Tort z masłem orzechowym przełamany kwaskowymi porzeczkami. Biszkopt jak najbardziej polski, bez dodatku, spulchniaczy i tłuszczów. Spokojnie mogą zjeść go dzieci. Składniki Biszkopt mąka pszenna 170 g 5 jajek cukier drobny 200 g kakao ok. 1 łyżeczka Poncz-nasączenie wrząca woda ok. 200 ml herbata Earl Grey 1 saszetka lub łyżeczka cukier, sok z cytryny do smaku Krem serek mascarpone(...)serek mascarpone, masło orzechowe o temperaturze pokojowej i cukier, dokładanie mieszamy łyżką na gładką masę. Masa jest dość kleista i nie chowamy jej do lodówki, tylko od razu przekładamy tort. Składanie tortu. Jasny biszkopt kroimy na pół. * jasny biszkopt * poncz * cienka warstwa dżemu i porzeczki * krem ( równomiernie nakładamy małe porcje kremu i rozprowadzamy za pomocą łyżki nawilżonej w ponczu ) * ciemny
Smaczne mojeukładamy ciasto orzechowe. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi blat biszkopta. Całość pokrywamy masą do obłożenia. Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. czekoladkami, wafelkami, pralinami… Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzeniasię składa, że u nas w święta bardzo często gości na stole tort, a to dlatego że jedna z osób w mojej rodzinie ma urodziny tuż przed Wigilią i najczęściej właśnie podczas świąt je obchodzimy. Ten tort - niespodziankę przygotowałam właśnie na jej urodziny. Szukałam pomysłu na ciasto, które idealnie wpasowałoby się w świąteczny klimat. Inspirację znalazłam na tym blogu(...)tort makowy. Mak w Boże Narodzenie jest elementem obowiązkowym, bo potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Tradycja podawania dań z makiem w wigilijny wieczór jest bardzo stara, dania z makiem są zgodnie z dawnymi wierzeniami magiczne i przynoszą szczęście. Wobec tego nie mógł powstać inny tort. Dodatkiem jest warstwa wiśniowa, krem
Bernika - moj kulinarny pamietnikroku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki (tortownica, średnica 26cm): Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 1 niepełna(...)galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Śmietanę 36% ubić, dodać serek mascarpone, a potem nutellę i kakao i dokładnie wymieszać. Na razie nie dodawać gruszek. 5. Przełożyć tort, połowę kakaowego biszkoptu lekko nasączyć syropem z gruszek, wyłożyć tężącą galaretkę, wyrównać i włożyć do lodówki. Jak stężeje, wyjąć z lodówki. Biszkopt orzechowy posmarować od spodu cienką warstwą kremu czekoladowego
Kuchnia domowa Animotywujecie mnie najbardziej i sprawiacie, że w chwilach zwątpienia i chęci rezygnacji mam motywację, by działać dalej. Za wszystko co to dziękuję, proszę o więcej i zapraszam na tort. Biszkopt: 7 jaj szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Białka oddzielamy od żółtek(...)mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści. Gotową żelkę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej by tortownica miała średnicę o 1-2 cm mniejszą od naszego tortu) i odstawiamy do zastygnięcia. Dodatkowo: 1/2 szklanki herbaty z cytryną lub kieliszek nalewki malinowej Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 równe części. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy herbatą lub nalewką
Cynamonowe szczęścieDelikatny i lekki jak puch, rozpływający się w ustach tort śmietankowo karmelowy z owocami. Blaty biszkoptowe przełożone są pyszną karmelową bitą śmietaną z dodatkiem borówki amerykańskiej. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Na wierzchu ułożyłam owoce sezonowe. Ten tort jest wyśmienity! Składniki na biszkopt: - 6 jajek w temperaturze pokojowej -nieco więcej niż połowa szklanki uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej(...)przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt. Zanim wstawisz ciasto do lodówki bardzo cienką warstwę pozostałej bitej śmietany rozsmaruj na wierzchu i ułóż owoce według swojej fantazji i upodobań. Tort wstawić do lodówki ,przygotować krystaliczną galaretkę i kiedy zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce. Gotowy tort włożyć do lodówki najlepiej na noc Smacznego. Jak już jesteśmy w temacie wypieków, to oprócz
Z Kuchni Do Kuchnilodówce. Następnie układamy drugą warstwę, wyrównujemy i ponownie wkładamy na kilka minut do lodówki *** *** Owoce kroimy w plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyklejamy na krem ganache do schłodzonego tortu. Całość wkładamy do lodówki na kilka minut *** *** Rant wykładamy folią rantową (folię i rant mam o wysokości 12 cm) *** *** Rant z folią układamy na podkładce. Ciasto umieszczamy w rancie i zapinamy(...)lodówki, lub na chwilę do zamrażarki, aby galareta stężała. Po tym czasie dekorujemy ciasto owocami od góry i całość delikatnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Galaretkę wlewamy do wysokości tortu, górne owoce mają być polane, ale nie całkowicie zalane galaretką *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z rantu, folię rantową najlepiej ogrzać przez chwilę delikatnie suszarką, aby równo
Blog z ApetytemTort truskawkowo karmelowy z orzechami. Czy może być coś lepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej(...)patelnię z ognia i wlewam strumieniem małym śmietanę i cały czas mieszam. Na końcu dodaję sól. Wlewam do miseczki. Sos jak ostygnie zgęstnieje. Trzy łyżki sosu odkładam do dekoracji tortu. Krem: Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijam mikserem. Dodaję połowę zimnego sosu karmelowego i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy karmelowej
wesoła kuchniazaczynając przy brzegu blaszki. Na truskawki wylać pozostały krem, wyrównać i torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja wstawiłam na całą noc. Dekoracja: 9. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze. 10. Truskawki przepołowić. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. W czekoladzie maczać połówki truskawek(...)połowy) i układać je na torcie, posypać posypką cukrową, patrz FILM . Uwaga: Posypka cukrowa będzie się troszkę topiła na torcie, dlatego radzę dekoracje zrobić w dniu podawania ciasta. Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related
Mała Cukierenkastopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania *śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone Najpierw obierz gruszkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Miąższ(...)truskawki i wymieszaj. Przed samym nakładaniem kremu na biszkopt rozpuść agar. Wystarczy zalać proszek wrzątkiem i bardzo dokładnie wymieszać. Dolej płyn do kremu i wymieszaj przed nadziewaniem biszkoptów. Przygotowanie tortu Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrój na pół. Na pierwszym blacie rozsmaruj najpierw pozostałą część gruszkowego musu, a następnie połowę truskawkowego kremu. Następnie nałóż drugi biszkopt. Na nim rozsmaruj pozostałą część
Natka PietruszkiTakim tortem z bitą śmietaną zajadaliśmy się na urodzinach mojej Mamy. Tort jest lekko słodki, dzięki czemu doskonale czuć smak owoców. Wiśni można użyć świeżych lub mrożonych. Z uwagi na porę roku tort przełożyłam i udekorowałam mrożonymi wiśniami. Oprócz wiśni tort zdobią gęsto ułożone borówki amerykańskie
Przepisy Kulinarne