Lekki tort z batonikami Princessa będzie idealny na wspólne świętowanie w okresie letnim niezależnie od okazji. W wakacje przecież wszyscy lubimy zajadać się owocami. Nie jest też zbyt słodki, więc sprawdzi się nawet w czasie dużych upałów. Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/lekkitortzowocami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content(...)szklanki cukru, 2 \u0142y\u017cki wody, s\u00f3l,\r","MASA \u015aMIETANOWA: 500ml \u015bmietanki 30%, serek mascarpone, 2 batoniki princessa,\r","OWOCE: bor\u00f3wki i maliny,\r"],"name":"Tort z batonikami Princessa","recipeCategory":"desery, torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["BISZKOPT: Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem.\r","Nast\u0119pnie doda\u0107 po jednym \u017c\u00f3\u0142tku i dalej
Bardzo Gruby SmokStaram się na każdą domową uroczystość jak najwięcej przygotować sama. Ciasta, dania, torty. Gdy byłam w ciąży niestety w znacznym stopniu nie dawałam rady, ale teraz już znów mogę. Ostatnią uroczystością, która była w naszym domu był Chrzest Święty Ignacego – pierwotna data miała być w Wielkanoc, ale ze względu na pandemię musieliśmy tę datę zmienić i wybraliśmy bezpieczny sierpniowy(...)dzień. Oczywiście tort nie jest idealny jak z cukierni, ale dokładnie wiem, co w tym torcie się znajduje. Oprócz znanych składników mam nadzieję, że za kilkanaście/kilkadziesiąt lat dzieci docenią to, co dziś ja doceniam – wspomnienia i serce włożone w przygotowania. Tort wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej z malinami i bitą śmietaną. Składniki: Biszkopt (tortownica
dom-agi.plŻelka jeżynowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jeżyn do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego. Polecam zrobić zapas jeżyn na zimę! Uwaga! Żelkę jeżynową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się(...)żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Żelka z czerwonej porzeczki – śr ok 15 cm, wysoka 7 mm: 250 g świeżych/mrożonych jeżyn
Słodki PomysłŻelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka, dlatego warto dodać do niej trochę soku z cytryny. Uwaga! Żelkę truskawkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei(...)się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 16-17 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Żelka truskawkowa – śr 16 cm , wysoka 1 cm: 260 g świeżych/mrożonych
Słodki PomysłŻelka z rabarbaru to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka rabarbarowa o kwaskowatym smaku idealnie przełamuje słodycz kremów. Ilość cukru w przepisie zależy od tego jak kwaśny będzie Wasz rabarbar. Polecam również mus z rabarbaru do tortu. Uwaga! Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka rabarbarowa nie może wystawać poza krem(...)ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokół żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm można zrobić żelkę o śr 16-17 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Żelka z rabarbaru – śr 16 cm , grubość żelki
Słodki Pomysłnasze dzieci. Urodziny dzieci w tym roku wypadły na czas kwarantanny. Urodziny Franka przypadły w czasie największej izolacji, pod koniec marca. Spędziliśmy je w czwórkę, upiekłam bezę zamiast tortu, a pod wieczór zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia z przebierankami. Śmieję się do siebie na samo wspomnienie, bo mieliśmy ubaw po pachy, choć na dnie serca krył się smutek. Hania swój(...)tort planowała od dwóch miesięcy. Rysowała projekty na kartkach, co ma się znaleźć w środku i jak ma być ozdobiony na zewnątrz. Ten, który powstał, przeszedł jej i moje oczekiwania. Upiekłam biszkopt, razem zrobiłyśmy kremy, pomogłam przełożyć, ale całe wykończenie to robota Hani. Była bardzo, bardzo zadowolona z tego dzieła. Miała być jeszcze czekolada delikatnie spływająca na boki, ale doszłyśmy
bistro mamadomowe wypieki. Gorzej jeżeli jest się raczej kulinarnym beztalenciem. Ale czy to przypadkiem nie wymówka, wszak mamy dla Was przepis, który zawsze się udaje i to przepis na tort. Zatem zamiast kupować kolejne ciasta w cukierni, warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej, że smakują nieporównywalnie lepiej. Jeżeli macie trochę czasu, to koniecznie upieczcie tort, tym bardziej że z naszymi radami(...)można iść na skróty i kupić bitej śmietany w sprayu, ani też produktów typu śmietanka, które obok prawdziwej śmietany nawet nie stały. Przez takie rzeczy możecie zepsuć cały tort. Podobnie rzecz ma się z masłem, musi być masło, a nie margaryna. Koniecznie zaopatrzcie się w mąkę tortową, ale również w cukier biały, przy czym koniecznie musi on być drobny
