tortilla - 4383 przepisów (strona:76/293)

Greckie wrapy z sosem cacyki 149

bardzo smaczne. Nadają się nie tylko na obiad, ale również na kolacje. Znajdziemy w nich smaki kuchni greckiej... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach Grecji...W środku tortilli znajdziecie oliwki, ser feta, pomidory, paprykę, sałatę  i cebulkę, a to wszystko zalane cudownym sosem cacyki. Składniki: wrapy: tortille pełnoziarniste lub pszenne 3 szt, pomidor 2 szt, oliwki(...)oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca.  Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach

kulinarne odsłony pati
10 pomysłów na przekąski na sylwestra 334

parówką     Paluszki z tofu w panierce  Do jedzenia na zimno i ciepło, do przekąszenia w pośpiechu lub z bułą (hot-tofu) :) Przepis: paluszki z tofu   Tortilla z meksykańskimi klopsikami Gotowe tortille kupujemy, wykładamy na talerz, obok kładziemy klopsiki i warzywka (może być też przyrządzona sałatka) i każdy może skomponować własną tortillę wtedy, kiedy(...)ochotę! Jeżeli nie przepadacie za sklepowymi tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki   * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli   Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek

Bananowe Pole
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 141

Brokułami i Ricottą 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa do smażenia brokuł 1/2 sztuki jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku ricotta 115g tortille (4 sztuki) gotowe lub wg przepisu: mąka pszenna 85g proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda 65ml masło do smażenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych to możemy pominąć(...)etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy

rabarbarowo
TORTILLA Z KURCZAKIEM 183

kurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki  cebula czerwona - 1/2 szt.  papryka konserwowa - 1 szt.  ogórek konserwowy - 2 szt. kukurydza w puszce - 1 puszka  tortilla - 6 szt.  majonez light - 6 łyżek sól - do smaku  pieprz czarny mielony - do smaku  przyprawa kebab- gyros Prymat - 2 łyżki  oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania(...)Wymieszać z oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni, na złoto. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać. Placki wysmarować majonezem. Przyprawić solą, pieprzem. Zwinąć w rulon. Spód tortilli owinąć folią aluminiową. Do środka tortilli nałożyć łyżką sałatkę. Następnie kurczaka

Kuchnia Paulettes
Tortilla meksykańska – pszenne placki 201

Tortilla meksykańska to zdecydowanie moje ulubione pszenne pieczywo. Te pszenne placki świetnie nadają się do serwowania w formie wrapów lub jako dodatek do takich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka . Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy ( tortilla z dodatkami w środku(...)muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim, nie mniej ważnym, były oczywiście wiadomości od Was. Jest to najbardziej podstawowy przepis na tortille . Będę na pewno główkował jeszcze nad opcjami bezglutenowymi, żeby urozmaicić sobie i Wam dietę. Nie zmienia to jednak faktu, że glutenowa jest najlepsza. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim placki

Blendman
Tortilla z kurczakiem z czerwonym curry 189

Bardzo lubimy takie kolacje, szybko się je robi i smakują wybornie. Ja użyłam gotowych placków tortilli, szybciej i prościej. Piersi z kurczaka pokroić na podłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej(...)idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny sos czosnkowy . Możecie też zrobić sos majonezowo – ketczupowy. Wymieszać majonez i keczup i gotowe. Nic prostrzego a pycha. Placek tortilli podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka , sałatę, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora i świeżego

Kuchnia Pokoleń
Śniadaniowa Quesadilla z jajecznicą i boczkiem 235

Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu..  Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się(...)życiu. Całkowicie moje smaki, najadłam się po same uszy (śniadanie trzymało mnie ok. 4-5h). Jeść, nie umierać :)  Składniki na 2 porcje: 4 jajka 2 pełnoziarniste tortille 1/2 małej cebuli 2 cienkie plastry boczku 40g sera żółtego (u mnie cheddar, dojrzewający 14 miesięcy) 1 łyżeczka masła klarowanego Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Na maśle smażymy pokrojoną w małą

Czarnawisienka
koreczki z tortilli z ogórkiem 6039

Koreczki z tortilli to tani pomysł na przekąskę. Tortille można nadziać czymkolwiek, co akurat mamy w lodówce. Najważniejszy jest kremowy składnik, który wszystko poskleja- do tego celu najczęściej używam serka białego lub topionego a reszta dodatków już zależy od gustu. Na wyjazdowe imprezy najczęściej zabieram własnie taką przekąskę, bo pasuje praktycznie do każdej okazji. Przed nami andrzejki, Sylwester i mnóstwo(...)imprezowych dni, będzie więc sporo okazji żeby wykorzystać ten przepis.  Składniki: 2 placki tortilli 200 g kemowego twarożku chrzanowego 5-6 dużych plastrów szynki słoik małych ogóreczków korniszonych  Tortille podgrzewamy w mikrofali przez około 30 sekund, żeby zmiękły (wtedy lepiej się zwijają). Układamy je na desce do krojenia zakładając trochę jedną za drugą. Smarujemy serkiem. Na serku układamy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Quesadilla z kurczakiem 160

