Repertuar mojej małej Truskawki powoli się poszerzał, poniżej tabelka, którą stworzyłam na nasze potrzeby, żeby ułatwić sobie obserwację jej smaków oraz ewentualnych reakcji alergicznych (pierwszy tydzień): SIERPIEŃ Dni Propozycja Co wybrała 25 marchewka + brokuł + seler + fasolka szparagowa marchewka + seler (absolutni faworyci :) 26 marchewka + brokuł + seler + angielka Nadal ta sama kombinacja, brokuł powolutku zaczyna próbować. Skórka z angielki – absolutny hicior(...)ewentualnie ugotować w skórce, a potem zetrzeć na tarce, w tej formie znikał z tosinej tacki w kilka minut). Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam jedno z pierwszych dań Truskawki na słodko, to taka opcja bardziej śniadaniowo-kolacjowa bądź deserowa, bardzo prosta, co w pierwszych tygodniach jest ogromnym plusem. Jej głównym składnikiem jest królowa kasz, czyli kasza jaglana. W sumie
Przepysznik - BLW i nie tylkoekspresowy w wykonaniu deser śmietanowy. Można zrobić go na noc a następnego dnia możemy zajadać. Idealny na upalne dni. Składniki; 2 torebki galaretki truskawkowej mała śmietana 12% kilka truskawek lub konfitura truskawkowa Jedną galaretke rozpuszczamy w pół litra wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do foremek do około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki aby zastygła. Ja użyłam foremek silikonowych(...)kształcie serc. Drugą galaretke rozpuszczamy w szklance wody, studzimy i mieszamy ze śmietana. Kiedy galaretka w lodówce już nam stężała wtedy wylewamy mase śmietanową i uzupełniamy do pełna. Truskawki pokroić na małe cząstki i powrzucać do masy.Kilka galaretek można przygotować inaczej czyli pierwsza warstwę galaretki posmarować konfitura i na to wlać mase smietanowa. Wedle upodobań. Ogólnie mówiąc deser pyszny
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżki płaskie dżemu truskawkowego 100% (chociaż cukier się tam czai pod nazwą " zagęszczony sok jabłk owy" ale zjadłam już wszystkie domowe dżemy truskawkowe:( smuteczek) - kilka truskawek WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę. Powinno wyglądać(...)ciasto na naleśniki Spróbuj, czy jest odpowiednio słodkie, jeśli nie do dosłodź. Przelej masę do silikonowego pojemnika (u mnie na tartę). Łyżeczką nałóż w różnych odstępach dżem oraz truskawki. Wróż do nagrzanego piekarnika na 180* Po 25 minutach sprawdź jak się ma cisto. Powinno się piec od 30-45 minut (zależy od piekarnika, więc koniecznie obserwuj!) Wyjmij, poczekaj
fitolarun.blogspot.comdaktyle 100g - olej kokosowy 7g - preparowana kasza jaglana/ryż 60g MASA SEROWA: - 2 kostki tofu naturalnego (360g) - sok z 2 cytryn - słodzik: stewia, miód 1 łyżeczka - olejek waniliowy - truskawki 200g (lub inne owoce leśne) - 15g żelatyny - woda do żelatyny WYKONANIE: CIASTO: 1) Zalej daktyle wrzącą wodą i odstaw na kilkanaście minut 2) Gdy daktyle zmiękną dodaj do nich olej(...)połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź w razie potrzeby. 2) Żelatynę wsyp do kubka. Zalej zimą wodą do poziomu. Odczekaj chwilkę. Następnie wlej wrzątku 2 razy więcej niż żelatyny. Mieszaj
fitolarun.blogspot.comPavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu dziesięciu minut. Składniki: 3 białka z dużych jaj (tak by tego białka było 100-110g), 150g cukru, śmietanka 30%, truskawki, borówki, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Białka ubić mikserem, powoli dodawać cukier. Miksować
W kuchni u MonikiKruszonka: 2 i 1/2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Ponadto: budyń waniliowy bez cukru, 0.37 ml mleka, 2 czubate łyżki cukru, 200g truskawek, 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania ciasta, wymieszać, masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania. Przygotowanie: Budyń ugotować z cukrem w 0.37ml mleka i ostudzić(...)lekko zwinąć w ślimaka. Zawinąć w ślimaka i włożyć do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ( formy silikonowej nie trzeba wysmarować masłem). W środek włożyć kilka połówek truskawek. Ja miałam dwie foremki - jedna taka jak widać na zdjęciu i druga ciut mniejsza. Do większej włożyłam trzy kawałki ciasta, gdzie ciasto było jedno obok drugiego. Do drugiej włożyłam tylko
