Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę, powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)stopniach Masa śmietankowa 0,5 l śmietany 30% 1 bita śmietana w proszku 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny 2 szkl truskawek W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy Dodatkowo
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiskę i przygotowuje go sobie sama. Przyrządzamy go tak jak pudding chia, tylko zamieniłam syrop z agawy na ksylitol i mieszam dodatkowo z sosem truskawkowym, tutaj jeszcze ze świeżych truskawek ale przygotowywałam już również z mrożonych. Polecam, ten deser jest tego wart ! Zdrowa pychotka ! :-)Składniki:- 5 pełnych łyżek nasion chia- 400ml mleka roślinnego np.owsianego lub ryżowego- 1 łyżka ksylitolu (cukru(...)syropu z agawy lub miodu)Sos truskawkowy:- ok.20-25 truskawek- 1-2 łyżki ksylitoluTruskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać ksylitol.Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je.Dodatkowo:- kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba)Do miski wsypać nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka
Smaczne Zdrowetarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek 1 główka sałaty masłowej 1 garstka rukoli 250 g truskawek 1 cytryna 3 łyżki octu truskawkowego 2 łyżki oliwki Wykonanie. Cytrynę sparzyć(...)zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę masłową i rukolę. Ogórek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane sokiem z cytryny. Każdą porcję sałatki polać sosem i posypać skórką cytrynową. Sałatka karaibska. Składniki. 1 papaja 1 granat 1 mango 1 karambola 3 plastry pitai
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta(...)truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzesłyszeliście się risotto z truskawkami na słono! W sobotę po raz pierwszy je przygotowałam, choć jadłam już parę ładnych lat temu w restauracji, a że lubię kuchenne eksperymenty to się na nie skusiłam. Mojemu M. tak bardzo smakowało, że się nim delektował, natomiast dzieci “podziubały” …. chyba dlatego, że widziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole(...)bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację. Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych, a przygotujemy dokładnie jak każde inne risotto. Nie bójmy się szokująco wyglądających połączeń. Zaręczam
Mia Cucina Sofietakonserwujących. Czym jest, jak wykorzystać oraz jak zrobić frużelinę truskawkową? O tym będzie ten artykuł. Frużelina truskawkowa – czym jest? Frużelina truskawkowa to produkt, który powstaje poprzez zatopienie kawałków truskawek w domowej galaretce. Dzięki temu powstaje owocowy przysmak w formie żelu, który można wykorzystać do wielu różnych deserów. Warto wiedzieć, że frużelina truskawkowa może powstać nie tylko ze świeżych(...)również mrożonych truskawek. Właśnie dlatego może być przyrządzana przez cały rok. Frużelina różni się od dżemu swoją konsystencją i rewelacyjnym smakiem owoców, stąd jej ogromna popularność. Z powodzeniem może zastępować konfitury, dżemy czy powidła. Nazwa „frużelina” to połączenie angielskiego słowa fruits (owoce) z polskim słowem żel, co bezpośrednio nawiązuje do jej konsystencji i zawartości. Do czego można wykorzystać frużelinę? Frużelina
Ugotowane pozamiatanewiaderku 1 kg Jajka 3 sztuki Mąka ziemniaczana 4 łyżki Cukier 50-100 gram plus 50 gram Kwaśna śmietana 200 ml Sok z cytryny 1-2 sztuki Mrożone truskawki 500 gram Amaretto kilka łyżek Biała czekolada 200 gram Żelatyna w proszku 5 gram Ciastka maślane 250 gram Masło płynne 180 gram Barwnik spożywczy opcjonalnie Mleko 50 ml Z pewnością składniki(...)Teraz po trzecie, do jednego dodaj sok z cytryny i barwnik żółty jeśli używasz, wymieszaj. Po czwarte do drugiego dodaj Amaretto i dobrze wymieszaj. Po piąte do trzeciego dodaj truskawki, jakieś 200 gram, barwnik czerwony, jeśli używasz i dobrze wymieszaj. Na koniec musisz poprosić o pomoc domowników 😉 i na trzy cztery każdy wlewa zawartość pojemnika do przygotowanej formy. Pieczenie
RafalCookSkładniki: biszkopty okrągłe 200 gram, truskawki 50 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie + 2 łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, jogurt naturalny gęsty 380 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie + 2 łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, śmietana 18% 330 gram, galaretka cytrynowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml Galaretkę agrestową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać(...)jogurtu gęstego i rózgą dobrze wymieszać. Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie rozłożyć biszkopty i wylać masę jogurtową, wygładzić wierzch. Opłukane truskawki pokroić na plastry i lekko powciskać w masę jogurtową, schować do lodówki. Galaretkę truskawkową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do śmietany gęstej i rózgą dobrze wymieszać, wylać na truskawki, resztę truskawek delikatnie powciskać