Składniki: tortilla pełnoziarnista ser żółty ser feta - półtłusty filet z piersi kurczaka szpinak świeży cebula biała pomidor suszony Przygotowanie: Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków. Kroimy na mniejsze kawałki. W kostkę czy w paski. Jak nam wygodniej. Cebulę obieramy i również kroimy. Następnie podsmażamy na patelni oprószając ją solą. Po chwili dodajemy kilka suszonych pomidorów (również(...)estragonem, oregano. Dowolnie. Ja w takich przypadkach używam pieprzu ziołowego. Gdy w przepisie mamy ser feta, to miejmy w pamięci, że jest on słony! : ) Na suchej patelni kładziemy placek tortilli. I układamy poszczególne składniki. Metod zwijania jest kilka. Na opakowaniu kupnych tortilli na pewno są umieszczone wskazówki. Przy wykładaniu składników dobrze jest bezpośrednio na placek położyć trochę żółtego sera, później

Karczma Honorietty
Sałatka Meksykański Król Imprezy 158

Sałatka z koroną.... z chipsów tortilla :-)  Wygląda bardzo efektownie i doskonale sprawdzi się podczas każdej imprezy.  Lubię ją ze względu na to, że w porównaniu do innych warstwowych sałatek przygotowuje się ją stosunkowo szybko.  A to dlatego, że nie ma w niej zbyt wiele do krojenia. Warto przygotować ją parę godzin wcześniej, po to by poszczególne warstwy(...)się ze sobą przegryzły. Na sam koniec przed podaniem na stół układamy ostatnią warstwę - z chipsów tortilla. Jeśli zrobimy to wcześniej prawdopodobnie straciły by swoją chrupkość - a przecież nie chcemy tego pozbawić naszego króla :-) :-) :-)  Składniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka

Taste Therapy
ROLADKI Z TORTILLI 612

Roladki z tortilli to idealna przekąska na każdą okazję. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a nadzienie może być dowolne, co kto lubi :)  Składniki: * 1 placek tortilli * 2 trójkąciki serka topionego (może być ziołowy) * 3 plasterki szynki konserwowej * 4 większe plastry sera * 2 paski czerwonej papryki Wykonanie: Placek tortilli posmarować serkiem topionym, na cały placek(...)rozłożyć plasterki sera, a szynkę konserwową na połowie. Na brzegu tortilli ułożyć kawałki papryki i zwinąć placek w rulonik. Pokroić na kawałeczki szerokości około 1,5 cm. Od góry można nakłuć wykałaczki i ozdobić ogórkiem kiszonym albo papryką

Zrób to smacznie
Roladki z tortilli z szynką serkiem i rukolą 2001

Królowa imprez? Otóż to. Szybka przekąska z tortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty(...)posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki i na końcu znowu cienko posmarować serkiem. Zwinąć tortillę w rulon, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem pokroić ukośnie w plasterki o grubości około 1 centymetra. * Cienko smarowałam serkiem pomiędzy każdą warstwą by roladki ładnie się skleiły i nie rozpadały się po pokrojeniu

Ala piecze i gotuje
Quesadilla z tuńczykiem i smażoną papryką 147

Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej – łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Do przygotowania wystarczy tortilla i ser, ale możemy również wzbogacić farsz dowolnymi składnikami. W tym przypadku prezentujemy Wam quesadilla z tuńczykiem i papryką z dodatkiem szpinaku. Wyszło bardzo smacznie. Składniki Ilość porcji: 2 2 tortille pszenne 100 g serca mozzarella ( świetnie pasuje cheddar ) Oliwa z oliwek 120 g tuńczyka(...)Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj pokrojoną paprykę, szpinak, dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu aż papryka zrobi się lekko miękka. Usuń paprykę i szpinak. Umieść tortille na patelni, dodaj warstwę sera na połowie tortilli, następnie tuńczyka, usmażoną wcześniej paprykę i szpinak. Wszystko posyp ponownie serem i złóż na pół. Smaż przez około 3 minuty każdą

ale Pysznie
Tortille meksykańskie po naszemu 168

Tortille powstały w naszej kuchni i z oryginalną kuchnią meksykańską niewiele mają wspólnego, ale są smaczne, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim syte. Robimy je gdy nie mamy czasu ani chęci na większe kombinacje kulinarne. Farszu zawsze przygotowujemy więcej wtedy mamy obiad na dwa dni lub dodatkową przekąskę. Oczywiście sos można zrobić samemu, ale przyznam, że żeby zaoszczędzić na czasie(...)najczęściej używamy gotowego ze słoiczka, wtedy danie robi się ekspresowo. Składniki na 8 tortilli: 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe) 1 woreczek kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 średnia papryka czerwona 250 - 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 550 g sosu meksykańskiego sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego 8 placków tortilli   Kaszę ugotować

Simply Food
Tortilla kukurydziana 181

Tortilla jest to nazwa nadana przez Hiszpanów, określająca płaski chleb który znaleźli w Meksyku wśród Azteków w XVI wieku. Słowo "tortilla pochodzi od hiszpańskiego słowa" torta ", co oznacza okrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona(...)minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić pod przykryciem do czasu usmażenia tortilli. Kule kukurydziane wałkować na placki i smażyć na oleju lub na oliwie z obu stron tak samo jak naleśniki. Usmażoną tortillę przykryć wilgotną ściereczką (aby się nie łamała) i odłożyć

Tradycyjna Kuchnia