Najłatwiejszy tort na świecie, przynajmniej dla mnie ;) Nie jest pracochłonny, a smak cudowny. Po prostu smak lata ;) Biszkopt przełożony masą śmietanową z kawałkami truskawek, udekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam! Składniki na biszkopt
Domowa cukiernia Ewyktóra przełożyłam na talerz :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na tort o średnicy 18cm: 3 jajka 75 g cukru, drobnego do wypieków 55 g mąki pszennej 12 g kakao 20 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być
Blondynka Gotujekończąc torcik na wesele wg projektu panny młodej, a o 8 miałam egzamin wewnętrzny z kursu kwalifikacyjnego na kucharza. Mogę się pochwalić, że zaliczyłam na 5 ^^ ;) Poniżej przedstawiam zdjęcia tortu. Mam nadzieję, że podoba się Wam tak jak mi ( no z wyjątkiem krzywego pisma
Pudełko rozmaitościsię czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie :) 240 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 100 g cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu
Mienta blogRosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych owoców, żeby właśnie upiec z nich ten tort, który moi domownicy zjadają w ciągu kilku godzin po zrobieniu. Nie wiem więc czy dotrwa do jutra". Czytaj więcej
Wiem co jemcałą pewnością o tym torcie można powiedzieć jedno - jest mało kaloryczny. Bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej kawy. Delikatny kruchy spód i owocowa masa na bazie soku jabłkowego z chrupiącymi kawałkami jabłek. Całość udekorowana niewielką ilością bitej śmietany posypanej siekanymi pistacjami i cząstkami jabłek" Czytaj więcej
Wiem co jemDlaczego „Niebo”? - bo po zjedzeniu kawałka tego tortu można o nim śmiało powiedzieć „niebo w gębie”. Czytaj więcej
Wiem co jemImieninowy tort mojego męża. Lekki, puszysty, niezbyt słodki z nadzieniom wiśniowym. Tak posmakował gościom, że nic nie zostało. Żeby zrobić zdjęcia musiałam upiec go po raz drugi, co zresztą bardzo ucieszyło moje dzieci. Czytaj więcej
Wiem co jemproszę- wczoraj mąż wchodzi z siatką pełną tych owoców. Okazuje się, że są rejony, w których mają się one jeszcze całkiem dobrze. Tym razem nie upiekłam jednak jagodzianek tylko tort jagodowy. Czytaj więcej
Wiem co jemjest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”. Czytaj
Wiem co jemkażde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy z kremem truflowym. Czytaj więcej
Wiem co jemWymyśliłam sobie, że swój urodzinowy tort ozdobię własnoręcznie wykonanymi różyczkami. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że od od lepienia ozdóbek z gliny minęło już prawie trzydzieści lat i łapki zrobiły się trochę niemrawe. O wiele prościej byłoby odwiedzić pierwszy lepszy market i kupić gotowe ozdoby, ale nie w moim przypadku. Trochę to lepienie trwało, ale koniec końców, mój
Kuchenne zapiski EdytyKakaowe ciasto przełożone niebieską pianką z serka homogenizowanego, kremówki i galaretki. A wszystko doprawione sporą ilością borówki amerykańskiej. Tort przygotowałam na urodziny mojego POWTWORA :) Jeszcze raz: STO LAT KOCHANIE! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytynatychmiastowe podanie jej przepisu i pisałam go na znalezionej pod stołem starej kartce :) Ciasto jest proste w wykonaniu, wygląda bardzo elegancko i myślę, że nada się nawet na tort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej
chili & sugartrzeba było coś z nimi zrobić. Zjeść się nie dało za dużo, choć brzuchy pełne były. Torcik robi się szybko tylko trzeba poczekać na wychłodzenie. Zapraszam gorąco na kęs tortu na ochłodę. Torcik jogurtowy z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie