sztuki "L", masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, truskawki 1/2 kg, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, margarynę miękką, cukier, aromat mikserem ucierać z 3-4 minuty na dużych obrotach, wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)mikserem składniki na dość gęste ciasto keksówka 25 cm wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać cienko tartą bułką na cieście poukładać umyte, osuszone truskawki delikatnie wciskać w ciasto piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, piec ciasto z 45-55 mimnut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak będzie zimne
W Mojej Kuchni LubięPowoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPowoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: 2 kg truskawek 2 żelfixy 2:1 1 kg cukru Truskawki rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami, zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem
Moje-pitraszeniePavlovej z truskawkami postanowiłam przygotować tort bezowy. Mamy teraz sezon na brzoskwinie, nektaryny i morele, więc wykorzystałam te drugie jako owocowy dodatek. Pracy przy tym torcie jest ciut więcej, ale dla tego smaku warto go przygotować :) Składniki : 4 białka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 220 g cukru łyżeczka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 g śmietany(...)nektarynek. Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze): 200 gram malin 50 gram truskawek 100 gram czereśni 4-5 łyżek gotowej granoli, np. tego przepisu 100 gram jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka nasion chia 1/2 szklanki mleka migdałowego + 1 łyżeczka nasion chia kilka dodatkowych(...)migdałowego z chia. Tak przygotowane maliny nakładam na warstwę granoli. Wykańczam całość odłożonym na wstępie musem z malin oraz puddingiem z mleka migdałowego z chia. Całość dekoruję malinami, truskawkami i czereśniami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę(...)piersi z kurczaka w marynacie należy przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić na 2/3 godziny. 3 . Gdy pierś będzie gotowa należy usmaży ją na patelni grillowej. 4. Sałatę myjemy, truskawki, mozzarelle i pierś z kurczaka kroimy na plasterki, całość układamy na talerzu i polewamy sosem. 5. Posypujemy orzechami, migdałami i ziarnami słonecznika
Coś z niczegoCiasto z najlepszą masą truskawkową Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy(...)pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Masa truskawkowa : Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia
Smaki Nataliiprzejdą” tego dnia przez setki palcy macaczy, jednak po to tam są Po trzecie…Deszcz niekoniecznie jest naszym przyjacielem Masz w planach kompoty czy dżemy z truskawek czy malin? Odpuść je sobie po deszczu. Tak delikatne owoce, mają po deszczu gorszy smak a nisko rosnące truskawki będą bardzo brudne, więc trzeba będzie długo trzymać je pod wodą
Mieszam w Garnkuczas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw
Kulinarna (nie)codziennośćryneczkach po prostu stoiska pękają w szwach. Wszystko takie kolorowe, aromatyczne i pachnące. Chce się spróbować wszystkiego na raz. Ale tak się nie da! Heheheh Po szparagach i truskawkach niestety już zostały wspomnienia. Szkoda, że tak krótko możemy się cieszyć tym smakiem. Niestety w tym roku się zagapiłam i nie zamroziłam nawet jednej truskawki ;-( Koniecznie muszę sobie odbić z malinami
SMYKWKUCHNIWspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemciasta z owocami. Uwielbiam takie zestawienie smaku. Ciasta są nie tylko pyszne, ale też cieszą kolorami. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie: 1. Najłatwiejsze ciasto z truskawkami. 2. Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe. 3. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. 4. Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach). 5. Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe
Słodkie okruszkiciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać(...)cukrem. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia masy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia. Truskawkowa warstwa: Truskawki czyścimy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i studzimy. Wystygniętą łączymy z truskawkowym musem i wstawiamy do lodówki, by stężała. Nektarynki obieramy i pozbawiamy
Karczma Honoriettyserka mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka pół laski wanilii 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny na mus owocowy garść truskawek garść białych porzeczek do dekoracji wiśnie Mleko z wanilią i cukrem zagotować, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści. Serek ze śmietanką zmiksować za pomocą blendera, Dodać mleko z wanilią, cukrem i żelatyną, i wymieszać. Wylać(...)foremek silikonowych. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki i porzeczki zmiksować dodając cukier od smaku. Polać musem gotowe deserki, Udekorować wisienkami i porzeczkami
Gotowanie jest łatwe