truskawka - 16921 przepisów (strona:532/1129)

Koktajl truskawkowo - miętowy 146

razem połączyłam z suszonymi listkami mięty i jagodami goji oraz marchewką. Zapraszam do wspólnego miksowania! Koktajl truskawkowo - miętowy z jagodami goji i marchewką Składniki: 250 ml kefiru kilka truskawek 1/2 małej marchewki 2 garście suszonych jagód goji 4 listki świeżej lub suszonej mięty cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy kefir. Dodajemy truskawki umyte, osuszone i bez szypułek, suszone

Moja smaczna kuchnia
Fantazja z truskawkami 126

Dziś mam pyszny deser z truskawkami. Takie desery mają dwie poważne wady. Pierwszą jest to, że trzeba na nie długo czekać, a druga to taka że za szybko znika. Oprócz truskawek można użyć innych sezonowych owoców. Desery przygotowałam w foremkach od Papilart.pl . Co prawda są one do wypieku ale do tego typu deserów świetnie się nadają. Jeżeli użyjecie folii spożywczej

Ewa w kuchni
Zapiekanka ryżowa z truskawkami i pianką bezową 194

żaroodporną wysmarować cienko masłem i rozłożyć na dno ugotowany ryż. Budyń ugotować jak pisze na opakowaniu. Budyń lekko przestudzić i dodać roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Rozłożyć budyń na ryżu. Truskawki lub inne owoce rozłożyć na masie budyniowej. Białka ubić na sztywną pianę, jak już będzie sztywna powoli wsypywać cukier, nadal ubijać. Sztywną masę białkową rozłożyć na owocach. Zapiekankę wstawić

Kuchnia Pokoleń
Frisco.pl - czyli zakupy w piżamie 148

dostępne (np. jako mieszkanka Opola nie mogę kupić produktów świeżych) mały minus za połamaną czekoladę ;)  Zakupione składniki zdążyłam już częściowo wykorzystać. Zrobiłam owsiano-ryżowe mini galette z truskawkami oraz pieczoną owsiankę z truskawkami, bananami i czekoladą. Przepisy w najbliższym czasie pojawią się na blogu :) Ciekawa jestem czy Wy czasami robicie zakupy spożywcze on line i jeśli tak, to dlaczego

bistro mama
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 162

Składniki: 2kg świeżych truskawek 2 szklanki cukru kryształu 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100ml wody 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować

Prosto i Smacznie z Anetą
Nalewka wieloowocowa. 117

Składniki : 1 l poziomek 1 l truskawek 1 l malin 2 l wódki 60% zrobionej ze spirytusu 3 cytryny 1 kg cukru Sposób wykonania :   P oziomki i truskawki dokładnie opłucz, osusz, usuń szypułki. Wszystkie owoce wymieszaj razem, wsyp do czystego słoja. Wsyp cukier i odstaw na 4-5 godzin, aby owoce puściły sok. Cytryny dokładnie umyj szczoteczką. Pokrój

Przepisy i porady kulinarne
Ciastka truskawkowa chmurka 231

Ciastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa(...)zimnej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: forma do muffinem papiloty truskawki do ozdoby Przepis: Najpierw mąkę, cukier, sól siekam z masłem. Kiedy masło będzie już drobne, to dodaję śmietanę i wodę. Zagniatam. Chowam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże

Gotowanie-uk
Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia 196

łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody truskawki Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą , mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje(...)Postępujemy tak do chwili wyczerpania ciastek lub do czasu aż pozostanie na środku niewielkie kółko (ok. 6 - 7 cm średnicy). Wierzch herbatników smarujemy odłożoną masą, układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała

Czary - gary w kuchni
Koktajl truskawkowy z zieloną natką 147

wypić od razu po przygotowaniu. Jeśli nie wypijemy całego przechowujemy go w lodówce. Koktajl truskawkowy z zieloną natką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g truskawek 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa 1 - 1,5 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół. W rzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki z masą śmietanowo - truskawkową 148

Cukier – ½ szklanki Masło rozpuszczone – 8 łyżek Jajko -1-2 szt Proszek do pieczenia-2 łyżeczki Mleko zimne -3/4 szkl Sól- szczypta Śmietana 36% - 400ml Cukier puder – 4 łyżki Truskawki – 10-15 dag Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec(...)temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki

Camilla w kuchni
Pancakes proteinowe 144

też lubi czasem zjeść jakiegoś gotowca?? Składniki: 3 miarki  pancakes proteinowych 70 ml wody/mleka twarożek truskawki miód Przygotowanie: Proszek wymieszać z wodą/mlekiem, odstawić na 3-5 minut. Po tym czasie smażyć na tłuszczu lub jeśli mamy patelnię teflonową, to na suchej patelni. Truskawki zblendować z miodem. Podawać przekładając placki na zmianę musem i twarożkiem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
KOKTAJL Z TRUSKAWEK 188

SKŁADNIKI: 1 jogurt naturalny ok 200 ml 1 banan 5-6 truskawek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Truskawki myję a następnie dzielę na połówki. Banana obieram i kroję na kawałki. Do blendera wlewam jogurt naturalny,dodaję owoce następnie dodaję płatki owsiane i miód. Wszystko blenduję. Przelewam do kubka. Wkładam do lodówki. Podaję z kostkami

Gotowanie Patki
domowe lody truskawkowo brzoskwiniowe na patyku 172

składniki: 150 g truskawek bez szypułek 180 g brzoskwiń bez pestek 2-4 łyżki cukru pudru 120 ml śmietany kremówki wykonanie: Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego naczynia naczynia blendera i miksujemy z 60 ml śmietanki oraz cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku). Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w osobnym naczyniu z pozostałą śmietanką, dodajemy cukier również

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z truskawkami 643

żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 4 białka  2 budynie waniliowe bez cukru  3/4 szklanki cukru  1/4 szklanki oleju  20 dkg truskawek przekrojonych na pół  Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką  Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą(...)lśniąca. Stopniowo dodaję, przesiany proszek budyniowy  Cieniutkim strumieniem, wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników  Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach  Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym

Proste Potrawy
Owocowe "Tiramisu" 289

pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Dodatkowo: 3 banany ok. 500 gram truskawek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Wykonanie: Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą(...)rabarbarową. Na to połóż kolejny blat biszkoptu, ułóż umyte truskawki i zalej masą serową. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego ozdób Tiramisu, oprósz kakao. Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.  Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność