Idealny do przekładania tortów śmietanowych! Ale równie pysznie smakuje w formie deseru, serwowanego w pucharku razem z owocami bądź galaretką- posypany wiórkami czekoladowymi lub polany sosem toffi! Pychota! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia(...)ozdobienia tortu, który ma być transportowany, lub ‘wytrzymać ‘ jakiś czas poza lodówką- warto do cukru pudru dodać śmietan-fix, który utrzymuje właściwą konsystencję śmietany. Przygowowanie kremu : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania
Domowe Tortydobre i smaczne efekty wymagają poświęceń Poniżej wynik moich eksperymentów- przepis na pyszny, czekoladowy krem- idealny nie tylko jako wyszukany deser, lecz również świetnie nadający się do przekładania tortów. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 1o0 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 3 łyżki drobno posiekanych(...)śmietany, dodajemy nutellę, następnie miksujemy na niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. -jeżeli zamierzamy zrobić deser : dla uzyskania ładnego efektu- nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów, następnie obsypujemy go orzeszkami. -gdy przekładamy tort : rozprowadzamy krem na biszkoptowym blacie i lekko opruszamy go orzeszkami. Uwaga : unikamy wymieszania kremu z orzeszkami- uniemożliwi to nam swobodne wyciskanie kremu przez rękaw
Domowe Tortysklepach i na bazarkach pojawił się już rabarbar. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak tych łodyg, dlatego prócz pysznego kompotu postanowiłam wyczarować z niego coś jeszcze… Padło na tort bezowy przekładany bitą śmietaną i rabarbarowym curdem z dodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się(...)wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem
MyCookBook.plZostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)biszkopt, bo najlepiej kroi się na drugi dzień. Drugiego dnia przekładam, a trzeciego kiedy dobrze zastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu. * Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami. * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort Red Velvet (Red Velvet Cake) to chyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy(...)dlatego aby przyciemnić barwę dodawano do ciasta kakao. Kakao, reagujące z octem i maślanką, jeszcze wzmacniało barwę – choć dopiero w czasach chemicznych barwników uzyskano naprawdę wyrazistą czerwień. Czerwony tort był piękny i stał się bardzo popularny. Odróżnia się od innych nie tylko kolorem, ale także składem: w red velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także
Poezja smakuAnastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort. U mnie w wersji orzechowej(...)możecie wybrać sobie kawę, którą preferujecie najbardziej. Dodatkowo ja nie robiłam tortu jaki się normalnie podaje, tylko zwykły biszkopt przełożony masą, chociaż tort też miałam przyjemność zrobić, ale to było bardzo dawno temu i nie posiadam żadnych jego zdjęć. Więc musicie zadowolić się zdjęciem pół-tortu:) Składniki: 4 jajka 4 łyżki wody 3/4 szklanki cukru
Ciasteczkowy PotwórObiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy(...)jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim
mojewypiekiinietylkoprzy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się(...)zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna znana jest od dawna. Fontanna czekoladowa wygląda jak kilkupiętrowy tort. Gorąca czekolada spływa kolejno po kaskadach, a goście zanurzają w niej kawałki owoców, ciasteczek, wafelków. Najlepiej zamówić taką fontannę w profesjonalnej firmie łącznie z obsługą. Ciekawą nowością szczególnie w lecie
Kulinarny karnet Christopherarównież wreszcie trochę odpocząć. Ostatnio mój organizm wyraźnie się tego dopomina, a ja zdecydowałam się w końcu go posłuchać :) Dlatego postanowiłam dziś dodać przepis na pyszne ciacho, a właściwie tort, który może stać się bohaterem zarówno wielkanocnego jak i urodzinowego stołu. Natomiast jutro oddam się kulinarnym eksperymentom, a później już tylko błogiemu lenistwu :) Ale, ale... Najpierw wspomniany tort. Nie byle(...)już doczekać, kiedy zrobię go latem ze świeżymi owocami. Nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę o boku 20 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli
