zarzucę działalność po jakimś miesiącu, góra dwóch, nie miałam żadnej wiedzy na temat blogów i blogowania, ale jakimś cudem udało mi się zamieścić pierwszy post i był to tort urodzinowy mojej (jeszcze wtedy) 3-latki, dziś blogowanie sprawia mi ogromną radość i cieszę się, że ktoś chce czasami tutaj zajrzeć. Dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony rok!!! Dziękuję za odwiedziny
bistro mamawrite a recipe today. I just wanted to share with you a picture of a cake i made recently... Dziś nie będzie przepisu. Chciałam podzielić się z Wami zdjęciem tortu, który niedawno robiłam
Kulinarna rozmowaMamy za nami, ale przed nami dzień Dziecka i dzień Ojca, więc będziemy jeszcze mieli co świętować. Z okazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować
Słodkie Przyjemnościskładniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwykonane z białej masy cukrowej, przepis Tutaj . Rączka została wykonana tydzień wcześniej, gdyż masa musiała wyschnąć, aby później zachować kształt, również kwiaty można wykonać wcześniej, gdyż posmarowane na torcie gorącą przegotowaną wodą na drugi dzień nie są już twarde
Mix smakuucierać do uzyskania puszystej masy. Blaty nasączyć likierem migdałowym Ułożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego. następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej. W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje
Mix smakuzalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem. Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić
Mix smakurozdrabniania. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dowolnie ozdobić Posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny
Mix smakunastępnie wylać na masę serkową i odstawić do schłodzenia. Po stężeniu ostatniej masy owoce przeznaczone do dekoracji zanurzać w tężejącej galaretce, która była zostawiona i układać na wierzchu tortu
Mix smakuutrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy. Masę rozsmarować na wierzch i boki tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować
Mix smakupieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto. Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy
mojewypiekiinietylkomlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon z kartonu i wycinałam nożem wg wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem
Bon Appetit MałgorzatyDawno nie było tortu naleśnikowego, więc dziś nadrabiam zaległości. Torcik z masą serową i borówkami oraz dżemem wiśniowym. Naleśniki : 2,5 szk wody 1/2 szk maślanki 1 szk mleka 2 szczypty soli 2 szczypty cukru 2 jajka 3 szk mąki pszennej typ 500 30 ml oleju rzepakowego odrobina zielonego barwnika spożywczego Masa : 450 g półtłustego twarogu 200 g jogurtu naturalnego
Ewa w kuchniDodaj do niej serek mascarpone oraz cukier puder i likier, i krótko wymieszaj jeszcze mikserem. Wsyp wcześniej uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. SKŁADANIE TORTU: Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go całą porcją kremu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypowodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany. Ja mam dla Was wersję
Ostra na Słodko