tort - 16118 przepisów (strona:579/1075)

Ciasto Czekoladowe z Kremem z Czerwonej Porzeczki 183

Miał być placek, wyszedł tort? A może placek? W każdym bądź razie bardzo smaczne ciasto. Nie będzie przekroju, bo placek pojechał na imieniny mojego taty, ale i tak wszystko widać. Cisto czekoladowe, mokre i mięsiste przekroiłam na dwa w miarę równe blaty. Blaty upiłam advocatem, masa kremówkowa z mascarpone i domowym dżemem z czerwonej porzeczki, który zrobiłam latem. Stał biedny

Blondynka Gotuje
Czarno - biały tort 214

Przed wczoraj obchodziłam urodziny i własnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach.  Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)  Polecam;)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej

Krakowskie smaki Ani
Moje słodkie propozycje na Wielkanoc 120

blogu. Już w weekend mam plany, aby przygotować kolejne propozycje wielkanocne, a kilka nowych pomysłów krąży gdzieś w mojej głowie. Póki co zapraszam do obejrzenia miniaturek babek, mazurków, serników, tortów, ciasteczek, które po kliknięciu otworzą przepis. Może zainspirują Was do stworzenia słodkości, które zachwycą najbliższych

Czerwień i błękit
Biszkopt orzechowo- kawowy 211

Tworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;)  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki   Polecam:)  Składniki: 300 ml orzechów (to 100 g) 220 g mąki pszennej  300 g cukru  2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  6 jajek 50 ml wody zimnej  szczypta

Krakowskie smaki Ani
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 465

wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :) Masa Princepolkowa: 1 szklanka białek 1 ½ szklanki

Smakowy Raj
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 184

Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może

Smakowy Raj
Czy go znacie? na pewno! :))))) Król Julian 114

Niespełna rok temu zrobiłam tort w kształcie celebryty Króla Juliana, za kilka godzin umieszczę przepis, krok po kroku jak go zrobić :) wiec jeszcze moment lub dwa i będziecie mogli przyrządzić Juliana sami :) var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 170

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Jeśli był pieczony na papierze, odrywamy papier i pozostawiamy go na samym spodzie z tortownicy. Następnie ściskamy go obręczą tortownicy lub specjalną obręczą do tortów. Przygotowany w ten sposób biszkopt nasączamy około 1/3 szklanki przegotowanej wody lub wódką. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do niej ¾ ilości serka homo

Smakowy Raj
Torcik malinowy 381

zapisane jest 9 pozycji(!).  Urodziny, imieniny- nie ważne, w mojej rodzinie świętować trzeba, Obowiązkowo!  Na nic więc wszelkie noworoczne postanowienia o odchudzaniu, porzuceniu słodyczy, czy byciu wege. Tort jest pozycją obowiązkową! Nie musi być zbyt słodki, nie może być lukrowany ani obłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze...  Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki

Zapiski Młodej Żony
75. Ciasto orzechowe bez mąki 368

Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę.  10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny

Jadło i czytadło
92. Tort bezowy z brzoskwiniami na I Komunie Św. 364

ubitą śmietanę wymieszać z brzoskwiniami i tężejąca galaretką. Szybko przełożyć masą blaty bezowe. Żelatynę rozpuścić w ok. ¼ szklanki gorącej wody. Zimną i tężejącą wymieszać z odłożoną kremówką. Posmarować nią tort, udekorować brzoskwiniami, a boki obsypać wiórkami kokosowymi. Na brzoskwinie można jeszcze ewentualnie wylać cienką warstwą galaretkę brzoskwiniową

Jadło i czytadło
Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 204

Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być   układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-  przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku

VioletoweKucharzenie
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 127

Rolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często  Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak  70-30. Tak, Mama ma w sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam

Gosia gotuje
Tarta z makiem i bezą 153

Światecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody  Masa makowa: 500 g  suchego maku 150 g cukru

Gosia gotuje
CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 462

Malakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest mnóstwo! Krem może być waniliowy , rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania