truskawki - 19264 przepisów (strona:117/1285)

Drugie życie chałki 197

było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością...  Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie.  Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest genialny. Musiałam takie mieć! Poszłam więc do sklepu po truskawki. Hmpf... Powiedzmy sobie szczerze - w kwietniu nie ma jeszcze dobrych truskawek. Te, które nabyłam, przybyły(...)Składniki: (na 4 porcje) 8 kromek chałki grubości 1 cm 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 ananasa 500 g truskawek 1 łyżka cukru 100 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego masło do smażenia Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 193

dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja. Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort. C. koniecznie chciał truskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany(...)nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova w ciemnej wersji 156

Rabarbar i truskawki. Truskawki i rabarbar. Nie umiem się zdecydować - co jest lepsze...? Kupuję kilogramy jednego i drugiego, żeby zdążyć się nasycić. Rabarbar powoli się kończy, muszę chodzić do lepiej zaopatrzonego sklepu, żeby znaleźć ostatnie, czerwone laski. Truskawek póki co wszędzie pełno - duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka(...)rozkoszy. Nie ma innej możliwości. Przepis z  BBC Good Food . Z oryginału pominęłam dodatek czekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie! Kakaowa Pavlova z truskawkami Składniki: (na bezę o średnicy 20-23 cm) 3 białka 150 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki kakao dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z niespodzianką 153

formy a galaretką najłatwiej wypełnić za pomocą szprycy albo rękawa z dużą, okrągła końcówką - przy zabawie łyżeczką mogą zostać puste miejsca, które zaowocują dziurami w bokach sernika. Ja użyłam truskawek, więc etap przecierania przez sitko jest zbędny - na szczęście, bo nie znoszę tego robić. Hmm... I to chyba wszystkie rady. Reszta to już pestka - wymieszać i ułożyć warstwami. Goście będą(...)patrzeć z zachwytem, szczególnie jeśli całość zostanie efektownie udekorowana. U mnie świeże truskawki - jakżeby inaczej - i małe, urocze beziki z poprzedniego posta. Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać. W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 753

Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek zrobiłam, i chyba najsmaczniejsze lody truskawkowe, jakie dane było mi jeść. Pycha! Oczywiście o świeżych truskawkach można teraz pomarzyć, ale nie zrażając się, kupiłam mrożone. Sięgnęłam po przepis  Doroty  - wiadomo, że muszę się udać. Efekt? Oszałamiający. Te lody pachną czerwcem, cudownymi, soczystymi truskawkami, mają(...)smakują po prostu bosko. Są kremowe, delikatne, obłędnie truskawkowe. Zakochałam się w nich od pierwszego liźnięcia , że tak powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek... Lody truskawkowe z wanilią i czekoladą Składniki: (na 1,8 l lodów) 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 6 żółtek 200 g cukru 500 g truskawek, świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 177

dynie na targu). Wyszły po prostu boskie! Siostra C. i on sam zajadali tak, że aż im się uszy trzęsły. Mięciutkie, pachnące i słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel , który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło i nie miało nawet śladu zakalca(...)Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się skończył, ale ciągle są dostępne na przykład niemieckie (dzisiaj kupiłam opakowanie bardzo ładnych), więc warto skorzystać. Albo zrobić takie bułeczki z malinami czy jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki , ale sporo w przepisie zmieniłam. Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny truskawkowe 173

Muffiny truskawkowe... Puchate, wilgotne, pachnące! Z kawałkami soczystych truskawek. Pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 375 g mąki pszennej; 175 g białego cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Szczypta soli; 100 g masła; 2 jaja; 250 ml mleka (u mnie 0,5%); Kilka kropel aromatu śmietankowego; 250 g truskawek + mąka do ich oprószenia. Sposób wykonania(...)sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Masło rozpuścić i ostudzić. W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy. Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników. Muffiny piec w formie

Gospodyni Miejska
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 174

Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki: Galaretka: 2, 5 szklanki naparu(...)miarę klarowna) sok z 0,5 limonki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki białego wytrawnego wina listki melisy, mięty lub jadalne kwiaty Mus truskawkowy: 250 g truskawek 100 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru sok z 0,5 limonki 2 łyżeczki żelatyny Sos: 250 g truskawek 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki cukru Przygotowanie: Galaretka

