Pyszny deser, lekki jak chmurka. Na zewnątrz chrupiąca beza, a w środku delikatna pianka. Wierzch przykryty masą śmietankową z mascarpone i ulubionymi owocami. To właśnie Pavlova. Wspaniały tort bezowy, który po raz pierwszy został przygotowany dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, prawdopodobnie w 1926 roku. Ja przygotowałam go dla męża na urodziny, zamiast tradycyjnego tortu. Jeśli(...)jeszcze nigdy nie robiliście Pavlovej, to konieczne musicie spróbować. Postaram się, jak najdokładniej opisać Wam sposób przygotowania. Tak, żeby każdy, bez problemu mógł zrobić swój tort bezowy w domu. Składniki: 6 białek 1,5 szklanki cukru (moja szklanka ma 230 ml) 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu Krem: 250 ml. śmietanki
Agusiowe smakołykiwspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny […] Artykuł Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową pochodzi z serwisu Wędr
Wędrówki po kuchniinna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę(...)ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe. Smacznego! *następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się
moj przepis nabyła tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy
moj przepis nainna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę(...)ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe. Smacznego! *następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się
moj przepis nabyła tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy
moj przepis naTort oreo z borówkami to efekt połączenia tego, co lubimy. Piekłam go niedawno na imieniny taty i tak bardzo wszystkim smakował, że postanowiłam go zrobić także na dziś. Nie dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której(...)oreo. Przykryć środkowym blatem biszkoptu, który także nasączyć ponczem. 20. Na drugi blat biszkoptowy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać i przykryć trzecim blatem. Nasączyć. 21. Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią częścią masy. Tort dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchniTort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczalnej 2 łyżki wody gorącej 3 łyżki cukru pudru nasączenie: 125 ml wina białego półsłodkiego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50 ml wody przełożenie: 1 baton marcepanowy 125 g obsypanie tortu: kakao dekoracja: czekoladki różne,ziarna kawy Biszkopt makowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam
wesoła kuchniasłoiczek dżemu wiśniowego ok. 200 g wiśni z nalewki lub kompotu ok. 100 ml kompotu z wiśni lub nalewki wiśniowej wymieszanej z kompotem składniki na krem do obłożenia tortu tzw. tynk: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. składniki na drip: 70 g śmietanki kremówki(...)Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z ognia dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na jednolitą polewę. Jeśli drip jest za rzadki dodajemy trochę czekolady, a jeśli jest za gęsty dolewamy ciepłą kremówkę. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, nasączamy. Smarujemy 1/2 częścią dżemu (zostawiamy ok. 1 cm od brzegu), układamy 1/2 część wiśni i na całości wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy drugim
Domowy Smak JedzeniaKrem z solonym karmelem zachwyci każdego fana solonego karmelu. Polecam dodać do kremu solony karmel owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem
Słodki PomysłKrem karmelowy zachwyci każdego fana słodkiego karmelu. Polecam dodać do kremu z karmelem owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem karmelowy można
Słodki Pomysłbył piernik biszkoptowy. Przepis znalazłam w mojej ulubionej książce ze słodkościami. Pierwszy raz zrobiłam wszystko według wskazówek, ale ciasto bardziej przypominało piernik niż biszkopt 😉 Mimo wszystko piernik wylądował w torcie świątecznym,... Artykuł Piernikowy tort z orange curd pochodzi z serwisu gotować
gotować!zrobienia tego tortu zainspirował mnie ten tort. Przerobiłam go po swojemu i wyszło cudo! Tort zrobiłam na urodziny mojej mamy.Puszyste biszkopty przełożone dżemem truskawkowym i masą z śmietanki i białej czekolady. Ja użyłam dżemu,ponieważ o tej porze roku truskawki nie są zbyt smaczne. W sezonie polecam jednak świeże owoce .Można zrobić z nich pyszną frużelinę. Mimo(...)wpis jest długi,tort wcale nie jest skomplikowany. Składniki: Na biszkopt: tortownica o średnicy 26 cm 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 600 ml śmietany kremówki 36% słoik dżemu truskawkowego 2 tabliczki białej czekolady (200 g) serek mascarpone 3 łyżki cukru pudru pół szklanki przegotowanej
Przepisy mojej mamybiszkopt zje prawie każdy, jest smaczny, lekki i mocno owocowy! Najważniejsze, że to ciasto jest łatwe do przygotowania, poradzi sobie z nim każdy. Ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Dzisiaj przygotowałam biszkopt w tortownicy więc wyszedł(...)wysoki, musiałam go przekroić na pół, bo ten dzisiejszy biszkopt wygląda jak tort. Na blogu znajdziecie m.in przepisy na biszkopt z bitą śmietana i pianką , na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i malinami jest na tortownicę o śr. 26 cm: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię