tortilla - 4383 przepisów (strona:83/293)

Leniwe chaczapuri 285

chaczapuri od bardzo bardzo dawna. Kiedyś zrobię je w wersji oryginalnej, a dziś zapraszam po przepis na bardzo szybkie leniwe chaczapuri. Do ich przygotowania potrzebujemy tortilli lub lawaszu oraz nadzienia serowego. Składniki: 4 placki tortilli lub lawaszu 250g twarogu (najlepiej klinek bo ma dość zwartą konsystencję) 150 g mozzarelli sól 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Przygotować farsz, w misce rozkruszyć(...)twaróg, dodać mozzarellę startą na tarce jarzynowej, jajko, sól, wymieszać. 2. Na połowę tortilli / lawaszu nałożyć farsz, złożyć na pół i podgrzać na patelni na małym ogniu z obu stron. Można usmażyć z olejem lub bez. Po usmażeniu przekroić na mniejsze porcje.  Smacznego!!! Źródło: Fit przepisy od baletnicy

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem w sosie tikka masala 115

Super pomysł na tortillę z kurczakiem w sosie tikka masala.U mnie sos gotowy ze słoika ,bo sama nie potrafię jeszcze zrobić takiego sosu.  Danie sycące i bardzo szybkie.Polecam ! Składniki: 5 tortilli 2 piersi z kurczaka sos tikka masala Piersi myjemy i kroimy w drobną kostkę,solimy.Smażymy chwilę na oleju i wlewamy sos.Gotujemy do miękkości mięsa. Podajemy z plackami(...)tortilli. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Quesadilla z wołowiną, kukurydzą i czerwoną fasolą. Przepis na meksykański placek 104

Aromatyczny farsz pomiędzy dwoma przypieczonymi plackami tortilli – to właśnie meksykańska qauesadilla. Tym razem zrobiliśmy ją z wołowiną, kukurydzą, czerwoną fasolą i serem, pokroiliśmy w trójkąty i podaliśmy na imprezie razem z ostrym sosem. Ani się obejrzeliśmy, a na desce zostały same okruszki. Przepis na quesadilla z wołowiną, kukurydzą i serem (2 sztuki) Składniki: 4 placki tortilli – gotowe(...)razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj dokładnie odsączoną kukurydzę i fasolę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Ser zetrzyj. Na dużej patelni połóż jeden placek tortilli, posyp 1/4 sera, wyłóż połowę farszu, posyp kolejną porcją sera, przykryj drugim plackiem. Patelnię przykryj, trzymaj na małym ogniu przez 3-4 minuty, przewróć przy pomocy dużego talerza i piecz

Kulinarna Polska
Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą 93

Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą to danie kuchni meksykańskiej, a do jej przygotowania używa się tortilli kukurydzianych. To pyszna i sycąca potrawa, idealna dla wielbicieli ostrych smaków. Farsz doprawiony chili, kminem rzymskim i kolendrą. Całość polana sosem pomidorowym, posypana startym serem i zapieczona. Pycha! Składniki: 6 małych tortilli kukurydzianych (o średnicy 21 cm) 3 pojedyncze piersi z kurczaka(...)pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Dodać oregano i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na każdą tortillę nałożyć farsz, zwinąć w otwarty rulon i przełożyć do naczynia do zapiekania (delikatnie posmarowanego masłem lub oliwą z oliwek). Całość zalać sosem pomidorowym i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku

Oryginalny smak
Tortille z szynką i ananasem 159

Składniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 opakowanie serka kanapkowego chrzanowego (200g) 10 dkg szynki 1 krążek ananasa z puszki garść roszponki Przygotowanie: Na tortilli rozsmarować serek chrzanowy, rozłożyć sałatę, … Czytaj dalej Tortille z szynką i ananasem

czarrna od kuchni
Pasta meksykańska do tortilli 124

jakiegoś czasu miałem ochotę na przygotowanie aromatycznej pasty meksykańskiej na śniadanie. Pasta taka również będzie świetnie pasowała do delikatnie podpieczonej tortilli. Świetne i bardzo smaczne śniadanie. Pastę taką możecie zamknąć w słoiczku i przechowywać przez 2 – 3 dni w lodówce, aby wykorzystać ją na przykład do przygotowania naleśników po meksykańsku. W tym przepisie korzystam z gotowych półproduktów(...)zblendowanej pasty dodajemy pozostałą część fasoli i kukurydzy i wszystko razem mieszamy, już przy pomocy łyżki. Pastę meksykańską z fasoli możemy podać ze świeżym razowym pieczywem, albo np. z tortillą. Smacznego! Artykuł Pasta meksykańska do tortilli pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Enchilada z ryżem, kurczakiem i warzywami 99

