Rodzeństwu. Bo takie jest najsmaczniejsze, a dodatkowo możemy kontrolować, co też w nich się znajduje. Idąc tym tropem postanowiłam upiec moim małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła(...)okazała się stanowczo za mała! Składniki na ok 16 sztuk Ciasto: 1½ szklanki mąki 1 żółtko ½ szklanki śmietany 18% 100g margaryny Optima Omega 3 Dodatkowo: Owoce sezonowe- maliny, truskawki, jagody Białko jaja Cukier kryształ Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Przesianą mąkę, śmietanę, margarynę oraz żółtko umieszczamy w misie. Uruchamiamy na prędkości 8 na 40 sekund. Wyrobione ciasto owijamy
Kuchnia w czekoladzieszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 300-400g pokrojonych truskawek cukier puder do posypania 1. W dwóch osobnych miskach łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki, ponownie
Szefowa kuchnitruskawek (waga bez szypułek), 250 g poziomek, 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców). Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.pl zostało mi sporo owoców. Postanowiłam wykorzystać je na konfitury, które są zdecydowanie smaczniejsze, niż te kupione w sklepie :). Z podanych składników otrzymamy około 6 słoiczków po 200 ml. Truskawki i poziomki dokładnie umyć
Świat Domowej Kuchniprosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam(...)się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu i również zbeldnowałam na gładką masę. Polałam nimi budyń. Wierz udekorowałam wiórkami kokosowymi
Health-Fit-Lifespróbujcie:) Składnik i - 400 ml mleczka kokosowego ( ja korzystam z mleczka EnerBio z Rossmanna - nie ma żadnych polepszaczy czy konserwantów) - około pół szklanki wody - 2 łyżki miodu - szklanka truskawek - 2 łyżki kakao Wykonanie Do pojemnika wlewamy całe mleczko kokosowe. Dodajemy wodę oraz miód. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części ( lub w zależności od tego(...)smaków chcemy przygotować). Jedną część zostawiamy bez dodatków - wychodzi naturalny lekko kokosowy smak. Do drugiej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Do trzeciej wrzucamy truskawki ( u mnie były mrożone, troszkę wcześniej je wyjęłam by się delikatnie rozmroziły) i blendujemy. Wszystkie masy chowamy do zamrażalnika, dlatego najlepiej masę przelać do pojemników do przechowywania żywności. Następnie lody mieszamy co pół godziny przez
Health-Fit-LifeTUTAJ" , odmrażałam w lodówce przez noc na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięciasto z brzoskwiniami mamy prawie zawsze w domu, mąka, olej, jaja, jakiś owoc, cukier. .. Bez miksera! Wystarczy kuchenna trzepaczka, rózga. Owoców możecie użyć różnych, w oryginalnym przepisie wystąpiły sezonowe truskawki, u mnie brzoskwinie, naszła mnie ochota. Gdy Was dopadnie ochota na słodkie małe co nie co pamiętajcie, że możecie użyć ulubionych dowolnych owoców (na podana blachę wystarczy(...)truskawek, malin, winogron, itp.), do ciasta dodać kakao lub zapach (?;), ciasto będzie nieco zmodyfikowane, ale równie pyszne! Jak zawsze zresztą! Wspaniałe, ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. Idealne na weekend lub domową, szybką słodkość w ciągu tygodnia. Smacznego słodkiego przy kawie, ulubionej herbacie, koniecznie - w towarzystwie! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka
Zasmakuj Kuchnijajecznicy z boczkiem, wjeżdża jajecznica z cebulką i kurkami Z początkiem lata, człowiek wytęskniony za smakiem świeżych nowalijek rzuca się na targu, na wszystko co wpadnie w oko: pierwsze truskawki, czereśnie, bób, szparagi i człowiek od razu kupuje. Jeszcze luz jak ktoś lubi np. tylko truskawki, a całej reszty nie znosi lub jest uczulony. U nas jest inaczej, każdy
PaleoLifeSkładniki: woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować(...)zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać
W Mojej Kuchni LubięZawartość kakao 60%. Jestem zachwycona. Również z czystym sumieniem polecam w 100 % . Link do produktu znajdziecie TU --- https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Morwy-tureckie-w-surowej-czekoladzie-70g/2046 CZEKOLADA GORZKA Z PIGWĄ I TRUSKAWKAMI ✔Czekolada tworzona ręcznie przez Mistrza Polski Cukierników Mirosława Pelczara z najlepszej jakości prawdziwej czekolady oraz naturalnych, świeżych bakalii, przypraw i owoców liofilizowanych. ✔Ta czekolada zawiera same dobre produkty(...)sztucznych dodatków. ✔Czekolada smakuje obłędnie. ✔Gorzka czekolada połączona z suszonymi truskawkami oraz pigwą. ✔Owoców jest dużo, nie ma pustych miejsc. ✔Czekolada jest twarda i bardzo intesywna. ✔Dla mnie połączenie idealne. ✔Cena adekwatna do jakości. Sklep Stragan Zdrowia posiada również czekolady w innym połączeniu smakowym min. Solą morską i Chilli
Gotowanie Patkimnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą na piknik do parku bądź lasu, wystarczy, że w domu przygotujecie tosty, owoce spakujecie do pudełeczka, a podczas pikniku, każdy może przygotować(...)Kromki chałki maczamy w masie i smażymy na rozgrzanej patelni na Optima Omega 3. Tosty muszą mieć złoty kolor i być chrupiące. Przygotuj do pojemnika umyte i osuszone owoce: - truskawki - czarną porzeczkę - czereśnie - maliny - jagody, brzoskwinie- każdy owoc, który lubią Twoi bliscy W mały pojemniczek wlej syrop klonowy, przyda się podczas pikniku do polania tostów. Możesz też zabrać trochę cukru
SMYKWKUCHNISkładniki: czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć(...)sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwykonania, a uzyskany koktajl jest bardziej płynny, odświeżający i orzeźwiający. Długo nie mogłem przekonać się do smaku i zapachu kardamonu. Odstraszał mnie przy każdym podejściu. Dzisiaj, gdy myślę o truskawkach, to automatycznie kardamon pojawia się na etapie planowania przepisów. Świetnie się z nimi komponuje! W dodatku dzięki połączeniu z octem (który można zastąpić sokiem z cytryny) i miętą uzyskujemy niesamowicie(...)świeży smak. Nie każdemu obecność kardamonu musi pasować, ale każdy powinien chociaż raz spróbować tego połączenia. Zobaczcie koniecznie przepis na koktajl z burakiem – truskawki też w nim znajdziecie! Artykuł Koktajl truskawkowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg truskawek 500 ml wódki 300 ml spirytusu cytryna 600 g cukru 150 ml wody Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoja i zasypać 300 g cukru, przykryć gazą
kulinarnyswiatdomidodatkowo posmarowałam go dżemem truskawkowym). Przykrywamy 2 biszkoptem i wylewamy lekko ścięty mus. Można dodatkowo ozdobić wiórkami czekolady, kokosa, lub migdałów. MUS TRUSKAWKOWY 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2-3 łyżki cukru (można pominąć jeśli mus będzie wystarczająco słodki) Truskawki miksujemy z cukrem. Następnie wsypujemy galaretkę truskawkową, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu
Marcepanowa kuchnia