Pojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów opakowanie herbatników biszkoptowych CUKRY NYSKIE 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny 3 galaretki 750 ml wrzątku 300 g mascarpone 1 kg truskawek 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki(...)smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Wylewamy tak przygotowaną masę serową na biszkopty * Na masę serową wykładamy warstwę herbatników biszkoptowych.. * Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy. * Połowę truskawek kroimy w kostkę. Wykładamy na biszkopty, wylewamy tężejącą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia. *Kremówki ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania. Wykładamy masę na zatężałą galaretkę. Na wierzch układamy połowki truskawek
Z Majeczką w kuchniżadnych dodatków czy przeróbek. Bardzo też lubię truskawkowy sos, któremu można nadać ciekawy smak za pomocą odpowiednich przypraw. Dziś u mnie z dodatkiem cynamonu, który fajnie podkreśla słodycz truskawek i w ten sposób nie potrzeba dodawać ani grama cukru czy innego słodzika. Moja propozycja to dla niektórych deser, dla innych drugie śniadanie. Nie ważne jak się zowie to cudo, ważne(...)składniki na 3 porcje 1 jogurt grecki 1 jogurt naturalny 6 łyżek płatków owsianych górskich 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki miodu sos truskawkowy truskawki cynamon wykonanie Przygotowanie granoli: płatki mieszamy z wiórkami, dodajemy stopiony miód i olej kokosowy. Wszystko łączymy ze sobą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Przysmaki Karolkiteż dodawać do koktajli czy smoothies. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję deser, którym możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 łyżki nasion chia 150 ml napoju/mleka migdałowo-ryżowego truskawki do dekoracji i musu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowo-ryżowym, możemy dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, mieszamy(...)odstawiamy na około 4 godziny (lub całą noc) do lodówki. Po tym czasie uzyskamy gęsty pudding chia. Do naczynia (słoika) wkładamy pokrojone truskawki i przykrywamy je warstwą przygotowanego wcześniej puddingu chia. Jogurt i kilka truskawek miksujemy na gładki mus, który dodajemy do deseru i dekorujemy truskawką
Smakowity Blog Kulinarnyciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej i bardziej wiosennej. Padło więc na aromatyczne truskawki, delikatną ricottę i odrobinę rumu dla przełamania smaku. Wyszło bosko! Cały tort był dokładnie taki, jak zaplanowałam: orzeźwiający, lekki i delikatny, ale w żadnym razie nie mdły. A dekoracja zadowoliła(...)marcepanu 65 g cukru pudru 85 g miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 65 g cukru 86 g białej czekolady mus rumowy z truskawkami: 500 g sera ricotta 225 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki rumu 6 listków żelatyny 50 ml mleka 400 g truskawek krem maślany: 125 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na rabarbar już rozpoczęty więc zapraszam na smakowite bułeczki.Pyszne drożdżówki z rabarbarem i dodatkiem truskawek.Idealne na niedzielny podwieczorek :).Do rabarbaru dodałam trochę słodkich truskawek bo rabarbar był tak kwaśny jak nie wiem co :). SKŁADNIKI 3 szklanki 180 ml mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko 100 g masła troszkę soli(...)truskawek 150 g cienkiego młodego rabarbaru białko do posmarowania WYKONANIE Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy drożdże dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy zaczyn na 15 min.Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól,jajko,resztę cukru oraz masło i wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz
Mała w garnku mieszaprzypadku tego ciasteczka:) Marcin robił na śniadanie swoje pyszne jajka zapiekane w cieście francuskim i zostało połowę opakowania. A że w tym samym dniu ja robiłam ciasto z truskawkami, które również zostały, postanowiłam wykorzystać „resztki” i upiekłam ciasteczko z białym serem i truskawkami. Poszło całe, jeszcze ciepłe:) 25 minut 2 porcje 200 g ciast francuskiego 100 g truskawek(...)masła Ciasto francuskie zgiąć na pół, jedną połówkę ponacinać wzdłuż co około 1 cm. Serek pomieszać z cukrem pudrem, nałożyć na część ciasta, która nie jest nacięta. Następnie ułożyć truskawki i zawinąć naciętą połową ciasta. Posmarować wierzch ciasta masłem. piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Posypać cukrem pudrem Banał
