Gorące, piękne letnie dni. Na krzaczkach pojawiają się już truskawki (nie ma ja swoje owoce ) Coś pięknego, co warto uczcić szklaneczką pysznego, chłodnego napoju. Kilka składników, które nie tylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Uwielbiam czerwień i zieleń zamkniętą w jednej szklance A Wy? Składniki: około 6 truskawek 4-5 kostek lodu syrop z malin z lipą – u mnie(...)Nasze Domowe kilka lisków świeżej mięty kilka listków świeżej melisy woda – u mnie lekko gazowana Przygotowanie: Do wysokiej szklanki / pucharka wkładamy 3-4 pocięte truskawki, następnie kostki lodu, resztę truskawek, listki świeżej mięty i melisy. Kolejno na dno lejemy syrop z malin z lipą (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Zalewamy wszystko wodą i lekko mieszamy. Najlepiej smakuje, gdy postoi
Słodkie okruszkidało się z niego uformować wałek i pociąć na odpowiednie porcje. Przyznam, że w smaku są bardzo delikatne i doskonale komponują się z owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie to dla was alternatywa dla klusek gryczanych czy też jaglanych. Zapraszam(...)ciasto : 400 g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 2 duże jajka 200 g mąki ryżowej Melvit płaska łyżeczka soli Na sos 250 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta cynamonu świeże truskawki (kilka sztuk) dodatkowo do przybrania 1 łyżeczka ciemnej melasy karobowej lub trzcinowej listki świeżej melisy do podania Wykonanie : 1. Przygotowanie ciasta na kluski rozpoczynamy
vaniliowoczekoladowaCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml. wody. 1/3 szklanki odlać do miseczki (będzie potrzebna do maczania biszkoptów). Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami mascarpone i dokładnie mieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszny zdrowy owocowy sorbet w smaku przypominający lody :).Bardzo prosty w przygotowaniu-orzeźwiający,w sam raz na te upalne dni. SKŁADNIKI 3 dojrzałe banany 250g truskawek WYKONANIE Banany kroimy na plasterki i wkładamy do zamrażarki na parę godzin.Możemy użyć świeżych bananów ale jak użyjemy mrożonych bananów sorbet ma bardziej puszystą konsystencję.Można też użyć mrożonych truskawek a świeżych bananów(...)względu na to że jest sezon na truskawki szkoda byłoby użyć tych mrożonych. Zamrożone banany miksujemy z umytymi truskawkami na jednolitą masę,można podawać od razu ale lepiej sorbet jeszcze na ok.godzinkę wstawić do zamrażarki.Polecam serdecznie sorbet jest bardzo pyszny! SMACZNEGO
Mała w garnku mieszajest bez laktozy i bez cukru! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka ryżowego szczypta soli 1 mały banan do podania truskawki, maliny, borówki miód (lub syrop klonowy - w przypadku wegan) do smaku Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka ryżowego(...)posolić. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę lekko ostudzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, a następnie dodać obranego banana i wlać 1 szklankę mleka ryżowego. Całość zmiksować, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przygotowany budyń przełożyć do pucharków/bądź na głębokie talerze. Ozdobić plasterkami truskawek, malinami
Ugotowaćorzeźwiająca. Bazą są mleko kokosowe oraz jogurt, a smak nadają pieczone, i karmelizowane w cukrze trzcinowym morele. Deser nieco może przypominać w wykonaniu panna cottę ale ma inną formę. Truskawki i świeże zioła w postaci mięty i melisy przenoszą deser na wyższy poziom jeśli chodzi o doznania smakowe. Zabieg karmelizacji samych moreli pozwala na wydobycie głębi ich smaku. Zatem jeśli(...)łyżki cukru waniliowego 2 łyżki ekstraktu z wanilii 350 g świeżych moreli 4 łyżki jasnobrązowego cukru trzcinowego 1 morela 3-5 sztuk truskawek skórka cytrynowa świeża melisa lub mięta Wykonanie : 1. Morele myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Dodajemy na patelnię i posypujemy jasnym cukrem trzcinowym. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru
vaniliowoczekoladowajuż przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie(...)mleka 120 g roztopionego masła SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g miękkiego masła 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej DODATKOWO: 300 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: W misce wymieszaj przesianą mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rozcierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie(...)mleka 120 g roztopionego masła SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g miękkiego masła 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej DODATKOWO: 300 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: W misce wymieszaj przesianą mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rozcierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie
