być mleko jakiekolwiek i będzie równie pyszny. Składniki: dwie porcje 1/ 3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego ,migdałowego u mnie 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego 300 g truskawek 1 łyżka cukru ,u mnie bez cukru Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą . Przesypujemy do garnka,dodajemy mleko lub wodę i gotujemy na małym ogniu około(...)minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę miksujemy z truskawkami i jogurtem naturalnym na gładki mus .Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej owoców lub jogurtu.Wstawiamy do lodówki ,podajemy zimny . Pomysł z Kwestia Smaku – dziękuję
Ladylaura.sobie zrobić bombę witaminową pełną zdrowia w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników i mamy deser bez wyrzeczeń ...na zdrowie! Składniki maślanka dobrze schłodzona garść daktyli garść żurawiny suszonej daktyle truskawki listki mięty lub bazylia Łyżkę nasion zalej w szklance zimną wodą, tak aby napęczniały. Mniej więcej pół szklanki wody. Do blendera o dużej mocy wrzuć umyte truskawki, suszoną żurawinę
Z Kuchni Do Kuchniwlać mleko i olej. Wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Każdą truskawkę od strony szypułki zamoczyć w mące i tą stroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę. Na koniec dodać płatki migdałowe
Kuchnia Pokoleńbezy na kilka godzin, by spokojnie wystygły. Przybranie: 100ml śmietany 30-36% 25g bezpestkowego niskosłodzonego dżemu malinowego 50g kwaśnej śmietany 12% (ja użyłam jogurtu naturalnego) 400g owoców - malin, truskawek, borówek amerykańskich, jeżyn etc. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy dżem, ja użyłam marmolady z dzikiej róży, masę ubijamy do momentu, gdy będzie tworzyć miękkie "górki". Nie ubijajcie jej zbyt(...)długo, gdyż może się rozwarstwić. Dodajemy śmietanę lub jogurt, tak jak zrobiliśmy to my. :) Na talerzu układamy bezę, do środka gniazdka wkładamy pokrojone owoce - my użyliśmy truskawek i granatów - na to dodajemy kilka łyżek śmietany i resztę owoców. Całość można posypać cukrem pudrem, kakao lub wiórkami czekolady. Smacznego
Cooking MonsterPrzepis zainspirowany klasycznym brytyjskim deserem. W mojej wersji pojawił się też ukochany banan. :) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej(...)pociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco
Cooking Monsterszklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 70 dag, galaretka agrestowa 2 opakowania jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia do masy wsypać budyń(...)mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na jednolite ciasto forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia - do blaszki dać ciasto, na wierzchu gęsto poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej
W Mojej Kuchni Lubiękasza jaglana na mleku migdałowym z truskawkami (w środku) i przecierem jabłko-mango ~ Wieki nie jadłam kaszy jaglanej! Jakoś o niej zapomniałam...nie wiem jakim cudem, bo uwielbiam jaglankę. Nie mogło dzisiaj zabraknąc w niej truskawek, które oczywiście ostatnio jem na kilogramy ♥ Dodatkowo przecier jabłko-mango, który jest po prostu idealny! :o ♥ Możecie kupić go na stronie alfa-koszyk.pl
breakfast of dreamsmąki 300g serka homogenizowanego waniliowego 70g cukru 3 jajka L 1/2 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego (razem 80g) 500g truskawek cukier puder 1. Serek, cukier, cukier waniliowy, jajka i olej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników(...)Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, wykładamy je na wierzch masy (większe przekrawamy). 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchnibezglutenowych możesz pozbyć się także glutenu. Owsianka wyszła gęsta i kremowa z wyraźnym smakiem tahini , który dodatkowo wzbogaciłam posypując ją jeszcze ziarnami sezamu. Dodatki w postaci banana i truskawek urozmaiciły tą smakowitą miseczkę i nadały jej słodyczy. Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka bio tahini (Primavika) szczypta stewi(...)łyżeczka ziaren sezamu truskawki, banan Przygotowanie: Płatki zalej 100 ml wrzątku i odczekaj aż napęcznieją. Następnie przełóż je do garnka, zalej mlekiem, dodaj stewię i masło sezamowe. Gotuj ok. 5 minut. Przełóż do miseczki, dodaj owoce i posyp sezamem