W kuchni u Monikirazem z siostrą je robiłyśmy. Nie miałyśmy foremek z patyczkami na lody i robiłyśmy je w woreczkach, a gdy były już gotowe kroiłyśmy na porcje. Składniki: 450g truskawek, 2 łyżki cukru (najlepiej dodać cukru według własnego smaku). Przygotowanie: Wystarczy zmiksować (ja używam blendera) truskawki z cukrem, wlać mus do foremek i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach mamy gotowe
W kuchni u MonikiSkładniki: 1-2 gorzkie czekolady ( w zależności ile miseczek się robi), bita śmietana (można samemu ubić śnieżkę, śmietankę 30% lub użyć gotowej), truskawki, wafelki. Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić. Najlepiej rozpuścić najpierw jedną, a w razie potrzeby dopiero drugą. Przygotować silikonowe foremki do muffinek. Pędzelkiem wysmarować czekoladą foremkę. Włożyć do lodówki do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie nanieść drugą warstwę (już(...)kubeczek) na deser. Przy wyciąganiu delikatnie najpierw odchylić boki, następnie wypychać od spodu. Gdyby warstwy były zbyt cienkie nanieść kolejną. Do środka szprycą nałożyć bitą śmietanę. Udekorować wafelkami i truskawkami - oczywiście mogą to być zupełnie inne składniki. łanie wyglądają podane na złożonej serwetce w kwiat lotosu. Sposób składania serwetki znajduje się tu kliknij . Smacznego
W kuchni u Monikimiksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :) Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru), 200g masła, 1l mleka. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 0,9l wody. Odlać trochę mleka i wymieszać(...)ognia. Pierwszy spód biszkoptu włożyć na dno tortownicy, wylać połowę gorącego budyniu. Odstawić na chwilę by budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę
W kuchni u MonikiSkładniki: 700g serków homogenizowanych ( ja miałam różne smaki: banan, truskawka, brzoskwinia), 250g serka mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i jedną agrestową), truskawki z syropu lub kompotu ( mogą być świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często
W kuchni u Monikiłyżek mleka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki 1 płaska łyżka kakao 100g rodzynek 1 jabłko kilka kropel olejku waniliowego ok 40 małych truskawek cukier puder do posypania Kruszonka: 10 dkg masła 10 dkg cukru kryształu 20 dkg mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier(...)środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy. 5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką
Kuchnia w czekoladzietortowej 3,5 dkg drożdży 250 ml mleka 3,2% 10 dkg cukru kryształu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 dkg margaryny 2 żółtka 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych) szczypta soli Na kruszonkę: 50g cukru kryształu 50g margaryny 100g mąki pszennej Dodatkowo: 3 łyżki oleju do nacierania dłoni 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mleko(...)drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc
Kuchnia w czekoladzieniby deserze na zimno wspominała mi sąsiadka. Że smaczny i mało przy nim roboty. Ale ona robiła go z truskawkami. Truskawek już brak więc zrobiłam go z borówkami. A nazwę wzięłam ze składników. No nie zupełni bo powinnam jeszcze dodać śmietanowiec, ale niech już tak zostanie. A deser zrobiony na szybko jako, że miałam pracowite dni ostatnio bo piekłam torcik
Ewa w kuchniletniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Owocowy kisiel: 500 g rabarbaru 200 g truskawek 1 kisiel truskawkowy szczypta soli około 3/4 szkl cukru Przygotowanie: 1. Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić. Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel
Nastoletnie Wypiekanie