Słodko-Słony Świat IlonyCześć Niedawno mama ze stoiska z informację, że sezon truskawkowy na dniach się skończy. Spieszmy się nacieszyć truskawkami, puki są dostępne. Poniższy przepis to efekt eksperymentów z przepisem z dodatku do Chwili dla Ciebie (z 03.07.2014 r.) . Eksperyment był poniekąd wymuszony (część truskawek kupionych z myślą o placku "wyparowało" zanim zabrałam się za pieczenie - stąd borówki), a poniekąd świadomy (użycie(...)proszku do pieczenia, 5 żółtek, 4-5 łyżek cukru, Piana: 5 białek, ½ szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego), ½ szklanki oleju, szczyptę soli, Dodatkowo: ½ kg truskawek, 250 – 300 g borówek amerykańskich, tłuszcz do wysmarowania blachy, bułkę tartą. Jajka sparz i oddziel białka od żółtek. Owoce umyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj
blog.moje-pasje.infoTruskawkowy sezon w pełni. Dziś kuszę Was przepysznym, delikatnym sernikiem , na którym znajdziecie przepyszne truskaweczki. Przeważnie serniki z truskawkami, to takie na zimno, prawda? A ja stwierdziłam, że pieczony sernik z mnóstwem truskawek i pyszną galaretka na wierzchu też musi być przepyszny i taki właśnie przygotowałam moim domownikom. Ja już się o przekonałam,że smakuje wyśmienicie, a Ty wypróbujesz(...)Polskiego MLEKOVITA 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników okrągłych kakaowych CUKRY NYSKIE 30 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml wrzątku do galaretki Wykonanie: Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę
Z Majeczką w kuchniPyszny i niebanalny deser na wyjątkowe okazje. Zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy. Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :) Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną. Ptysie: szkl wody 100 g masła szczypta soli(...)mąki 5 jajek lody waniliowe 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki uprażonych płatków migdałów kilka dużych truskawek Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym
Smakołyki Asiszklanki cukru 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka truskawki Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło z jogurtem i jajkami w jednej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej(...)masy. Wykładamy masę do 3/4 papilotek. Truskawki kroimy na 4 części i wkładamy do każdej muffinki na wierzch po 3 -4 kawałki dociskając truskawki odrobinę do środka muffinek. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-30 minut. Artykuł Muffiny z truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSezon na truskawki trwa a więc mogę Wam zaproponować pyszny, prosty w wykonaniu deser jogurtowy z musem truskawkowym :) Zdrowa propozycja dla łasuchów ;) Składniki : pół kg truskawek 750 g jogurtu naturalnego 4 łyżki żelatyny 4-5 łyżek cukru trzcinowego 4-5 łyżek do truskawek Sposób przygotowania: Miksujemy truskawki blenderem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Intensywnie mieszamy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy
Różne smaki w kuchnisię męczyć z ucieraniem ciasta, wyciąganiem mikserów? Po co czekać, aż wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową? Z moim przepisem na „Proste ciasto z truskawkami bez miksera” nie musicie się tym wszystkim przejmować. Wystarczy wyjąć, wymieszać i upiec. Prosto, szybko, smacznie! Ostatnio oszalałam na punkcie moich ciast i deserów bez miksera , i piekę oraz tworzę nowe przy każdej(...)możliwej okazji. W świecie kiedy czasu wciąż na wszystko brakuje, takie przepisy są na wagę złota :) Spróbujcie koniecznie przepis na to ciasto z truskawkami, tym bardziej że sezon na truskawki w pełni. Polecam Wam również „ Ciasto z rabarbarem i kruszonką ” oraz „ Ciasto cytrynowe „, a dla miłośników małych babeczek polecam „ Muffinki cytrynowe ” – wszystko
Moja Delicjaidealną słodką przekąską dla wegan. Poniższy pudding jest prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać, wstawić do lodówki...i po kilku godzinach podać z pokrojonymi truskawkami. Polecam! Składniki na 2 małe porcje: 25 g nasion chia 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego (250 ml) 1 łyżeczka ksylitolu (do smaku) kilka sztuk świeżych truskawek Do mleka wsypać(...)lodówki (najlepiej na całą noc, ponieważ nasionka chia muszą wchłonąć mleko). Co jakiś czas, pudding przemieszać, aby nasionka chia równomiernie napęczniały. Gotowy pudding przelać do 2 literatek/małych słoiczków. Truskawki umyć, obrać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotowane truskawki przełożyć na wierzch puddingu. Deser od razu podawać
Ugotować