Zbieram się już bardzo długo i oto w końcu nadeszła pora na pierwszy wpis. Oczywiście jak przystało w sezonie z truskawkami w roli głównej. Moje dziecko zaoferowało się, że przyniesie ciasto na piknik z okazji zakończenia roku w przedszkolu. Co zrobić, żeby smakowało rodzicom i podobało dzieciom, które jedzą oczami? Moja propozycja to Pianka truskawkowa na biszkopcie. Nie wymaga dużo(...)wysiłku, a do tego zawsze wychodzi. Jeżeli dzieci będą przy tym pomagać, to proponuję przygotować więcej truskawek niż jest w przepisie, bo szybko znikaja ;-) Biszkopt 3 jaja 120 g drobnego cukru skórka starta z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą prawie białą masę. Dodać skórkę
Pełny talerzMakaron muszelki z twarogiem i truskawkami To danie kojarzy mi się z gorącym czerwcem - ponieważ w tym miesiącu są najlepsze truskawkami, a wysoka temperatura nie sprzyja, aby jeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym. Składniki: 200 g makaronu muszelki 300-400 g truskawek 50 g twarogu cukier lub miód(...)sól 1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. 2. Za pomocą blendera zmiksować połowę truskawek (dodając do nich trochę cukru bądź miodu), natomiast drugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą
UgotowaćMój mąż dzisiaj kupił mi truskawki. Wiem, wiem nie są to jeszcze nasze truskawki, ale ja tak bardzo je kocha, że już zaczęły gościć u mnie w domu. Najczęściej zajadam się samymi truskawkami bez żadnych dodatków, ale dzisiaj na kolacje postanowiłam zrobić sobie spaghetti truskawkowe. Piszę sobie, ponieważ tylko ja lubię truskawki w takiej postaci :) Składniki: 250g(...)truskawek 50ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka cukru (można dać więcej) 100g makaronu spaghetti 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami
Amatorka kuchennaPyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek, słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki. Koktajl truskawkowy z lodami okazał się tak dobry, że już nie możemy doczekać się powtórki, zważywszy, że akurat w jednym z dyskontów jest promocja na mrożone truskawki :) Polecam. Składniki: (2 porcje) 300 g truskawek mrożonych 200 – 300 g mleka 1 łyżka miodu(...)lipowego) 3 gałki lodów śmietankowych Przygotowanie: W blenderze zmiksować truskawki z mlekiem i miodem ( mrożone truskawki nadają koktajlowi gęstości, więc dolej tyle mleka, aby koktajl uzyskał płynną konsystencję ). Dodać lody śmietankowe i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami. The post Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami appeared
Moja Delicjasiebie, ale zawsze staram się, aby już od patrzenia na nie było przyjemnie - nie mówiąc o jedzeniu! Dzisiejsze są przygotowane na bazie mąki żytniej oraz z wykorzystaniem mrożonych truskawek. Bon appetit! Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo(...)jogurt naturalny garść mrożonych truskawek kilka truskawek do dekoracji kilka sztuk migdałów Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest
Chocolate Muffin BlogDalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same truskawki bez dodatków, ale nie byłabym sobą, jakbym nie wykorzystała ich do wypieków. Gdy zobaczyłam ten sernik u Kasi od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Jest pyszny, wilgotny i taki(...)Ciasto: * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego masła * 2/3 szklanki cukru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej śmietany 18% Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej * 50 g mąki ziemniaczanej Warstwa serowa: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 3 pełne łyżki gęstej śmietany
dom-agi.plBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko(...)tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy
Słodka Stronasensem życia. Liczą się tylko te małe, najmniejsze drobinki. Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa(...)Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam na nie soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki. Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady, jaką od nich dostałam w prezencie
KUCHARNIAszklanka oleju 1 łyżeczka proszku do piezenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli krem 200 ml kremówki 1 serek waniliowy (u mnie Danon) truskawki balsamico opakowanie mrożonych truskawek 2 łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka dobrego octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej bazylii szczypta pieprzu PRZYGOTOWANIE Gofry Suche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaj(...)będzie od niej odchodziło). Masa Kremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy - można do masy dodać cukier waniliowy jeśli ktoś woli aby była słodsza. Truskawki Lekko rozmrożone truskawki kroję na połówki. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję do niego cukier a następnie wrzucam pokrojone truskawki. Podsmażam około 4 minut - czas od czasu delikatnie mieszając. Pod koniec dodaję
Magiczna kuchnia Dariiblaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też wychodzi świetna. Tort smakuje najlepiej następnego dnia, gdy przez noc postoi w lodówce. Dodatek likieru kokosowego nie jest konieczny, możecie(...)robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych) 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w minmimalnej ilości wody (około 2 łyżki) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody (około
Słodko-Słony Świat Ilonyciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych ( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ). Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego! Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis(...)delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka
Ostra na SłodkoTruskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy! Teraz będziemy szaleć ;) Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI(...)proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku
Ostra na Słodkonajlepsze pomysły na kulinarne cuda przychodzą mi albo spontanicznie , albo ciemną nocą! Tak było i tym razem! ( Co prawda nocą powinnam raczej marzyc o czymś innym , a nie o truskawkach , ale chyba to już takie zboczenie zawodowe ;) hehehe ) Co wymyśliłam? Krokiety na słodko! Przepyszne krokiety z soczystymi truskawkami panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych i aromatycznym kokosie przywodzącym na myśl egzotyczne(...)szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej rzepakowy – ok. 70 ml * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypt NADZIENIE: * truskawki – ok. 300 g * cukier – do smaku DODATKOWO: * płatki kukurydziane – 1 szkl * kokos – 0,5 szkl * jajko – do panierowania * olej rzepakowy do smażenia
Ostra na SłodkoEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek
Słodka StronaPrzepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: 300 ml mleka skondensowanego 300 g sera dwukrotnie zmielonego 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki(...)Mleko skondensowane z serem miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do masy sera z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Truskawki miksujemy i dodajemy do 1/3 masy, dokładnie mieszamy*. Na upieczony biszkopt (lub ułożone biszkopciki) wykładamy boki formy przeciętymi na pół truskawkami i wylewamy połowę jasnej masy - wkładamy do lodówki
Słodka Strona