna(...)płaskie łyżki – cukier puder – 60 g – pianki jojo – 1 op – galaretka Pink Margarita – 2 op – galaretka Blue Curacao – 1 op – truskawki – 100 g – liczi ( w puszcze ) – 100 g – świeża mięta – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1 galaretkę różową rozpuszczamy w 1 pełnej szklance wody. Dokładnie mieszamy
Ostra na SłodkoObiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy! Uwierzcie : smakują nieziemsko! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu. Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast! Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje! W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy! SKŁADNIKI(...)świeże – 13 g - ciepłe mleko – 125 ml - cukier puder – 40 g - miękkie masło – 30 g - sól – 1 szczypta - rozbełtane jajka – 2 szt NADZIENIE : - truskawki – ok. 300 g - budyń malinowy – 1 op - mleko – 400 ml - cukier – 40 g KRUSZONKA: - mąka – 50 g - masło – 50 g - cukier puder
Ostra na Słodkopodniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku! Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! I robi się błyskawicznie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody MASA: - ser biały dwukrotnie mielony(...)kokos – 4 łyżki - rabarbar – 200 g - cukier puder – 6 łyżek - laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: - śmietana 36 % – 250 ml - truskawki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody
Ostra na Słodkobudyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić bez obawy o bioderka(...)MASA : *Mleko – 750 ml *Masło – 50 g *Cukier – 1 szkl *Cukier wanilinowy – 1 op *Mąka pszenna – 2 łyżki *Mąka ziemniaczana – 2 łyżki *Budyń waniliowy – 1 op *Żółtko – 2 szt *Truskawki ( mrożone ) – 250 g DODATKOWO : *Cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Składniki na ciasto prędko zagniatamy na gładkie ciasto , wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy
Ostra na Słodkomnie tydzień bez naleśników nie istnieje! W tym tygodniu zajadałam już gruszkowe i pomarańczowe. Teraz przyszła pora na wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami! Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami. Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka(...)łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 szt * olej – ok. 1/4 szkl NADZIENIE : * mascarpone – 250 g * laska wanilii – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * truskawki – ok. 250 g * kokos + słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce. CAŁOŚĆ : Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem
Ostra na Słodkotylko z truskawkami , ale i chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów , kokosem i waniliowym białym serem. Pycha! Na prawdę pycha! Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco. Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na letni obiad , albo słodki podwieczorek. Podstawowy przepis pochodzi ze starego zeszyciku cioci , u której kasza jaglana gości kilka razy w tygodniu – zarówno na obiad , jak i desery. Ja oczywiście(...)łyżek * jajka – 3 szt * żółtko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g * laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: * truskawki – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś
Ostra na SłodkoRewelacyjny, orzeźwiający truskawkowy deser skąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa: ok. 250 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania: Mleko
Słodka Stronacukier waniliowy galaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym) 7 łyżek cukru 300 g świeżych truskawek budyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy(...)minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części. Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy. Masa budyniowa: Truskawki kroimy w kosteczkę. W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu
Słodka Stronamrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny 300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki Do podania(...)pokruszonych truskawki Przygotowanie: Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem. W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do pojemnika po lodach
Smakowity Blog Kulinarnyzrobię cztery, bo jest tak pyszny, że sama spokojnie mogłabym dwie skonsumować. Robi się go podobnie jak rabarbarowy, tylko nic nie trzeba wcześniej gotować. Ubite białko mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami - ot, cała filozofia! Nie brzmi zbyt skomplikowanie, ale sukces gwarantuje tylko bardzo dokładne mieszanie - nie może być glutków białka w musie owocowym. Całość wtedy ładnie, równo urośnie. Smak(...)Obłędny. Delikatna, truskawkowa pianka, w dodatku na ciepło. Poezja, mówię Wam. Spróbujcie koniecznie, póki sezon na truskawki trwa. Zdjęcie znów nie jest idealne - suflety bowiem opadają błyskawicznie, są niezwykle delikatne. Cóż... Mam pretekst do kolejnych prób. Suflet truskawkowy Składniki: (na 2 porcje) 1 białko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 80 g truskawek dodatkowo: 1/2 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze