Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 250********************* Są takie dni, kiedy mam ochotę zjeść coś wystawnego, eleganckiego. Są takie chwile, kiedy chciałabym z kimś spędzić cudownie czas. Są takie chwile, kiedy przypominam sobie
W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 209******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina,
W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 208********************* Znalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I
W kuchni Karmel-itki
Szybki post. ZUPA POROWA Z SERKÓW TOPIONYCH. 241*********** POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną
W kuchni Karmel-itki
Indyjskie rogrzewanie. CHAI MASALA. 198******* Siedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis. Uwielbiam indyjskie smaki
W kuchni Karmel-itki
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 266****** Czasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach
W kuchni Karmel-itki
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 264********** Wiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii? Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar
W kuchni Karmel-itki
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 290*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itki
Orientalne produkty firmy Ambic. /wpis reklamowy/ 190***** W ostatnich dniach otrzymałam paczuszkę. Niewielki, tajemniczy kartonik od firmy Ambic, a dokładniej Alborz Multi Business Company. Firma Ambic zajmuje się handlem i sprzedażą
W kuchni Karmel-itki
Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 222***** Szast! Jakaś myśl przebiegnie przez głowę. Spojrzę w danym kierunku, pomyślę o czymś, usłyszę coś, powiążę fakt i ta-dam! Jest. Nowa idea. Z gotowaniem
W kuchni Karmel-itki
Damska wódka. NALEWKA PIGWOWA. 253**** Skąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka
W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 247**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu
W kuchni Karmel-itki
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 296***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie
W kuchni Karmel-itki
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 356**** Nauczono mnie, że w piątki nie jada się mięsa. Przestrzegał tego mój Tato, jego ojciec, a mój Dziadek, jego dziadek, a mój Pradziadek, etc. Przestrzegam
W kuchni Karmel-itki
Paradoks w kobiecej prasie. BANANOWY KREM KAKAOWY. 242Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet
W kuchni Karmel-itki