Lubię usiąść z dobrą książką, przy cichych dźwiękach ulubionej muzyki. Robię wtedy aromatycznąherbatę w najukochańszym kubku, zapalam kilka świec. Zakładam miły w dotyku sweter, wygodnelegginsy i
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry po długiej przerwie!Karmel-itka postanowiła zwiedzać kraje Europy i wyjechała do Czech. Tym razem zupełnie niekulinarnie.Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach
W kuchni Karmel-itkiAby uczcić dzień św. Patryka, który przypada właśnie dzisiaj, przygotowałam bezę Pavlovej, ale niezwykłą, bo jest to… Zielona Pavlova. Składniki na bezę: - 245g białek (ok
mojewypiekiinietylkopłatki migdałowe , podsmażamy je, ciągle mieszając , bo szybko się palą. Gdy się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu. Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki
Pysznosci Babci BasiZostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)bokach, wkładamy tylko dno papierem. Dzięki temu biszkopt przyklei się do obręczy i nie opadnie. * Latem torty wolę dekorować masą maślaną (zwłaszcza kiedy dekoracji jest niewiele), wtedy na stole tort wytrzyma dłużej niż ten dekorowany bitą śmietaną. Aby uzyskać masę maślaną masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem z cytryny lub odrobiną alkoholu. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort Fraisier to elegancki i wyszukany tort. Śmiało można go podawać na przyjęciach. Niewątpliwą ozdobą są ułożone truskawki w niebanalny sposób. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePada. Ba, leje jak z cebra.Zalało Karmel-itce piwnicę. Słoiki dryfują niczym tratwy rozbitków na uspokajającym się powoli morzu.Patrzy Karmel-itka przez okno na zapadany
W kuchni Karmel-itkiCzęsto robię torty w ostatnim czasie , a tym razem spróbowałam dodać pistacje ,lekko słonawe znakomicie spasowały się ze słodką masą śmietanową , a że mamy jeszcze sezon na truskawki to dlaczego z tego nie skorzystać skoro wszyscy je bardzo lubimy , i to był bardzo fajny pomysł . Po schłodzeniu takiego toru super smakuje z gorącą kawą . Składniki(...)mascarpone 10 dag pistacji 05 kg truskawek 2 tabliczki czekolady mlecznej orzechy laskowe do posypania kilka malin do ozdobienia Spody do tortów jasne Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej
Mój Smakdlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt
Słodki Pomysłlekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g truskawek umytych i obranych 1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus 2/3 szklanki świeżo
Mała Cukierenkamnie wersja orzechowo-owocowa. W książce P. Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt(...)którym będziemy deser podawać. Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem, lekko docisnąć, dbając, by go nie pokruszyć. Tort wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oczywiście zdejmujemy obręcz tortownicy, zresztą jej użycie
I tu będę miała takie teBardzo lubię rozmawiać z moim Tatą na temat jedzenia. Co prawda, w tej kwestii jest on konserwatystą i z trudemgo przekabacić na kuchnię innych kultur niż
W kuchni Karmel-itkiZgadza się, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, których dodatkowym atutem jest pyszny smak. Naprawdę przepis jest dość banalny i nie ma opcji, aby ciasto
Di gotujeprzyjaciół. Choć jej przygotowanie wydaje się skomplikowane, warto podjać próbę. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad (zwróćcie uwagę na podkreślenia) i na pewno się uda. Tę bezę zaserwowałam gościom jako tort na mojej imprezie urodzinowej. Zniknęła w mgnieniu oka i wszyscy wylizywali talerzyki ;) Porcja dla 10-12 osób: Beza ( wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ) 6 białek jaj 280 g cukru(...)ostygnięcia. Gotową bezę przekładamy delikatnie na paterę. Do jej zagłębienia nakładamy krem (można go również położyć na wierzchu bezy, poza zagłębieniem). Wierzch dekorujemy umytymi świeżymi truskawkami i listkami mięty. Tuż przed podaniem możemy polać tort niewielką ilością ostudzonego sosu lub podać go oddzielnie, aby każdy sam dostosował jego ilość do swojej porcji
Zawsze głodna!Zdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest
Kuchnia MagdaLenyCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy
Kuchnia MagdaLenyLekki torcik, z wykorzystaniem truskawek. Krem na bazie ubitej kremówki nadaje ciastu delikatności. Całość tworzy naprawdę smaczną kompozycję. Polecam, genialnie wpisuje się w truskawkowy sezon :) Jeżeli
Domowa cukiernia Ewystraganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie szampana i czekolady z kremem malinowym. Do przygotowania kremu wykorzystałam nabiał który świetnie się sprawdził
Kulinarne pyszności Molki200 g szpinaku baby 3 łyżki orzeszków piniowych 15 truskawek 50 g sera cheddar (u mnie z żurawiną) 2 łyżeczki balsamico di Modena sos: 2
Humanistka w kuchniDzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Humanistka w kuchni25 dag truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus truskawki
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniDziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami
Humanistka w kuchniZ serii najprostsze pomysły są najlepsze... truskawki 20 dag 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru dowolne dekoracje Truskawki myjemy i kroimy
Humanistka w kuchniMoich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany
Pora coś zjeść