Biszkopt z proszkiem (jasny) 224proszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska
Kuchcik gotuje
Biszkopt kakaowy 245Biszkopt to podstawa do zrobienia tortów, czy też ciast z kremem. Próbując kilka przepisów znalazłam ten, który moim zdaniem jest najlepszy i, który mi zawsze wychodzi. Przepis znaleziony gdzieś w mamy zbiorze przepisów. Przepis: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno
Motylkowa Kuchnia
Biało-czarny torcik. 180specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY
Rozpustne gotowanie
mleko aromatyzowane 179dopuścić do wrzenia. Cały czas mieszamy. Następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia. Kiedy mleko jest już zimne przecedzamy przez siteczko. Gotowym aromatyzowanym mlekiem wzbogacamy smak kremów np. do babeczek, muffinek, tortów. /inspiracja przepisu: Jamie Oliver’s FOOD Tube „Sezonowe Słodkości” Cupcake Jemma
Domowy Smak Jedzenia
Tort Sachera (Sachertorte) 213minimalistyczne, a smak migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką jest wymyślić coś takiego smacznego, prostego i minimalistycznego. Bo każdy może upiec tort z przeróżnymi posypkami, dodatkami, kremami i ogromem różnych, mieszających się smaków, jednak wymyślić coś co nie mdli, nie nudzi i ogromnie smakuje gdzie tak naprawdę głównymi składnikami jest czekolada i dżem morelowy
Jedzeniomania
Tort "Tiramisu" II 238serii "smak mojego torta" tort "Tiramisu". Ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym, o zapachu kawy... I taka szybciutka dekoracja
In my kitchen
Podwójnie czekoladowy torcik przekładany bananami 187ustach, jest pyszne, miękkie i wilgotne, głęboko czekoladowe i, co najważniejsze, poprawia humor. Podwójnie czekoladowy, ponieważ, oprócz ciasta, które samo w sobie zawiera sporo czekoladowych składników, tort przekładany jest ciemnym daktylowym kremem z dodatkiem kakao. Składniki: Ciasto: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 szkl. migdałów 1 tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady
Roślinna - blog wegański
Babeczki red velvet / Red velvet cupcakes 277czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego masła1/2 szk. cukru1 i 1/2 szk. mąki1/2 szk. maślanki1
Magiczna kuchnia Darii
Kandyzowane plasterki pomarańczy 330także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze
Kulinarne przygody Gatity
Menu sylwestrowe 203barszczykiem, nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane. Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a, ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym, czy tort czekoladowy Dla dzieci Większe dzieci noc sylwestrową traktują w specjalny sposób bo mogą wtedy posiedzieć z „dorosłymi”, nikt nie goni ich do łóżka, a na zakończenie wieczoru
Kolizje Smaków
Ekspresowy Deser z Resztek 229Taki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu Tortu Straciatella z Malinami. Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo
Blondynka Gotuje
torcik michałkowy 197można po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość. A żeby tort ładnie się(...)wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowy z pomarańczami 189ciepłe kraje, to deser wymaga chłodnych warunków, by śmietanowy krem mógł prezentować się w pełnej krasie. Odradzam prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej
W kuchni wieczorem