Ratunku obiadKilka dni temu moja ukochana Coreczka skonczyla 3 latka. Z tej okazji bylo przyjecie i oczywiscie tort. Torty zawsze robilam sama i zawsze staralam sie by byly w guscie dziecka. Myslalam, ze tym razem bedzie tak samo. Juz slyszalam jak Viki mowi, ze chce tort z Myszka Mickey albo z Kubusiem Puchatkiem. Na sama mysl robilo mi sie slabo(...)czasem Viki nie miala zadnych wymagan, Ona chciala miec tylko tort ze swieczka. Dmuchanie swieczki to najwazniejsza sprawa tego dnia i nie wazne gdzie ta swieczka bedzie zatknieta. Dlugo myslalam jaki ten tort ma byc, ale sama nie wiedzialam co chce zrobic. Przegladalam rozne ksiazki, wycinki z gazet i stwierdzilam, ze opuscilo mnie natchnienie :( Gdy w koncu przyszla chwila robienia
Przysmaki KarolkiPyszny i lekki tort to moja propozycja na podwieczorek. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu. Dla wielbicieli kawowych smaków. Kawowy smak przełamałam lekko kwaśnym malinami, i to był dobry pomysł. Do tego subtelna i delikatna dekoracja. Bardzo polecam. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki ulubionej kawy(...)smaku ulubiona kawa cappuccino do smaku ( proszek ) 1 szklanka malin ( świeżych lub mrożonych ) Dodatkowo: jadalne kwiaty do dekoracji ( u mnie bratki i stokrotki ) kawa do nasączenia tortu ( zaparzona i wystudzona ) Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie
Izabelawkuchniwłaściwie tort kawowy z kajmakiem i czekoladą – bo to jest pełnia smaków tego tortu ? Bardzo fajne połączenie smaków, delikatna dekoracja i tort urodzinowy gotowy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 jajka 5 łyżek musu jabłkowego 1 szklanka oleju 1 ¼ szklanki śmietanki 18% Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie(...)dodaję do niej kajmak i mascarpone i delikatnie miksuję na małych obrotach do połączenia się składników. Dodatkowo – 220 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Teraz przystępuję do złożenia tortu. Ciasto kroję na trzy równe blaty. Nasączam pierwszy blat 1/3 kawy, wykładam dżem, na dżem krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, blat nasączam, wykładam krem kajmakowy i przykrywam trzecim blatem. Trzeci
Słodki sentymentTort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na Boże Narodzenie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 2 szklanki jogurtu naturalnego 4 jajka 1,5 szklanki oleju Przygotowanie: Mąkę, cukier, proszek(...)czekoladę, cały czas miksując. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników. Dodatkowo: 100 g dżemu pomarańczowego 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu: Ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy blat kładę na talerzu lub paterze i nasączam 1/3 wody z cytryną. Następnie blat smaruję połową dżemu z pomarańczy (zostawiam 1 cm rantu
Słodki sentymenttort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” ? Czy się udało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka(...)minut do suchego patyczka. Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Każdy biszkopt przekroiłam na pół. Do nasączenia tortu: 1 ½ szklanki letniej wody 1 cytryna (wyciśnięty sok) Składniki na dwie żelki pomarańczowe o średnicy 18 cm: 1 kg pomarańczy Skórka otarta z 2 pomarańczy 3 łyżki miodu 5 łyżeczek żelatyny
Słodki sentymentświąteczny stół upiekłam taki tort, a dzisiaj dzielę się z Wami recepturą. Orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i delikatnym kremem marcepanowym. Do tego delikatna dekoracja z prażonych i siekanych orzeszków ziemnych. Tort lekki, pyszny i na każdą okazję. Bardzo polecam. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)śmietanki kremówki 30 % 150 g marcepanu Dodatkowo: 2-3 łyżki siekanych orzeszków ziemnych lub migdałów pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z orzechami
Izabelawkuchni