Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
Bulliozajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować
Kuchnia Beatysmakują tropikalne. Mogą też być zwykłe chrupki czekoladowe lub tym podobne śniadaniowe płatki. Jeśli zaś chodzi o owoce to u mnie były akurat zmiksowane maliny, ale mogą być truskawki czy borówki. Wszystko zależy od naszych upodobań i kubków smakowych:) Składniki: musli typu crunchy - u mnie tropikalne (można zastąpić każdymi innymi) serek homogenizowany waniliowy owoce - u mnie końcówka malin (owoce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgramów cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite, żeby nie wyleciały z miski, gdy się ją przekręci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmoothie truskawkowo nektarynkowe bez dodatku cukru. Smakuje jeszcze lepiej jeśli dodamy kilka listków bazylii. Samo zdrowie ! 400 g truskawek 2 nektarynki 5 listków bazylii pół szklanki wody mineralnej kilka kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym i gotowe Najlepiej smakuje zimne
noteskulinarnyfigadzisiaj zaczęłam dzień. Lassi truskawkowe wspaniałe na upalne dni. Potrzebujemy tylko kilka składników, żeby zrobić ten orzeźwiający i zdrowy napój. 400 g truskawek 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i gotowe. Napój wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfigamelba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisztuk): 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić
Przepisy i porady kulinarnedwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce
Przepisy i porady kulinarneMariusz Blach - Fotolia.com Składniki : 4 szklanki mąki 5 całych jajek 2 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 25 dkg margaryny ( 1 kostka ) 1/2 paczki proszku do pieczenia owoce np. truskawki Sposób wykonania : Margarynę roztopić. Wszystkie składniki razem zmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku
Przepisy i porady kulinarnepięknych barw. Składniki: warstwa biała: 10 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Warstwa biała: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy
Słodkie okruszki