Oryginalny smak
Truskawkowiec 189

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)stopniach Masa śmietankowa 0,5 l śmietany 30% 1 bita śmietana w proszku 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny 2 szkl truskawek W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy Dodatkowo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 341

miskę i przygotowuje go sobie sama. Przyrządzamy go tak jak pudding chia, tylko zamieniłam syrop z agawy na ksylitol i mieszam dodatkowo z sosem truskawkowym, tutaj jeszcze ze świeżych truskawek ale przygotowywałam już również z mrożonych. Polecam, ten deser jest tego wart ! Zdrowa pychotka ! :-)Składniki:- 5 pełnych łyżek nasion chia- 400ml mleka roślinnego np.owsianego lub ryżowego- 1 łyżka ksylitolu (cukru(...)syropu z agawy lub miodu)Sos truskawkowy:- ok.20-25 truskawek- 1-2 łyżki ksylitoluTruskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać ksylitol.Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je.Dodatkowo:- kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba)Do miski wsypać nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka

Smaczne Zdrowe
Sałatki na lato i nie tylko. 340

tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek  i chilli. Polać sałatkę.  Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek 1 główka sałaty masłowej 1 garstka rukoli 250 g truskawek 1 cytryna 3 łyżki octu truskawkowego 2 łyżki oliwki Wykonanie. Cytrynę sparzyć(...)zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę masłową i rukolę. Ogórek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane sokiem z cytryny. Każdą porcję sałatki polać sosem  i posypać skórką cytrynową. Sałatka karaibska.   Składniki. 1 papaja 1 granat 1 mango 1 karambola 3 plastry pitai

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 438

Dzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta(...)truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 216

przesłyszeliście się risotto z truskawkami na słono! W sobotę po raz pierwszy je przygotowałam, choć jadłam już parę ładnych lat temu w restauracji, a że lubię kuchenne eksperymenty to się na nie skusiłam. Mojemu M. tak bardzo smakowało, że się nim delektował, natomiast dzieci “podziubały” …. chyba dlatego, że widziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole(...)bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację.    Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych, a przygotujemy dokładnie jak każde inne risotto. Nie bójmy się szokująco wyglądających połączeń. Zaręczam

Mia Cucina Sofieta
Frużelina truskawkowa – jak ją wykorzystać do domowych deserów? 46

konserwujących. Czym jest, jak wykorzystać oraz jak zrobić frużelinę truskawkową? O tym będzie ten artykuł. Frużelina truskawkowa – czym jest? Frużelina truskawkowa to produkt, który powstaje poprzez zatopienie kawałków truskawek w domowej galaretce. Dzięki temu powstaje owocowy przysmak w formie żelu, który można wykorzystać do wielu różnych deserów. Warto wiedzieć, że frużelina truskawkowa może powstać nie tylko ze świeżych(...)również mrożonych truskawek. Właśnie dlatego może być przyrządzana przez cały rok. Frużelina różni się od dżemu swoją konsystencją i rewelacyjnym smakiem owoców, stąd jej ogromna popularność. Z powodzeniem może zastępować konfitury, dżemy czy powidła. Nazwa „frużelina” to połączenie angielskiego słowa fruits (owoce) z polskim słowem żel, co bezpośrednio nawiązuje do jej konsystencji i zawartości. Do czego można wykorzystać frużelinę? Frużelina

Ugotowane pozamiatane
Sernik Three Colors 68

wiaderku 1 kg Jajka 3 sztuki Mąka ziemniaczana 4 łyżki Cukier 50-100 gram plus 50 gram Kwaśna śmietana 200 ml Sok z cytryny 1-2 sztuki Mrożone truskawki 500 gram Amaretto kilka łyżek Biała czekolada 200 gram Żelatyna w proszku 5 gram Ciastka maślane 250 gram Masło płynne 180 gram Barwnik spożywczy opcjonalnie Mleko 50 ml Z pewnością składniki(...)Teraz po trzecie, do jednego dodaj sok z cytryny i barwnik żółty jeśli używasz, wymieszaj. Po czwarte do drugiego dodaj Amaretto i dobrze wymieszaj. Po piąte do trzeciego dodaj truskawki, jakieś 200 gram, barwnik czerwony, jeśli używasz i dobrze wymieszaj. Na koniec musisz poprosić o pomoc domowników 😉 i na trzy cztery każdy wlewa zawartość pojemnika do przygotowanej formy. Pieczenie

RafalCook