Zdrowie na języku :Pktóry znajdziecie tutaj polecam gorąco-tylko uważajcie bo ciężko się oprzeć żeby nie zjeść całego na raz ....mniam... Składniki: 55 g masła 110 g cukru 3/4 szkl. zmiksowanych truskawek(ok 170ml) 2 jajka +jedno żółtko PRZYGOTOWANIE: Najpierw stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą,bo ten krem robimy na parze. zaczynamy od masła,jak się rozpuści(...)dajemy cukier(cały czas mieszając,)dodajemy zmiksowane truskawki,następnie roztrzepane robotem jajka,i mieszamy cały czas na małym ogniu,aż zacznie gęstnieć,(w zależności od wielkości ognia-ok 20 min ) jak już odrobinę zgęstnieje(po wystygnięciu jeszcze troskę zgęstnieje),dajemy do słoiczków,zakręcamy dopiero jak wystygnie,krem trzymamy w lodówce do 2 tygodni smacznego
Swojskie jedzonkowreszcie mamy ciepło a jeśli ciepło, to koniecznie muszą być domowe lody. Dzisiaj lody truskawkowe :) Składniki: - 600 g truskawek - 8 łyżek cukru pudru - 4 żółtka - 400 ml śmietanki kremówki - 100 ml mleka - 2 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki miksujemy z połową cukru a następnie wkładamy do lodówki. Żółtka i resztę cukru ubijamy na puszystą masę. W garnku doprowadzamy do wrzenia
Zainspirowana w kuchniMilkshake o smaku truskawkowym z dodatkiem lodów waniliowych ... mniam! Ten drink jest idealny na upalne, letnie dni. Składniki na 1 porcję: 10 szt. truskawek 3 łyżki lodów waniliowych 50 ml mleka Przygotowanie: Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy ok. 30 sekund. Przelewamy do szklanki i pijemy ... na zdrowie
Alutka-Gotujesklepach często mają dużo cukru i kalorii, ale niewiele naturalnych składników, więc dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie lodów w domu. Aby to wykonać, wystarczy garść świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, malin lub porzeczek, a także szklanka śmietanki lub jogurtu naturalnego- jeżeli dbamy o linię. Po zmiksowaniu składniki przekładamy do foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej(...)bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek lub malin, a następnie podać w wysokiej szklance ze słomką. W upalne dni warto dorzucić kilka kostek lodu, a całość udekorować kilkoma listkami świeżej mięty oraz plasterkiem cytryny. Koktajl to zdrowa
Kuchcik gotujetylko zapraszam Was na małą ucztę ;-))) JAPOŃSKO - LIBAŃSKA SAŁATKA Z CIECIORKĄ NA PARZE SKŁADNIKI: - 1 puszka cieciorki na parze Bonduelle - 200 g sałaty mizuna japońska odmiana: musztarda - 150 g truskawek polskich - oliwa z oliwek najwyższej jakości (użyłam greckiej) - świeży młody koperek - sól himalajska - kilka kropel soku z cytryny - świeżo zmielony pieprz - 1 łyżka wody - papryczki padron WYKONANIE: - połowę cieciorki(...)parze z puszki przełóż do wysokiego naczynia, dodaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek, jedną papryczkę padron bez pestek, sól, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na gładką masę - truskawki umyj, wyszypułkuj, pokrój na cienkie plasterki - koperek posiekaj na drobno - sałatę umyj i osusz na ręczniku papierowym - w małej filżance wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, posiekany koperek, sól i pieprz
SMYKWKUCHNIowoców. Zdrowy, pożywny koktajl owocowy na śniadanie doda Wam siły na cały dzień :) Składniki: na jedną szklankę * 1 dojrzały banan * 1 kiwi * garść borówek amerykańskich * 7-8 truskawek Wykonanie: Banana i kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki oczyścić, umyć, przekroić na pół i razem z borówkami dodać do pozostałych składników. Wszystko razem zmiksować
Zrób to smacznie