jakszef.plJoconde ma przyjemnie wilgotną strukturę. Nie obsycha zbyt szybko i idealnie nadaje się do przycinania. Dlaczego biszkopt Joconde? Wszystkie te powyższe cechy sprawiają, że biszkopt Joconde idealnie pasuje do tortów literkowych (number cake, alphabet cake). Torty literkowe to takie gdzie warstwy ciasta przycięte są na różne kształty i przełożone warstwami kremu. Szkopuł polega na tym, że nie każde ciasto nadaje(...)się do tortów tego typu. Musi być odpowiednio wilgotne , aby brzegi ciasta nie przesuszały się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany mu kształt i nie pokruszyło się. Tort pracowni Sweet Dreams Maji Cembrowskiej Alternatywą do biszkoptu Joconde jest ciasto kruche na migdałach. W smaku bardzo dobre jednak nie tak miękkie jak Joconde . Niektórzy skarżą się
SmartBake.plTort malinowy pojawił się z okazji urodzin w naszej rodzinie. W dość nietypowy sposób były świętowane urodziny, bo na odległość. No cóż, trzeba sobie jakoś radzić Od czasu do czasu nadmiar kalorii, może być całkiem pożyteczny, na poprawę chociażby humoru:) Tort przekładany konfiturą malinową , swojej roboty( zapasy powoli się kończą) oraz kremem śmietanowo malinowym. Smakował obłędnie, nie pozostaje(...)porcjami dosypywać do ubitej masy, mieszać łyżką, nie miksować. Formę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja dodatkowo obłożyłam tortownicę obręczą aby ją podwyższyć, bo chciałam mieć wysoki tort, a nie piec 2 razy. Można z folii aluminiowej złożonej na 3 razy taki pasek owinąć wokół tortownicy na górze, podwyższając brzeg formy. Druga opcja użyć tortownicy większej, trzecia rada upiec
gotuj ze mnąroku, na trzecie urodziny moja córeczka Hania zażyczyła sobie tort na urodziny z bohaterkami bajki Shimmer i Shine. Bohaterki mają niebieskie i różowe włosy, dlatego biszkopty do tortu i krem maślany zrobiłam właśnie w tych kolorach. Dodatkowo boki obsypałam jadalnym brokatem, który bohaterki bajki wprost uwielbiają. Biszkopty przełożone zostały masą z serka mascarpone i śmietanki 36%, a w środek dodatkowo(...)włożyłam maliny w galaretce. Może tort nie jest idealny pod względem wyglądu (córcia tak bardzo chciała patrzeć jak go ozdabiam, aż w niego wpadła i był niestety troszkę krzywy), to był naprawdę smaczny, a córeczka zachwycona:) Na dwa biszkopty o średnicy 23 cm: 6 jaj L 6 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krylowa KuchniaPierwotnym planem było upieczenie samego ciasta cukiniowo-czekoladowego , ale gdy już było w piekarniku i zaczęło ładnie pachnieć, zdecydowaliśmy się zrobić z niego tort. Przygotowanie kremu zajęło kilka chwil i przy odrobinie dodatkowej pracy wieczorem mogliśmy się delektować pysznym tortem cukiniowo-czekoladowy . Cukinia i w tym wypieku potwierdziła, że bardzo dobrze nadaje się do ciast i dobrze odnajduje się także(...)bardziej złożonych kombinacjach. Składniki na tort cukiniowo-czekoladowy Ciasto: 300 g cukinii 250 g cukru 4 jajka 120 ml oleju 250 g mąki 50 g orzechów włoskich 50 gorzkiej czekolady 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem: 100 g masła 125 g margaryny 3 jajka 3 łyżki cukru 5 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki
niecodziennikparytylko zobaczyliśmy zdjęcie tortu malakoff , od razu wiedzieliśmy, że przypadnie on nam do gustu. To ciasto bez pieczenia składa się z biszkoptów, lekkiej masy kremówkowo-mascarponowej i dużej ilości migdałów. Wszystko to powoduje, że tort malakoff chce się jeść, jeść i jeść. Składniki na tort malakoff 180 g masła w temperaturze pokojowej 180 g cukru pudru 4 żółtka 180 płatków(...)rumem, wyłożyć resztę masy, na koniec położyć zwilżone biszkopty. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnego dnia przystąpić do wykańczania i ozdobienia tortu, zaczynając od namoczenia płatka żelatyny w szklance zimnej wody (przez 10 minut). Odcisnąć go i rozpuścić w mikrofalówce lub w łyżce gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 350 ml dobrze schłodzonej kremówki
niecodziennikparyCześć! Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności. Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni taki robią. Tu dziękuję kochani za podzielenie się swoim doświadczeniem w robieniu tego tortu :* Okazało się, że wykonanie go właściwie nie jest bardzo skomplikowane a trzeba dać upust naszej własnej fantazji(...)też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu
Pieprzyć z FantazjąOpis Tort tęcza: Tort tęcza to piękny, kolorowy tor, który robi ogromne wrażenie wizualne. Jeżeli chcecie uradować swoje dzieci, polecam przygotować im właśnie taki tort. Sprawdzi się idealnie na dziecięcych przyjęciach ale także jest idealny dla dorosłych. Tor z zewnątrz nie wyróżnia się niczym niezwykłym. Przypomina wręcz tradycyjne torty, które zawsze przygotowujemy. Natomiast to przekrojeniu zaskakuje nas kolorowym wnętrzem. Tort(...)składa się z kilku warstw. Każda warstwa posiada biszkopt innego koloru. Stąd właśnie nazwa tęcza. Przygotowanie tortu wymaga trochę cierpliwości i czasu, ponieważ każdy biszkopt należy przygotować oddzielnie. Warto jednak go zrobić, ponieważ jest przepyszny. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 120 g mąki ziemniaczanej 360 g masła
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne