Pamiętacie Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka
Kto ugości moich gości?którym chcieliśmy się z Wami podzielić. Często robimy kawałki kurczaka lub schabu w panierkach wszelakich. Polecam kotlety w kokosowej panierce . Małe kąski z kurczaka w panierce kukurydzianej można wykorzystać do różnych dań np. do gyrosa, do tortilli, czy do naleśników. Przeważnie do panierek wykorzystuje się bułkę tartą, która ma zasadniczą wadę – pali się na patelni. Ja polecam do panierowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinne, smakowite potrawy. Nasz blog i system gotowania opiera się właśnie na twórczym wykorzystaniu składników. Zobaczcie co robimy z pieczonym kurczakiem. Enchiladas – i nic się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym(...)kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka lub kolendra 150 g cheddara lub mozzarelli (użyliśmy w przepisie granulowanej mozzarelli, bo w sklepie nie było innej. Cheddar był, ale polski, który z oryginałem ma niewiele wspólnego) 4 placki tortilli
Niedzielny kucharzDziś większość z Was będzie pewnie świętowała Andrzejki, więc podrzucam garść propozycji na szybkie przekąski z tortilli. Możecie wykorzystać do nich to, co macie akurat w
czarrna od kuchniLubicie tortille? Ja uwielbiam... gdy tylko mam czas to robię je sama i napełniam ulubionymi składnikami. Podstawą są warzywa, do tego kurczak lub np. tuńczyk, tak jak w tym przypadku. Gdy dania są kolorowe, jest znacznie więcej chętnych do jedzenia:) Ja robię tortille z mąki kukurydzianej, ale można też użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki
Z miłości do słodkościBurrito to danie kuchni meksykańskiej i jest to wypełniona nadzieniem tortilla , która po zwinięciu przybiera kształt cylindra. Tortillę wypełnia się wytrawnym nadzieniem, który zawiera mięso takie jak wołowina, kurczak bądź wieprzowina i często również inne dodatki takie jak chociażby ryż, fasola z puszki, świeże warzywa, ser, guacamole bądź salsa. Danie to konsumuje się na ciepło po podgrzaniu, na przykład(...)pokroiłam na mniejsze kawałki a warzywa z puszki odlałam z zalewy, w której się znajdowały. Kiedy wszystkie elementy burrito miałam przygotowane zabrałam się za ich połączenie. Na pszennym placku tortilli ułożyłam warstwami ryż, warzywa, ser oraz nadzienie a następie zwinęłam całość w coś na kształt krokieta, który owinęłam folią aluminiową. Folia aluminiowa z tym przypadku sprawia, iż burrito nie rozpada
MeCooksświata, jedna z nich jest Quesadilia. Jest bardzo dobrym pomysłem na lunch czy obiad. A to przepis na nią Składniki: Placki tortilla, Puszka pomidorów, Cebulą, Puszka kukurydzy, Puszka czerwonej fasoli, Mozzarella, Ząbek czosnku, Filet z kurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i pomidory. Obrany ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy(...)sosu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dorzucamy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Na patelnię dolewamy sos pomidorowy przygotowany w garnuszku. Całość gotujemy parę minut i doprawiamy według uznania. Na placek tortilla wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy
cookplpomysł na burrito, bez tortilli, w formie sałatki, którą w pracy można zjeść na zimno lub podgrzać. Danie można zrobić ze świeżych składników, jednak równe dobrze nadaje się do spożytkowania resztek jedzenia. Jeśli macie w lodówce ugotowany już ryż, a nie macie pomysłu co z nim zrobić – burrito będzie jak znalazł. To samo z kurczakiem, do którego wystarczy dodać(...)cytryną. Krok 6 Poskładaj wszystkie składniki. Na dno słoika wyłóż sos. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem. Smacznego! Artykuł Piątek: Burrito ze słoika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbazylią lub szczypiorkiem. Więcej przepisów ze szpinakiem przygotowałam tutaj: Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym Knedle ze szpinaku i ricotty Artykuł Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniemąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 50 g sera żółtego pół piersi z kurczaka jalapeño pokrojone w plasterki papryka chilli sól i pieprz do smaku kilka róż brokuła odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. 3. Rozwałkuj na cienkie placki i smaż(...)oliwy z oliwek, dodać pieprz i sól do smaku oraz odro binę suszonej papryczki chilli 2. brokuła sparzyć przez kilka minut w gorącej wodzie. 3. Na patelni położyć placek, kurczaka, brokuły, papryczki jalapeño i obficie posypać całość serem, przykryć drugim plackiem. 4. Podpiec by placek był bardziej chrupki. Po czym przełożyć na drugą stronę i zrobić to samo
KreatywnePinynadzienie w placki tortilli. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Burrito ze słoika Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do burrito można wpakować wszystko. To jedna z teorii. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny(...)cytryną. Krok 6 Poskładaj wszystkie składniki. Na dno słoika wyłóż sos. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem. Smacznego! Artykuł Sałatka burrito ze słoika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbudki w domowym wydaniu. Czyli potrawa z cyklu wiem co jem. Można podawać na różne sposoby w chlebku pita, bułce czy tortilli z dodatkiem ulubionych dipów i dużą ilością warzyw. 6 szt dużych udek z kurczaka ze skórą ok. 1 kg 300 gr Przyprawa do kebaba /gyrosa pół szklanki oleju 2 duże ziemniaki/bataty 5 szt grubych patyczków
Andzia Pichciwielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych zachcianek. Mogą to być farsze warzywne, mięsne, niejedna osoba
Kuchnia Pełna Pasjipierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem(...)przypraw Garam Masala. Mieszamy aż do uzyskani jednolitej gładkiej masy. Przygotowanie tortilli: W trakcie przygotowań, włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Blaszkę bądź też kratkę w piekarniku wykładamy folią aluminiową, błyszcząca stroną ku wierzchowi. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je w cienkie
ClauditteMissCookingjedzenia, albo nie chce nam się/nie mamy czasu robić kolacji. Wtedy są jak znalazł. Polecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki(...)torebki foliowej, papierowej lub zamykanego pojemnika (ostrożnie, gdyż papryki są gorące, miękkie i trudne w transporcie Odstaw na kilka minut. Krok 2 W czasie, gdy papryki się pieką, zrób tortille. Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do głębokiej misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj oliwę lub olej i wymieszaj z sypkimi składnikami. Stopniowo wylewaj
Niedzielny kucharz