Najlepszy jak dotąd... robiłam go ze względu na dzieciaki (no bo które nie lubią truskawek? :P ). Wyszedł tak dobry, że dorośli również nie mogli się oderwać od tortu ;). Dzięki za przepis manciawkuchni.blogspot.com ! Składniki (na obłożenie tortu o śr. 18cm) : 250g masła 300g świeżych lub mrożonych truskawek 1 szklanka cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy niesłodzony ewentualnie 1 kieliszek spirytusu ewentualnie(...)oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć. Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :) Bon Appetit
Pudełko rozmaitościjuż nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli
Słodkie PrzyjemnościProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową masą, również z dodatkiem masła. Biszkopt jest bardziej mięsisty i w strukturze przypomina bardzo lekką wersję brownie (albo cięższą wersję biszkoptu rzucanego) mimo to, jest puszysty, ładnie rośnie i nie opada. Masa maślana- jedna(...)moich ulubionych- gęsta, aksamitnie gładka, po prostu przepyszna! Tort nie za słodki i tak wyśmienity w smaku że na jednym kawałku się nie skończy- całe szczęście, że zrobiłam go w średniej formie! :))) Biszkopt maślany: * mąka pszenna- 150 g * czekolada gorzka- 150 g * cukier trzcinowy- 180 g * masło- 85 g * jajka- 6 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki Masa czekoladowo
Kraina Miodem Płynącaobrotach. Wszystko przez to, że wymyśliłam połączenie urodzin Syncia z Pączkowaniem. W sumie to mam wrażenie, ze mój Syncio tez pączkuje... wielki taki i już dwa lata ma... Czy tort zawsze musi być tortem??? Nie! u nas zamiast tortu z dwiema świeczkami była góra Cynamonowo-Kardamonowych Bubbles. I o dziwo ta góra
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym. Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć trochę przełamać tę słodycz. Zamiast dżemu porzeczkowego może być inny kwaśny np. agrestowy czy wiśniowy, albo jaki macie pod ręką, a jeżeli słodki, to wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny(...)jest to masa budyniowa, zrobiona na żółtkach, z dużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita! Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :) Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :) Beza: * białka- 4 szt. * cukier- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynącablat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka(...)nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem
Kto ugości moich gości?drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Torty Tort z żurawiną Świąteczny przekładaniec Tort cytrynowy
Moje pyszne gotowanieTort Bananowy Dziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt: - 8 jaj - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki(...)samo co wcześniej. 4.Bita śmietana: Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5. Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort gotowy ;) Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, i do teraz siedzi
Gotuj Z MuzykąSezon Komuni i Wesel już jest , więc dziś mam dla Was przepis jakiego tu jeszcze nie było! Przepis na TORT! Jeden z najłatwiejszych , a zarazem najsmaczniejszych jakie udało mi się robic! Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki! Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają
Ostra na SłodkoDziś przybliżę Wam te sposób. Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny. Możemy używać go do przełożenia tortu lub zjeść solo popijając np. ulubioną kawą. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * jajka r.M – 7 szt * sól – 1 szczypta * kakao – 1/3 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * cukier(...)Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Gotowe! PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy. Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „ O co chodzi z tym rzucaniem? Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!! A dlaczego? Podczas pieczenia wytwarzają
Ostra na SłodkoPropozycja dla wielbicieli czekolady. Kakaowy biszkopt, czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. :) Tort Czekoladowy - Składniki: Biszkopt: 7 jajek szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół(...)czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady) 250 g masła (w temperaturze pokojowej) Polewa: 100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej) 50 g masła ok. 3 łyżki mleka Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną
Słodka Stronabombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy galaretka(...)budyń śmietankowy Masa z kiwi - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania: Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronawiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały ósmego (wszystkiego najlepszego Kochana!) , a może tęsknoty za domem... Dość, że nagle w mojej głowie pojawił się obraz wyjątkowego tortu bezowego - dacquoise (czyt.: dakłas - na co sama bym w życiu nie wpadła...). Jest to ukochany tort mojej Mamy, który często kupowała w bydgoskiej cukierni Adama Sowy. I choć nie przepada(...)oprószyć przesianym cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! I znów nie jestem pewna, do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto...? A co tam, niech będzie, że tort. Na wielką imprezę do roli głównej się nie nada, ale na imieniny dla kilku bliskich osób będzie w sam raz. Szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy, mmm... Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie. Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze raz, może nawet tutaj, w Polsce), której nie chciałam(...)wyrzucać. Ogólnie to zawsze mam problem, gdy robię krem maślany na bezie szwajcarskiej. Używam go tylko do posmarowania boków i wierzchu tortu pod masę cukrową. Z dwóch białek jest za mało, z trzech - zawsze sporo zostaje. Ech... Zostałam więc z miseczką różowego kremu, który w zasadzie mi smakuje. Jest, i owszem, trochę ciężki i lekko tłusty, ale przy tym mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrze