Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową 127mojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z
moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 120mojprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie
moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 142mojprzepisna.pl |Torcik W-Z jak z PRL Ostatnio miałam przyjemność uczesniczyć w imprezie tematycznej. Tematem były czasy PRL. Wszyscy przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na
moj przepis na
Leśny mech 136mojprzepisna.pl | Leśny mech Leśny mech, ciasto, które chciałam upiec bardzo dawno temu. W końcu się zmobilizowałam i upiekłam je dla męża, jako że uwielbia wszelkie ciasta
moj przepis na
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym 139najważniejsze to jest genialne ciasto z minimalnej liczby składników. Do tej pory bezę łączyłam tylko z kremem śmietanowym i owocami. Tym razem postanowiłam zrobić wersję zimową, czyli bezowy tort z domowym ajerkoniakiem. Rany jakie to było pyszne ciasto. Wszystko co lubię: słodka beza, chrupiące płatki migdałów, krem i pyszny ajerkoniak. Wyszedł jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory
Bernika - moj kulinarny pamietnik
CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 133odstawiamy do wystudzenia Masło ucieramy, po łyżce dodając wystudzony budyń. Na sam koniec dodajemy mak. Mieszamy. 5 łyżek masy kremowej na lekkie posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Blaty nasączamy wedel uznania amaretto, jeśli chcecie możecie herbatą! Smarujemy ulubionym dżemem. Ja najbardziej lubię w tym torcie śliwki! Na biszkopt beza
Luźna Kuchnia
Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami 165Przepis na prawie klasyczny tort dacquoise, bo z dodatkiem świątecznej nuty, a mianowicie aromatycznego cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc, taka wersja jest według mnie o wiele lepsza niż klasyczna. Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik
Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami 165Przepis na prawie klasyczny tort dacquoise, bo z dodatkiem świątecznej nuty, a mianowicie aromatycznego cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc, taka wersja jest według mnie o wiele lepsza niż klasyczna. Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik
TORT MALAKOFF 132Popularny austriacki deser, w formie małego tortu. Składa się z dwóch warstw, nasączonych w pomarańczowym ponczu, biszkoptów, budyniowo-maślanego kremu i cieniutkiej warstwy konfitury z czarnej porzeczki. Całość udekorowana grubą warstwą domowej bitej śmietany i posypką z prażonych migdałów. Torcik nie wymaga pieczenia, jest leciutki, delikatny i dobrze wyważony pod względem słodyczy. ________________________________________________ SKŁADNIKI 200 g (20 sztuk(...)pudrem na sztywny krem - początkowo na niskich obrotach, następnie zwiększając je do najwyższych. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczony, letni agar lub żelatynę i krótko miksujemy. Gdy krem zesztywnieje boki tortu obkrajamy nożykiem i zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki ciasta smarujemy bitą śmietaną (opcjonalnie, kilka łyżek odkładamy do dekoracji) i posypujemy płatkami migdałów. Można udekorować kleksami bitej śmietany
cool and minty
pyszny tort kakaowy z wiśniami... 150połowę kremu rozsmarować na pierwszym blacie ciasta, dodać wiśnie i wymieszać w krem. Na krem położyć drugi blat, delikatnie docisnąć i resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na boku tortu. Na wierzch tortu rozłożyć wiśnie i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo smaczny, aromatyczny, nie za słodki, wilgotny torcik z kremem kakaowym i wiśniami
W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowo mandarynkowy z bitą śmietaną 171Bardzo łatwy i szybki do zrobienia tort. Czekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie. Potrzebujemy: biszkopty tortowe czekoladowe 3 szt.o śr.24 cm 2 puszki mandarynek w syropie 300 ml- jedna sztuka 2 galaretki pomarańczowe tabliczka czekolady mlecznej 500 ml smietany kremówki 36% dżem morelowy -5 łyżek pół szklanki wody przegotowanej 2 łyżki soku z cytryny(...)przykrywamy ostatnim biszkoptem.Nasączamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią górę tortu.Kiedy czekolada zacznie zastygać, układamy resztę mandarynek.Resztą bitej śmietany smarujemy boki i dekorujemy tort. Smacznego
Przepisy mojej mamy
Tort biszkoptowy z masą krówkową i bitą śmietaną 136tort zrobiłam na urodziny mojego męża. Jest ekstra szybki, zdążyłam go zrobić nim on wrócił z pracy. Biszkopt przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki. Wszystkim bardzo smakował. Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru
Przepisy mojej mamy
Tort kokosowy "Rafaello" 155Tort urodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym. Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać! Składniki: biszkopt z 6 jaj 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 czekolady białe -razem 200 g 200 ml śmietanki kokosowej 100 g wiórek kokosowych 8 łyżek dżemu malinowego opcjonalnie cukier puder pralinki rafaello, maliny i wiórki(...)się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!! Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie torty,można dodać cukier puder. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.Dzielimy ją na 3 części. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 części śmietanki kokosowej.Jeśli śmietanka jest zbyt gęsta
Przepisy mojej mamy
BLATY BEZOWE DO TORTU 139Blaty bezowe to nic innego jak spody bezowe, najczęściej wykorzystywane do tortów. Ale można je też pokruszyć i wykorzystać do przeróżnych deserów. Wykorzystując spody bezowe do tortów najlepiej przekładać je kremem na chwilę przed podaniem, bezy wówczas zachowają swoją chrupkość i nie namokną od kremu. Przyznam Wam, że do bezy robiłam już wiele podejść, musiałam dobrze wyczuć swój piekarnik
Zrób to smacznie
tort oreo wiśnia i nutella 136temperaturze pokojowej opcjonalnie barwniki spożywcze wykonanie: Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy powoli mleko skondensowane i miksujemy na gładki, gęsty krem. Częścią kremu „tynkujemy” boki i wierzch tortu a do pozostałego kremu dodajemy barwniki i dekorujemy rozetkami. składniki na drip: ok. 30 g czekolady ok. 30 g śmietanki kremówki wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do zagotowania. Do gorącej
Domowy Smak Jedzenia