Ania i Marcin gotująsobie, że nie będę kupować owoców, bo mam ich pełną zamrażarkę i muszę najpierw je zużyć. Oczywiście wiecie, jak to się skończyło: w piątek wróciłam do domu z kilogramem truskawek, kolejnym rabarbaru i sześcioma pudełeczkami z malinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego(...)odrobinę tylko zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosób) Naleśniki: - 5 łyżek mąki pszennej - 1 jajko - woda - 1-2 łyżki oleju - 1 duża szczypta soli - 1 łyżka wasabi w proszku - 0,5 kg truskawek - 150 g serka homogenizowanego - 0,5 łyżeczki cukru pudru S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Smażymy naleśniki(...)podanych składników, dzięki wasabi jest on nieco ostry i lekko zielonkawy ;). każdy z nich zwijamy w rulon i kroimy na tagliatelle. 2/3 truskawek miksujemy z serkiem homogenizowanym. tak przygotowaną masą zalewamy naleśnikowy makaron, dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plastry (zostawiamy 2 do dekoracji), mieszamy. dekorujemy danie pokrojoną truskawką i odrobiną cukru pudru, konsumujemy
Gocha gotuje!jajka biała masa 600 g zmielonego twarogu 1 budyń o smaku waniliowym bądź śmietankowym (64 g proszku) 1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g) 1 jajko różowa masa 300 g truskawek mrożonych 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 1 galaretka, np. o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody 1/4 szklanki zwykłego cukru (80 g) Najpierw przygotować mus truskawkowy . Mrożone truskawki przełożyć(...)garnuszka, zasypać cukrem i gotować, aż do rozmrożenia. W szklance wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Gdy truskawki będą już miękkie to odlać sok i zmiksować je za pomocą blendera. Do zmiksowanych truskawek dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszać. Zostawić do stężenia. Następnie przygotować czekoladowy spód : masło pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić masło i dodać
Ugotowaćdzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam. Moja propozycja to t ruskawkowa tarta bez pieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu, gdyż są to owoce zbierane w sezonie. Przygotowanie(...)inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła
kolorowotorcikowośniadaniowe rozpieszczanie organizmu – sycące płatki owsiane górskie, awokado pełne cennych tłuszczów, nasiona chia, sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki migdałów, miód i oczywiście lekko kwaśne i aromatyczne truskawki. No i nikt już nie powie, że płatki owsiane na śniadanie to nuda ;p Wystarczy dodać owoce, ziarna, nasiona, czy orzechy, które z rana możemy spożywać bez wyrzutów sumienia. Directions(...)Gotuj co jakiś czas mieszając, aż większość wody wyparuje – zajmie Ci to dosłownie kilka minut. Przełóż płatki do miseczki – jeśli dobrze tolerujesz mleko, możesz dodać odrobinę. Umyj truskawki i pokrój je na plasterki. Obierz i pokrój w plastry awokado. Ułóż truskawki i awokado na płatkach. Posyp pestkami i nasionami. Całość polej miodem i wcinaj na zdrowie Składniki
Eat me! Fit me!kojarzyły Wam się ze zwykłym wypiekiem, nawet nudnym, to przy tej babce zmienicie zdanie. Jest rewelacyjna w smaku! Delikatna dzięki olejowi rzepakowemu i jogurtowi naturalnemu, a kawałki czekolady i truskawki są świetnym dodatkiem i idealnie do siebie pasują. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Zapewne zachwyci niejednego gościa. Wielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole(...)soli 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifemój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową) 1/4 szklanki kakao naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć
moj przepis nasmaku i koloru na talerzu. Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką jest wbrew pozorom prosta i szybka, a jeśli zrezygnujecie z kaczki, będzie jeszcze prościej :) Do sałaty użyliśmy truskawek, mango i borówek. Możecie je jednak także zastapić bądź wymieszać ze śliwką, gruszką i bananem – także będą pasować. Jeśli natomiast chodzi o kaczkę – tylko i wyłącznie piersi(...)drobną kostkę 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju rzepakowego kilka truskawek 1/2 mango 100g borówek amerykańskich garść migdałów w płatkach kilka plastrów szynki parmeńskiej sól, pieprz pierś z kaczki – opcjonalnie ok. 50 g sera pleśniowego – opcjonalnie Wykonanie: Do sporej miski
Pociąg Do Kuchniśniadania. W niedzielę obudziliśmy się dosyć późno. Słońce było gdzieś głęboko za chmurami, dlatego postanowiłam, że śniadanie musi być słoneczne. Słodki omlet z marchewką i pomarańczami podany ze zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem mango. Taki kolorowy posiłek zdecydowanie wprowadził nas w dobry nastrój :) 3 porcje: 5 jajek szklanka marchewki kostka Hortex pomarańcza łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka masła klarowanego łyżeczka masła(...)klarowanego do marchewki łyżeczka cukru do marchewki szczypta soli szklanka truskawek Hortex (przekładam do lodówki dzień wcześniej, aby się rozmroziły) pół mango Przygotowujemy marchewkę. Bez rozmrażania podsmażamy ją na maśle klarowanym. Przyprawiamy solą i cukrem. Zalewamy taką ilością wody, aby była przykryta i dusimy 9 minut. Odsączamy z wody i odstawiamy. Pomarańczę filetujemy, a z pozostałości wyciskamy sok, który
Mienta blog