Delikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji
Bulliopralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78% kakao 50 g mlecznej czekolady 70 g śmietany kremówki łyżka whisky pół szklanki suszonych truskawek 1-2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Kremówkę zagotować 2. Dodać czekolady i rozpuścić je w kremówce. 3. Dodać whisky dokładnie wymieszać. 4. Odstawić masę do ostygnięcia na całą(...)bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 6. Truskawki rozdrobnić na proszek dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. 7. Gotowe pralinki obtaczać w truskawkowym pudrze. Smacznego
KreatywnePinyzakręcić słoiczki i zabrać je ze sobą np. do pracy czy na piknik majówkowy. Deserki galaretkowe w słoiczkach SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie(...)odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą kroimy na kawałki i rozdzielamy do słoiczków. Truskawki miksujemy z jogurtem i polewamy powstałym musem galaretki. Na wierzch dodajemy umyte i pokrojone owoce. Posypujemy suszoną żurawiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać(...)sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną i truskawkami. Ciasto schłodzić około 2 godziny. Żródło : mojewypieki.com
O kuchni z uczuciempół na pół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant . Polewa nabierze(...)posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz. Polej czekoladą, dodaj truskawki. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipolecenia. Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3-4 łyżki mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne) 3-4 łyżki soku cytryny 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: garść truskawek (lub inne owoce) Nerkowce zalać zimną wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Do rondelka wrzucić(...)pokrojone truskawki zasypać odrobiną cukru i gotować parę minut, aż puszczą sok. Następnie dodać do serka. Pycha
Delicious TitbitsSkładniki: (na 2 porcje) 200-250 g świeżych truskawek 4 duże żółtka 3 łyżki cukru 2 kropelki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do kokilek 2. żółtka ubić z cukrem na puszystą, jednolitą, gęstą, gładką masę 3. Gotowym koglem-moglem zalać maliny w kokilkach Piec: W temperaturze 180 stopni
KreatywnePinyzrobiony samodzielnie na bazie różnych dodatków. Zapraszam SKŁADNIKI pół głowi sałaty lodowej 3 jajka 3 pomidory malinowe 15 dag szynki wiejskiej 1 mała cebula czerwona lub pół dużej 4 truskawki Na sos: 2 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy deserowej 1 łyżka jogurtu naturalnego zioła tymianek, bazylia, oregano WYKONANIE Sałatę kroimy na większe kawałki, dodajemy pokrojona(...)piórka cebule, pomidory w małe ćwiartki. szynkę kroimy w paseczki. Truskawki w ćwiartki. Na wierzch kładziemy ugotowane na twardo jaka pokrojone w ósemki. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą mieszamy i przed podaniem polewamy nimi sałatkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysię tu odznaczył. Nadał owsiance gęstszej i kremowe konsystencji :) Świeże truskawy dopełniły smak :) Składniki: 40 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka nasiona chia kilka truskawek Przygotowanie: Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Zagotuj mleko. Dodaj płatki, stewię i nasionka chia. Gotuj jeszcze przez chwilkę. Podawaj z truskawkami
Zdrowie na języku :Powocowych deserów, lodów. Cuvée Fantomme – już sama nazwa wzbudzała liczne komentarze i nieodpartą chęć spróbowania tego różowego półsłodkiego wina. To udany kupaż kilku odmian o bladoróżowej barwie, słodkimi aromatami truskawek oraz długim posmakiem owoców leśnych. Jak mówił pan Marek to właśnie wino jest hitem sprzedaży w Skandynawii. 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4(...)wyraźnym cukrem resztkowym. Cépage Pinot Noir - to czerwone wytrawne wino o eleganckim kolorze przejrzystego rubinu z odcieniem ochry na obrzeżach kieliszka. W aromacie nuty owocowe z dominacja truskawek i poziomek. Smak delikatny, owocowy z eleganckim wykończeniem. Więcej win oraz możliwość ich zakupu można znaleźć na stronie http://www.novevinarstvi.cz/ Poza tym można osobiście wybrać się do winnicy i ją zwiedzić
królestwo garówłosoś z serkiem mascarpone łosoś malinowo pomarańczowy tartinki z łososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem
królestwo garówłosoś wędzony, szalotki, sok z pomarańczy, posiekana skórka z pomarańczy, truskawki, Szalotki posiekać. Łososia posiekać. Wymieszać z szalotką i sokiem z pomarańczy – wszystkie składniki dodajemy do smaku. Na łososiu układać ćwiartki truskawek, posypać skórka pomarańczową. zastawa
królestwo garówroli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami(...)szparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir
królestwo garówSkładniki: (na 1 porcję) 20 g płatków owsianych łyżka miodu 1 banan 3 duże truskawki 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam 1,5% gałązki świeżej mięty Dodatkowo potrzebne będą: Blender/blender ręczny opcjonalnie widelec miseczka łyżka do nakładania Przygotowanie: 1. Płatki owsiane połączyć z miodem bardzo dokładnie i i podgrzewać na patelni, aż płatki się zarumienią a miód całkowicie(...)Położyć mus na warstwie Crunchy. 5.Truskawki odszypułkować, umyć i zblendować z dwoma łyżkami jogurtu na gładką masę. 6. Masę truskawkową nakładać na warstwę bananową Całość ozdobić gałązkami świeżej mięty, truskawką i odrobiną Crunchy. Smacznego
KreatywnePinySkładniki: 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) 10 listków świeżej mięty 1 jogurt naturalny 2 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1/3 szklanki mleka Wykonanie: Truskawki z listkami mięty zmiksować. Dodać cukier, mleko, jogurt i ponownie zmiksować
O kuchni z uczuciem