kokosowa "siemianka" z chia, z truskawkami (w środku), malinami i domowym masłem z nerkowców~ Mała nowość wśród miseczkowych śniadań i na pewno do powtórzenia, ponieważ teraz co raz dosypywałam mąki kokosowej lub mielonego lnu więc trudno mi podać dokładny przepis :) Za to mam dokładny przepis na bezglutenowe muffiny z truskawkami :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej. Polecam :) A teraz pakuję
breakfast of dreamscukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1. Piekarnik nastawić
Mała Cukierenkawiększe porcje wszelkich koktajli. Bo należy się tylko cieszyć, gdy mały skarb tak lubi takie zdrowe smakołyki. Składniki: (na 2-3 porcje) 1/2 średniej gruszki 2 banany 16-17 truskawek Przygotowanie: Banany obieramy. Jednego wkładamy do misy blendera i miksujemy z gruszką (obrana, pokrojona na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną jasną warstwę smoothy wlewamy do przygotowanych pucharków, bądź szklanek. Następnie miksujemy(...)drugiego banana z truskawkami. Warstwę truskawkową delikatnie wylewamy na gruszkowo-bananową. Podajemy najlepiej schłodzone. Smacznego
Słodkie okruszkimyślę sobie, że za pół roku znowu będę się wygrzewać na tarasie, popijać kawusię i zatracać w majowej zieleni. Składniki na domowy kisiel z owocami 1 litr kompotu z truskawek (bez owoców) 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej mrożone owoce: kilka truskawek, garść jagód, porzeczek lub malin ewentualnie cukier 0,75 litra kompotu zagotowujemy, a w pozostałej części
Rozpustne gotowaniełyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli DODATKI: 3 jabłka (obrane i pokrojone w ósemki) kilka mrożonych truskawek, garść mrożonych jagód i porzeczek KRUSZONKA: 50 g margaryny lub masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy(...)połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 160-170 stopni i grzanie od dołu z termoobiegiem
Rozpustne gotowaniechoć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej(...)czasie wyłączamy grzanie, delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (w foremce). Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy wszystko w blenderze, miksujemy. Powstałą masę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając
Rozpustne gotowaniewodą i rabarbarowy napój gotowy! Polecam!!! Składniki na syrop z rabarbaru 3 kg rabarbaru 2 litry wody 1,2 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego 10 dużych truskawek (opcjonalnie) Rabarbar dobrze myjemy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki (nie trzeba go obierać). Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy grzanie(...)minimum i gotujemy około 10 minut. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy truskawki. Ugotowany wywar przecedzamy przez gęste sito lub gazę (świetnie sprawdzi się też pieluszka tetrowa), powtórnie zagotowujemy, dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy do smaku (od 1 do 2 łyżeczek). Gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie znowu wrzeć przelewamy do czystych, wyparzonych butelek lub niewielkich słoiczków, stawiamy
Rozpustne gotowaniePrzepis podpatrzyłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!! Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki 3 szklanki mąki 250 g margaryny 250 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g marmolady z płatków(...)róży i truskawek lub innego dżemu, masy serowej, makowej, kremu czekoladowego cukier puder do posypania Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski, dodajemy margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy. Gdy otrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut
Rozpustne gotowanietylki i nadzianie ich po usmażeniu, należy nadziać je podczas formowania. Jeśli nie mamy płatków róży możemy użyć innej, co ważne twardej, marmolady (np marmolady z płatków róży i truskawek . Jeśli dżem jest za rzadki rozmoczy ciasto i jest duże prawdopodobieństwo, że nadzienie wypłynie, a pączki nie zachowają kształtu. Jeśli nie mamy gęstego nadzienia wskazane jest nadziewanie pączków po usmażeniu(...)pomocą długiej tylki (polecam dżem z truskawek i płatków róży , należy go przed użyciem zblendować). Jeśli chodzi o przepis jest on baaardzo stary. Służył kilku pokoleniom, zawsze wzbudzając zachwyt. Pączki nie chłoną tłuszczy, są delikatne, mięciutkie, puszyste, czyli takie jak powinny być. Polecam!!! Składniki na pączki z różą: ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g drożdży
Rozpustne gotowanieresztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą
Rozpustne gotowaniemiski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy dekorujemy truskawkami lub karmelizowanym rabarbarem. Gotowe! Jeśli zależy nam na czerwieńszym kolorze 50 g rabarbaru zastępujemy 50 g truskawek i postępujemy jak wyżej
Rozpustne gotowanieMoje pierwsze spotkanie z tymi nasionami okazało się wspaniałe. Codziennie pijam koktajle z ich dodatkiem, bo mają mnóstwo witamin. Teraz jeszcze przygotowałam smoothie z ostatnimi truskawkami, ale inne smaki na pewno Wam przedstawię. Składniki : * szklanka mleka * łyżka wiórków kokosowych * pół szklanki truskawek * 2 łyżki nasion chia * pół mrożonego banana Przygotowanie : Chia i wiórki kokosowe
Magiczne Życie MartyJeszcze jedno kremowe ciasto z truskawkami. Podobne do Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella 150 g rodzynek Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić z 200 ml mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce, po czym oblać je pozostałym kremem czekoladowym
Praktyczna plNaleśniki na słodko, z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. 9 słodkich naleśników usmażonych wg własnego przepisu Budyń czekoladowy: 1 duże (64 g) opakowanie budyniu czekoladowego 600 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo: 200 ml mleka 1 opakowanie śnieżki truskawki lub inne owoce Żółtko i mąkę pszenną rozmieszać wraz z proszkiem budyniowym
Praktyczna plmąki 50g płatków migdałowych 1 jajko 150ml mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g słodziku w proszku Sussina Gold 150g serka Danio light Wanilia 100g jogurtu naturalnego truskawki, ziarenka wanilii 1 łyżeczka oliwy z oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko(...)słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego! Rada: Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund
Spektrum Smaku