W Mojej Kuchni LubięKoktajl truskawkowy na mleku migdałowym lub truskawkowy koktajl na mleku sojowym mają rewelacyjny smak, oprócz tego, że czuć w tych koktajlach smak truskawek to mają też charakterystyczny posmak dla danego mleka, który wykorzystujemy do przygotowania koktajlu smakowego. Ten dzisiejszy ma lekko migdałowy smak, ten sojowy ma waniliowy smak za sprawą waniliowego mleka sojowego. Lato w tym roku nas rozpieszcza(...)ochłodzić i ugasić pragnienie. Takie zimne owocowe koktajle o tej porze roku to istne niebo w gębie, mogę je pić przez cały dzień. Koktajle truskawkowe można przygotowywać na bazie truskawek i różnych zwierzęcych i roślinnych napojów, dzisiaj polecam Wam wykorzystać mleko migdałowe zamiast mleka krowiego, kefiru, czy maślanki, czy domowego mleko owsiane . Polecam zajrzeć po inne przepisy na napoje . Potrzebne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy sezon truskawkowy trwa w najlepsze - polecam delikatne, puszyste i mięciutkie drożdżówki z truskawkami - one są po prostu pyszne! Połączenie waniliowego aromatu, truskawek i puszystego ciasta drożdżowego - to prawdziwy i niepowtarzalny smak lata. Szkoda, że nie da się wstawiać wpisów z zapachem - w tym przypadku byłoby to w 100% uzasadnione :) Składniki na ciasto: 250 ml mleka ziarenka z 1 laski(...)roztopionego 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 1/4 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej Nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykły cukier + ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Lukier 1 szklanki cukru pudru 3 łyżki wrzątku Opcjonalnie
Świat CiastaWierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: truskawki do dekoracji *** Przygotowujemy biszkopt(...)smarujemy boków *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 'C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka *** *** Truskawki podgrzewamy, aż puszczą sok. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki *** *** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do czasu, aż masa całkowicie
Blog z ApetytemPrzepis na sałatkę z truskawkami i rukolą Sałatka czy to już może deser Tym razem trochę nie typowy przepis na oryginalną sałatkę warzywno – owocową! Sałatki z reguły kojarzą się nam z warzywami, nieraz z sałatkami owocowymi. Jednak miałem okazję spróbować pierwszej sałatki warzywno owocowej jakieś 35 lat temu. Może Wam zdradzę przepis o ile będziecie(...)grzeczni i dacie dużo łapek w górę na YouTube... :) Link do filmu z przepisem: 178 - Sałatka z truskawkami i rukolą - Przepis na sałatkę warzywno-owocową -Smak lata! Składniki: porządna garść rukoli garstka czarnych oliwek pół małej czerwonej cebuli garść truskawek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy łyżka drobno pokrojonej mięty sól pieprz Przygotowanie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMakaron z musem truskawkowym to danie, które zna chyba każdy. Najbardziej popularne jest chyba wtedy kiedy można kupić świeże truskawki. Danie to można przygotwać zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Przepis na makaron razowy z szybkim pesto bazyliowym Składniki ulubiony makaron np. świderki, spaghetti 300g truskawek jogurt naturalny 2 łyżeczki cukru sól Makaron z musem truskawkowym – przepis Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie i odcedzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Następnie przy pomocy widelca rozgnieść je w misce. Dodać odrobinę cukru. Na talerz wykładamy makaron, rozgniecione truskawki, odrobinę jogurtu naturalnego oraz pokrojone na ćwiartki truskawki jako dekorację. Smacznego! Artykuł Makaron z musem truskawkowym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić z truskawkami? Koktajl, ciasto. Jasne, ale super sprawdzą się jako składnik sałatki. Sałatka z truskawkami i tofu to pyszne i sycące danie z nutą orientu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Duża garść dojrzałych truskawek Opakowanie tofu Pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona cebula 2 duże garści szpinaku Olej do smażenia Sezam do posypania Marynata(...)Przekrój tofu wzdłuż na dwa cieńsze plastry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Wymieszaj składniki marynaty, zalej tofu. Odstaw na 10 minut. Krok 2 Umyj truskawki, szpinak i rzodkiewki. Truskawki i rzodkiewki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Przełóż wszystkie składniki do dużej misy. Krok 3 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący wyłóż
Niedzielny kucharzCiasto kruche: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok 400 g pokrojonych w połówki truskawek 2 łyżeczki cukru pudru Pokrojone truskawki obsypujemy cukrem pudrem i odkładamy żeby puściły sok. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy pomiędzy palcami(...)czas miksując, aż zużyjemy cały cukier (cukier musi się rozpuścić). Dosypujemy budyń i na końcu olej. Teraz miksujemy już króciutko tylko do połączenia składników. Na upieczony spod nakładamy piankę. Truskawki odsączamy ręcznikiem papierowym i układamy na piance. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta i ścieramy go na tarce na grubych oczkach. Równomiernie obsypujemy truskawki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy
Relaxtime