Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek Wykonanie: Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Następnie dodać(...)cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka
Sto kolorów kuchnijaja 1 szklanka jogurtu (około 200 g) pół szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki - ja użyłam jakieś pół kilo Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 90-100 g masła w temperaturze pokojowej Przesiewamy mąkę(...)pieczenia, jogurt olej i jaja. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Masę wylewamy na blachę i na wierzchu układamy pokrojone truskawki. * na zdjęciu widoczna jest jeszcze nektarynka , akurat miałam jedną do wykorzystania więc dodałam. Kruszonkę zagniatamy z podanych składników i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Cukier&Puderwaniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem(...)ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do zmiksowanych truskawek , wymieszać i na chwilę odstawić. Odłożyć około 1/2 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , na końcu dodać śmietanę fix i resztę musu truskawkowo
Sama słodycz i szczypta chiliposiłków na prawdę warto rozpoczynać dzień. Składniki: 1 szkl mleka 3 łyżki płatków jaglanych Ale-raj 1 łyżka amarantusa ekspandowanego Ale-raj 1-2 łyżki cukru trzcinowego 100 g truskawek płatki migdałów Przygotowanie: Mleko zagotować wsypać płatki jaglane, amarantus i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia posłodzić cukrem trzcinowym i wymieszać. Przełożyć do szklanki, miseczki lub słoiczka(...)Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować na mus. Polać na wierzchu i posypać płatkami migdałów. Spożywać na ciepło lub zimno
Ala piecze i gotujePyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła
Kto ugości moich gości?zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika(...)gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
A Ty Smakuj Mniełyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej(...)Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy galaretki, chwilkę podgotowujemy. Studzimy. Zimną masę wykładamy na masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do dalszego tężenia
Z Majeczką w kuchniWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest
SMYKWKUCHNIprzygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto
cookplSkładniki: cytryna 1/2 mrożonej ze skórką, truskawki 12 sztuk, cukier 1 łyżeczka, płatki owsiane 3/4 szklanki/błyskawiczne, mleko 3,2% 2 szklanki, woda 2 szklanki/filtrowana do dzbanka blendera włożyć połowę odmrożonej cytryny razem ze skórką - mrożona cytryna ze skórką ma właściwości antyrakowe i smakuje mi w takich koktajlach włożyć umyte truskawki, wsypać cukier lub miód wlac mleko, wsypać płatki owsiane
W Mojej Kuchni Lubięwolę Konfiturę z Wanilią i Mus Truskawkowy . Na podobny przepis wpadłam na blogu Vegekuchnia , ale przystosowałam go pod swoje gusta, więc troszkę się różni. Składniki: 1 kg truskawek 3 łyżki miodu akacjowego 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki nasion Chia Wykonanie: Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i odsączyłam na sicie. Następnie zmiksowałam bardzo krótko, aby konsystencja była grudkowata
Blondynka GotujeSKŁADNIKI 1/2 paczki masła 3 jajka 1 szklanka cukru 2 czubate szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wanilii truskawki Masło utrzeć z cukrem dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając w mikserze. Mąkę wymieszać z proszkiem i na minimalnych obrotach dodawać po trochu mąki, wlać wanilię. Ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy a na nim poukładać truskawki. Piec
harrisaCiasteczka Pavlova -bo są tak małe. Są na 2-3 gryzy jak małe ciasteczka. Malutkie pavlove, piankowe w środku z chrupiącą bezikową skorupką, śmietaną bądź mascarpone z dodatkie truskawek i czereśni- pyszności! :) Składniki: Gniazdka (na około 15-20 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli pół łyżeczki octu pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: po łyżce serka mascarpone(...)bądź opcjonalnie śmietany 18% świeże truskawki i świeże czereśnie po jendej na sztukę Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę dodając odrobinę soli 2. Gdy piana będzie ubita dodawać po 1 łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz 3. Pod koniec dodać odrobinę octu oraz mąkę ziemniaczaną 4. Wyciskać okrągłe bezikowe ciasteczka -1 koło o średnicy około
KreatywnePinykogo: dla truskawkomaniaków dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe wyroby Składniki: 500g truskawek 500ml kefiru (ewentualnie maślanki lub mleka) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Włożyć wszystkie składniki do miksera/blendera i zmiksować. Podawać schłodzone
Mania Wypiekaniamąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 100 g wiśni kandyzowanych 200 g truskawek * można zrezygnować z wiśni i zastąpić je truskawkami, tylko te musza być bardzo dokładnie osuszone Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem (blenderem) na gładką masę, dodać banana oraz esencję waniliową- dokładnie razem zblendować
greenscarf