Enchilada jest daniem z kuchni meksykańskiej. Nadziewane bogatym farszem placki tortilli przypominają  trochę włoskie cannelloni, polane sosem pomidorowym i  posypane startą mozzarellą. Świetny pomysł na  pyszny pełnowartościowy posiłek. Całość jest dość pikantna i wyrazista w smaku. Oczywiście jeśli lubicie mniej pikantnie wystarczy zrezygnować z chili. Sprawdzi się zarówno na ciepłą kolację jak i na obiad. Wszystkie produkty(...)niezbędne do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata . Składniki na 4 porcje / 8 placków pszennej tortilli 15 dag ryżu basmati 70 dag fileta z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka ½ świeżej chili 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 20 dag sera mozzarella w kostce 3 łyżki oleju sojowego 2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich

Wanilia i Kardamon
Tortille z grillowanym bakłażanem 68

Tortille z grillowanym bakłażanem, awokado i suszonymi pomidorami. Rewelacyjne na śniadanie, obiad, kolację lub na przyjęcie w domu, czy piknik na trawie. Tortille w takiej postaci można zabrać do pracy na drugie śniadanie lub do szkoły. Możemy przygotować je w wersji bezmięsnej, takie jak te dzisiejsze lub podać z grillowanym kurczakiem czy wołowiną. Proponuję zrobić... Read More Artykuł Tortille

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowe burrito 93

Burrito to popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z tortilli faszerowanej mięsem i warzywami. Niewątpliwą zaletą tego dania jest dość krótki czas wykonania. W niecałą godzinę można przygotować sycący obiad dla całej rodziny, lub smaczną przekąskę na imprezę w gronie znajomych. Super sprawdzi się także jako lunch do pracy. Przedstawiam wam prosty przepis na domowe burrito , które zachwyci każde(...)podniebienie. PRZEPIS NA DOMOWE BURRITO Składniki na 6 porcji 500g mięsa mielonego 1 szklanka startego żółtego sera 1 puszka fasoli czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 6 tortilli pszennych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz Wykonanie 1. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy

Alle Dobre!
Przekąski na imprezę lub mecz 246

bezmięsne, wegetariańskie i fit propozycje na przekąski.   Zapraszam 🙂     Przekąski na imprezę   Zapiekanki z chlebków pita       Zapiekanki gyros       Roladki z tortilli podsmażane       Ogórki przekąskowe         Fit placuszki bez mąki       Roladki z chleba tostowego       Jajka chorizo       Kiełbaski(...)tortilli       Roladki z tortilli na zimno         Lawasz smażony       Paluszki

Dieta moja pasja
Lawasz z nadzieniem na ciepło 116

dodać ulubione zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem i posmarować serkiem placek. A następnie rozłożyć na nim wędlinę i inne dodatki. Jeśli nie masz lawasz możesz go zastąpić tortillą i zrobić tortillę z patelni . Co to jest lawasz ? Lavash ( Lavaş , лаваш ) w wolnym tłumaczeniu to cienki placek. I taki jest lawasz, to przaśny biały chleb, nazywany także ormiańskim podpłomykiem(...)ormiańskim kruchym chlebem i paraki. Cienkie placki podobne do tortilli wywodzą się z tradycyjnej kuchni ormiańskiej. Oryginalny tradycyjny lawasz był wypiekany w tonirze, glinianym piecu znajdującym się w zagłębieniu w podłodze. W tradycyjnej kuchni ormiańskiej ten cienki, płacki chleb wypieka się z mąki pszennej, soli, wody i zakwasu. Obecnie czasem używa się drożdży.   Lawasz z czym podawać? W kuchni

Dieta moja pasja
Książęce śniadanie 126

Książęce śniadanie Składane Tortille, przekładane mięsem, warzywami to moja propozycja na śniadanie, drugie śniadanie do pracy albo jako przekąska dla niespodziewanych gości. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        2 opakowania tortilli ·        10 plasterków serka topionego ·        1 filet z kurczaka(...)rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rozrywamy widelcem na małe kawałki. 2.    Pomidory, ogórka obranego ze skórki kroimy w plasterki, papryką kroimy w podłużne paski. 3.    Tortille składamy na połowę i jeszcze raz na połowę tak żeby wyszedł na trójkąt, następnie rozkładamy, każdą nacinamy do połowy i układamy dowolnie na każdym trójkącie mięso, warzywa, ser, sos, sałaty

Kulinarna Chwila