też miało znaczenie. Jak widać można tu poszaleć tak, aby dopasować smak do własnych preferencji. Jeśli zaś przyłożymy się do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 180 g cukru
Z butelką mleczka w tlePavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny
Słodka Stronapojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet Christopherapoeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza. Biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty, które przekładamy kremem kokosowym i posypujemy płatkami migdałów. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy masą, a na samej górze wysypujemy ostatnią porcję orzechów. Schładzamy dobrze w lodówce. Grudzień zawsze nastraja mnie refleksyjnie. To chyba zbliżający się koniec
sama złodyczmniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej, Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również. Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin) Kroić jak tort w trójkąty ostrym nożem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoBardzo często piekę torty, przeważnie robię je na biszkopcie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze, ja dostałam go od mojej babci i zostałam mu wierna bo biszkopt pięknie rośnie i nie opada. Składniki: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 częsci 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z Majeczką w kuchnipokusiła się nawet o uszczypliwe uwagi ani porozumiewawcze uśmiechy, więc musiało być dobrze! Serio, serio, nie było uwag. Nawet kolorystyka masy została przemilczana. Czyli polecamy! Kawoszu, miłośniku migdałów, wielbicielu tortów i innych słodkości - jeśli chciałbyś być na bieżąco: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce " PRZEPISY
Wypisz Wymalujsię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki
sama złodyczdodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji. Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem, potem zawijamy zbliżając się do środka
głodny alergikwykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężał. Jest przepyszny
Apetyczna babeczkakostkę i mieszamy ze śmietaną. Nakładamy śmietanę między biszkopty i na wierzch. Na samej górze układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i dekorujemy brzegi tortu
Aga w kuchnimiesiąc... ale udało się:D Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem
Aga w kuchniLekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto: Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa: 50 dag białego sera 4 opakowania galaretki cytrynowej 5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy Galaretki(...)brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie
Praktyczna plTorty zawsze mają swoją duszę. Dzisiaj przypominam tort, o którym tak właśnie można powiedzieć. Tort, który zachwyci
W kuchennym oknie Ewy